Potencijalni reprezentativci daleko od dresa BiH

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Harun Mahmutović, u ponedjeljak je boravio u Ženevi, gdje je sa rukovodstvom FIBA-e razgovarao o eventualnom povratku pojedniih košarkaša pod zastavu Bosne i Hercegovine.

Ipak, iako je sastanak ocjenjen kao pozitivan, iz Ženeve nam nisu stigle baš dobre vijesti. Mahmutović je od rukovdstva FIBA tražio povratak pod zastavu Bosne i Hercegovine Emira Sulejmanovića (Finska), Borisa Savovića (Crna Gora), Alena Omića i Mirze Begića (Slovenija), te mnogih drugih  košarkaša koji su izrazli želju da nastupaju za našu reprezentaciju u narednom periodu.

Međutim, FIBA nam nije dozvolila povratak niti jednog košarkaša. Za talentovanog Emira Sulejmanovića su Finci očigledno spremni uraditi sve, te je tako sada problem navodno potpisani papir kojim se Sulejmanović opredijelio da igra za Finsku. Mladi košarkaš je odmah nakon sastanka u Ženevi u razgovoru sa potpisnikom ovih redova odbacio navode Finaca da je išta potpisano, te je njegova želja samo jedna, Bosna i Hercegovina. Iz prethodnih razgovora sa Harunom Mahmutovićem, on je istakao da su iz FIBA-e obećali dopustiti Sulejmanoviću da zaigra za Bosnu i Hercegovinu  čim napuni 18 godina. Za sada, jedino bi Sulejmanović mogao zaigrati za našu reprezentaciju, ali ni Finci neće tako lako odustati.

Krilni centar Crvene zvezde, Boris Savović, sjedi na dvije stolice. Iz pouzdanih izvora smo saznali kako je Savović obećao našem Savezu da će igrati za Bosnu i Hercegovinu, te je istakao kako se osjeća Bosancem i Hercegovcem, ali drugu priču govori u Beogradu. Savović je nastupao za mladu selekciju Crne Gore, a iz tamošnjeg Saveza su već ljetos dozvolili Savoviću da igra za BiH. Ipak, čelni ljudi Košarkaškog saveza Srbije čine sve preko svojih veza u FIBA-i da Boris zaigra za njihovu reprezentaciju, a kakva je praksa dosad bila prema našem Savezu, FIBA će to i dozvoliti, kršeći sopstvena pravila. Papir u našem Savezu za Savovića trune, a Boris ne donosi odluku. Pošteno bi sa njegove strane bilo da se već sada izjasni za koga će nastupati, a ne da čeka kraj sezone.

Dvojac koji je nastupao za reprezentaciju Slovenije, Alen Omić i Mirza Begić, vjerovatno nikad neće  zaigrati za našu selekciju. Slovenci su jasno dali do znanja Mahmutoviću i FIBA-i, da ih nikada neće pustiti da zaigraju  za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Stoga su oni sasvim izvjesno za nas završena priča, iako Omić ima želju da zaigra za zemlju u kojoj je rođen.

Na sastanku u Ženevi, Mahmutoviću su čelnici krovne kuće košarke, obećali pomoći u zahtjevima koji budu pokrenuti za svakog košarkaša. Sam generalni sekretar je obećao i tužbu Sudu u Lozani ukoliko bude malverzacija prilikom rješavanja sporova, a za naš portal je najavio da će se i dalje boriti za svakog košarkaša, te da će naša reprezentacija na Eurobasketu biti jača bar za dva imena.

Od generalnog sekretara se očekuje da ispuni obećanje, te iako je pred teškom misijom, dovede neke od košarkaša pod zastavu BiH. Nadamo da će u Sloveniji naša reprezentacija biti jača za neka nova imena, te da neće sve ostati samo na priči o potencijalnim pojačanjima.

SS.ba