Petrović objavio imena 16 igrača za Eurobasket

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Aleksandar Petrović objavio je spisak igrača koji će se pripremati za ovogodišnje evropsko prvenstvo u Sloveniji.

Na konferenciji za medije u Sarajevu Petrović je kazao da spisak može biti izmjenjen jer još uvijek nije sigurno da će Nedžad Sinanović biti u potpunosti oporavljen za prvenstvo, te bi njegovo mjesto u ekipi mogao zauzeti mladi Jusuf Nurkić.

Na pripreme reprezentacije pozvano je sljedećih 16 igrača:

  1. Zack Wright (Spartak),
  2. Muhamed Pašalić (Aris),
  3. Filip Adamović (Igokea),
  4. Nihad Đedović (Alba),
  5. Nemanja Gordić (Partizan),
  6. Marko Šutalo (Široki),
  7. Ante Mašić (Cedevita),
  8. Dalibor Peršić (Široki),
  9. Adin Vrabac (Spars),
  10. Mirza Teletović (Brooklyn Nets),
  11. Edin Bavčić (Kaod),
  12. Miralem Halilović (Zagreb),
  13. Nedžad Sinanović (Valladolid),
  14. Elmedin Kikanović (Enisey),
  15. Andrija Stipanović (Cremona),
  16. Jusuf Nurkić (Cedevita).

Petrović je naglasio da BiH u Sloveniju ide puna optimizma, nošena odličnom atmosferom koja je pratila igrače kroz cijele kvalifikacije, te igračima koji igraju na vrhunskom nivou u svojim klubovima. 

– Kada sam pravio spisak igrača vidio sam tim koji je u svojim najboljim igračkim godinama. Imamo igrače koji igraju na vrhunskom nivou, a prošle godine stvorena je okosnica ekipe koja može napraviti iskorak u Sloveniji. Vjerujem da možemo ostvariti uspjeh na koji BiH čeka od 1993. godine. Nećemo tražiti alibi, ovi igrači će dati sve od sebe – kazao je Petrović.

Kapiten reprezentacije BiH Mirza Teletović, koji je na pauzi od kada je njegov tim Brooklyn Nets završio sezonu NBA lige, istaknuo je da će biti u potpunosti spreman za EP u Sloveniji, te da mu pauza neće predstavljati problem.  

Na konferenciji za medije prezentirani su novi dresovi i oprema koju će reprezentacija BiH koristiti u Sloveniji. Opremu je dizajnirala Edina Selesković, a za motiv na dresovima je iskoristila zmajeva krila i rep. Selesković je objasnila da se odlučila za te simbole jer predstavljaju sve sportske kolektive u BiH, popularne ''zmajeve''.

Košarkaški savez BiH potpisao je sponzorski ugovor sa kompanijom Sony, koja je u sklopu konferencije prezentirala četiri noviteta iz VAIO tvornice.

Avaz