BiH među 12 najboljih u Evropi

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u drugu rundu, među 12 najboljih selekcija u A-diviziji Evropskog prvenstva koje se igra u Latviji.

O kakvom se rezultatu radi, dovoljno govori to što smo prošle godine prvi put uspjeli ući u A-diviziju (trijumfom na EP-u divizije B u Sarajevu), a onda u debitantskom nastupu u najvišem rangu izborili drugu fazu takmičenja. 

To je pošlo za rukom igračima Adiju Zahiragiću, Harisu Ćurevcu, Stefanu Lakiću, Sandru Gačiću, Bojanu Luliću, Davoru Karamatiću, Dini Aliću, Farisu Smajloviću, Aleksandru Laziću, Imranu Polutku i Nedimu Tunoviću pod vodstvom selektora Nenada Markovića i njegovih asistenata Senada Redžića i Siniše Kovačevića.

Zbog administrativnih problema stručni štab nije mogao računati na Emira Sulejmanovića i Amara Alibegovića, dok su povrede i bolest spriječile našeg vodećeg igrača Nedima Buzu, Milenka Predića i Ivu Garića.

Rezultati grupe B:
Grčka – Češka 67:68
Rusija – BiH 68:55
 
BiH – Grčka 52:51
Češka – Rusija 69:71
 
Grčka – Rusija 74:70
BiH – Češka 65:69

Poredak: 

Rusija 5
Češka 5
BiH 4
Grčka 4

Druga faza EP-a počinje 22. jula, a opstanak u Diviziji A izborit će deset reprezentacija.

 
Naša ekipa takmičenje nastavlja u grupi sa Francuskom, Litvanijom i Srbijom, uz dvije reprezentacije iz naše grupe, sa kojima nećemo igrati u drugom krugu. 

Naša reprezentacija u drugu fazu prenijela je dva boda. Rusija i Francuska imaju po četiri, Češka Republika i i Litvanija po tri, dok naša reprezentacija i Srbija imaju po dva boda. 

Avaz/SportSport