Ko je Vahid Hambo?

Priča o Zlatanu Ibrahimoviću je davno ispričana. No, nova garnitura čelnika NSBiH sve radi kako nam takvi dragulji više ne bi izmicali ispred nosa.

A, upravo novi Ibrahimović, kako tvrde italijanski mediji, dolazi iz Skandinavije.

Vahid Hambo, 17-godišnji napadač koji je do sada igrao za mlađe selekcije Finske (četiri gola u tri nastupa za U -17), istakao se nedavno na pripremama juniora Sampdorije u Kini i već sada zakucao na vrata prvog tima.

– Mnogi me porede sa velikim Zlatanom jer smo fizički slični, a također smo Bosanci odrasli u Skandinaviji, iako ja imam još mnogo toga da naučim kako bih dostigao njegov nivo – kaže Hambo.

Vahid je trenutno na odmoru kod roditelja u Helsinkiju.

– U svakom slučaju gode mi usporedbe sa Zlatanom – kaže gorostasni Hambo (190 cm, 82 kg), koji je u klub iz Genove došao prošle sezone iz HJK Helsinkija.

Sudeći prema njegovom Twitteru, iako je rođen i odrastao u glavnom gradu Finske Helsinkiju, Vahidova želja je jasna – dres reprezentacije BiH.

– Moji roditelji su Bosanci, a ja sam rođen u Finskoj. Zbog moje konstitucije mnogi misle da sam debel i spor, ali to je daleko od istine. Ni tehnika mi nije loša, ali je definitivno moram popraviti kako bih jednog dana postao vrhunski igrač. Nastupam za Finsku, ali želim igrati za BiH – kaže Vahid, koji je fudbal počeo igrati sa pet godina.

Živimo za BiH

Asim Hambo, otac mladog nogometaša javio nam se dok je bio “vodič” prijateljima koji su mu došli u posjetu. Asim je rodom iz Foče, ratni vojni invalid, ranjen u Kotorcu. U Finsku je došao na liječenje 23. marta 1994. godine. Radi u jednoj firmi kao kontrolor elektronskih kartica. I supruga Elma je zaposlena u istoj kompaniji. Osim Vahida, imaju još dvojicu sinova Kenana (17) i Harisa (25). I Haris se bavio sportom, malo fudbalom, više kao džudista, ali se sada posvetio školi. Svi imaju samo jedan san.

– Živimo za dan kada će Vahid zaigrati za BiH – izjavio je Asim Hambo.

Avazov Sport