Soči 2014: Naš adut Mladen Plakalović?

Prošlo je trideset godina od kada je Sarajevo bilo centar svijeta. Ostala su samo divna sjećanja na Olimpijadu i na te davne divne dane i teško da će naša generacija ikada ponovo ovako nešto u našoj zemlji doživjeti. Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine nastao je odmah nakon nezavisnosti naše zemlje. Do sada smo jedina zemlja na balkanu koja nije uspjela osvojiti niti jednu medalju na nekoj olimpijadi. Da li je to slučajno?

Mnogi će reći da je to tako jer smo zemlja koja je bila u ratu ili recimo nemamo uslove kao velike sportske nacije, ali to nije baš tako pa ćemo pokušati da vam ukažemo neke uzroke. Dakle krenimo redom..

U predsjedništvu Olimpijskog Komiteta BiH su gospoda koja čine tročlano predsjednistvo, a to su Siniša Kisić, Marijan Kvesić i Izet Rađo. Slobodno se može reći da su ovi ljudi zalutali na ove funkcije jer sva trojica nisu imali u prošlosti nikakve veze sa bilo kojim sportom. OK u BiH postoji samo na papiru i radi bezidejno i bez ikakvog plana niti ima nade da bi se šta moglo u budućnosti promjenuti. Istina je da će se 2017. godine u Sarajevu i Istočnom Sarejevu održati Olimpijada za mlade sportiste (EYOF), ali treba napomenuti da je naša zemlja ovaj sportski događaj dobila na poklon od MOK-a zbog činjenice da je Sarajevo bilo domaćin ZOI 1984 godine.

Uvijek mozemo čuti izjave da je za loše rezultate naših sportista kriva neimaština i loši uslovi u kojima treniraju. To su argumenti Kisića, Kvesića i Rađe koje slušamo godinama. Naravno to su priče za malu djecu jer je upravo OK BiH od svih sportskih saveza u BiH dobio najviše novca za izgradnju infrastrukture i unaprjeđenje olimpijskog sporta. Ponajviše novca je stiglo od MOK-a, ali i državnih institucija. Rezultati su poražavajući jer rezultata apsolutno nema.

U sarajevskoj Zetri se nedavno odigrala hokejaška utakmica EBEL lige između ljubljanske Olimpije i austrijskog Villacha. Ova utakmica se igra u čast sarajevske Olimpijade. U međuvremenu je izašao spisak i pet naših sportista koji će nas predstavljati u Sočiju.

Našu zemlju na ovim igrama predstavljat će: Žana Novaković, Igor Laikert, Marko Rudić, Tanja Karišik i Mladen Plakalović. Od svih ovih sportista jedino je Igor Laikert taj koji se svojim sportom bavi ozbiljno. Ostali su sretni što mogu biti dio ovoga i tu su samo onako rekreativno. Vjerovatno će šesti član biti kćerka Izeta Rađe koja je i u London na OI išla na tuđi trošak za kojeg niko nije odgovarao. Jedini uspjeh naših sportista koji možemo očekivati je to da se svi sretno vrate kućama bez polomljenih ruku i nogu. A o njihovom ”uspjehu” ćemo čitati na Facebooku.. Da nije smiješno, bilo bi žalosno..

Kad smo već kod fotografija, najveći uspjeh Mladena Plakalovića je upravo to što je zahvaljujući jednoj fotografiji postao ”slavan”. Prije nešto više od tri godine sijevale su njegove slike po Facebooku zajedno sa Nemanjom Košarcem, koji je također nastupao za BiH u Vancouveru na Olimpijskim igrama. Ovi kvazi sportisti su se slikali u majicama ratnih zločinaca, Plakalović u majici sa likom Radovana Karaždića, dok je Košarac imao majicu sa likom Vojislava Šešelja. Ubrzo nakon toga digle su se burne reakcije i obadvojica su jednoglasnom odlukom suspendovani. Plakalović je dobio zabranu takmičenja pod okrivljem OK BiH i MOK-a. Njegov odgovor na sve to je glasio da tu majicu nosi po kuci…

I tako dok se danas igra vrhunski hokej u olimpijskoj Zetri u čast ZOI održanih '84-te, kvazi sportista Mladen Plakalović će ipak imati mjesto svoje u Sočiju. Unatoč manjku ikakvih ozbiljnijih rezultata i unatoč veličanju zločinca koji je naredio granatiranje Zetre koja je ponovo napravljena i danas nosi ime nekadašnjeg predsjednika MOK-a. Juan Antonio Samaranch koji je 1984. na zatvaranju Olimpijade rekao ”HVALA SARAJEVO”. Kome ćemo mi reći hvala i na čemu da se zahvalimo čelnicima OK-a?

nogolopta