Aliću srebro na Evropskom dvoranskom prvenstvu

Bosanskohercegovački bacač kugle Hamza Alić sinoć je osvojio srebrenu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu u švedskom Goteborgu.

Nakon osvajanja zlatne medalje Zlatana Saračevića, također u bacanju kugle na Evropskom dvoranskom prvenstvu 1980. za tadašnju SFRJ, Alićevo srebro predstavlja jedan od najvećih uspjeha bosanskohercegovačke atletike i bh. sporta uopšte.

U bogatoj karijeri  član Atletskog kluba Zenica, koji je rođen 1979. godine u Srebrenici,  više puta proglašavan je najboljim sportistom BiH. Na Mediteranskim igrama u Pescari 2009. osvojio srebro i 2005. u Alemeriji bronzu.  Pored toga Alić je osvojio zlatno i bronzano odličje na Evropskim  zimskim bacačkim  prvenstvima 2010.  i 2008. godine u Splitu, zlato na Balkanskim dvoranskom prvenstvu u Atini 2008.,  te nastupio u finalu Svjetskog prvenstva 2009. u Berlinu. Učesnik je Olimpijskih igra u Pekingu 2008. Njegov lični rekord iznosi  21.07 m, a postigao je 2008.  u  Podgorici.

“Srebro u Goteborgu je moj najveći uspjeh u dugogodišnjoj karijeri. Iznenadio sam samog sebe, ali i kompletnu bh. javnost. Ostvario sam rezultat o kojem treba da piše naša istorija. Iskoristio sam svoju maksimanu pripremljnost i u pravom momentu na pravom mjestu došao do medalje”, kazao je Alić.

Bh. reprezentativac je do evropskog srebra došao hicem 20.34 m ostvarenim u četvrtoj seriji.

Zlatnu medalju osvojio je Asmir Kolašinac iz Srbije hicem 20.62 m, dok je bronza pripala Čehu Ladislavu Prašilu sa 20.29 m.

Naš drugi predstavnik u istoj disciplini Kemal Mešić hicem 19. 71 m osvojio je deveto mjesto u kvalifikacijama i nije se plasirao u finale.

Radiosarajevo.ba