Dolaze Seferović i Hajrović, Halilović nije odgovorio

Ranije smo gubili igrače zbog indolentnosti i htjeli smo da u budućnosti spriječimo slične situacije, da pokažemo tim igračima koliko nam je stalo, kazao je Baković

Dugo se igralo gluhih telefona na relaciji N/FSBiH/Safet Sušić, pa su u medijima izlazile kontradiktorne informacije, pa čak i teške riječi, kada je u pitanju akcija bh. saveza da u goste pozove Seada Hajrovića, Alena Halilovića, Harisa Seferovića i Seada Kolašinca.

Hrvatski mediji su od Sušića tražili komentar, predstavivši kako je N/FSBiH poslao poziv da pomenuti nastupe za BiH, što se nije svidjelo Papetu. Dok je klupko odmotano, šteta je već učinjena, ali…

“Nisam znao da je poslat poziv i to je jedina greška u svemu. Sa ljudima iz Saveza imam jako dobar odnos i njihova ideja je jako dobra. Sa većinom tih igrača sam u stalnom kontaktu i kod njihovih porodica i menadžera sam insistirao da se dokumentacija što prije riješi. Da mogu sad bih pozvao Seferovića, ali on nema državljanstvo. Dakle, ideja je dobra, ali nisam bio upoznat sa svime”, objasnio je Sušić, na čije se riječi nadovezao Jasmin Baković…

“Mediji u Hrvatskoj su objavili pogrešnu informaciju da je smo mi poslali poziv Haliloviću kako bi igrao za nas, što nije istina. Mi smo svu četvoricu igrača pozvali kao goste, kako bi se upoznali sa njima. Ranije smo gubili igrače zbog indolentnosti i htjeli smo da u budućnosti spriječimo slične situacije, da pokažemo tim igračima koliko nam je stalo. Utakmica protiv Slovenije, bila je idealan trenutak za poziv, ali je u susjednim medijima sve pogrešno interpretirano”, kaže Baković i dodaje kako će se u Ljubljani pojaviti dvojica, od četvorice gostiju.

“Hajrović i Seferović su potvrdili dolazak. Javio se i Kolašinac, koji nije dobio suglasnost Schalkea za dolazak, dok od Halilovića nismo dobili povratnu informaciju”, ustvrdio je Baković.

Oslobođenje

 

Selektor nogometne reprezentacije BiH objavio spisak za duel sa Slovencima

– Sve karte za prijateljsku utakmicu između Slovenije i BiH su rasprodate. Potvrdili su to iz Nogometnog saveza Slovenije (NZS). Stadion u Ljubljani bit će pun, a prema informacijama iz Slovenije, oko polovine svih karata (16.000) pokupovali su navijači BiH. Naši reprezentativci imat će silnu podršku na stadionu Stožice 6. februara – saopštio je danas na presici Jasmin Baković, generalni sekretar NS BiH.

Baković je također kazao da nema razloga za brigu oko toga kakvi će uslovi biti za odigravanje spomenute prijateljske utakmice…

-Igrat ćemo na odličnom terenu, bez obzira na vremenske uslove, stadion u Ljubljani ima i krov i grijanje, kazao je Baković.

Selektor Safet Sušić izdiktirao je novinarima spisak od 20 imena na koje računa za prijateljsku utakmicu sa Slovencima.

Jedini upitan sa spiska je Mensur Mujdža, prvotimac Freiburga…

-Što se Mujdže tiče, ukoliko zaigra tokom vikenda za svoj kub, očekujem ga u Ljubljani. Ukoliko ne bude spreman i ne bude igrao za svoj klub, rekao sam mu da nema potrebe da dolazi. Njegov će izostanak u tom slučaju biti opravdan, kazao je Pape.

Što se same utakmice i očekivanja tiče, Sušić je rekao:

-Ne bi bilo loše da u Ljubljani čak prekinemo niz dobrih rezultata. Najvažnije mi je to što se okupljamo i što će reprezentativci biti zajedno tri dana, kazao je Sušić Pape, aludirajući da bi novu seriju dobrih rezultata trebali započeti protiv Grčke 22. marta.

Njegov kolega na klupi Slovenaca Srečko Katanec, nedavno je ustvrdio da je naša selekcija trenutno među deset najjačih u svijetu..

-Hvala mu na komplimentu, no ja znam da to nije tačno, a znaju i naši igrači.

Okupljanje naših reprezentativaca planirano je u Ljubljani. Svi pozvani trebali bi se pojaviti u prijestonici Slovenije do 18 sati, 4. februara.

Veoma dobra ideja

Pape je prokomentirao i sitauciju oko četvorice potencijalnih reprezentativaca BiH, koje su čelnici Saveza pozvali da dođu u Ljubljanu. Bilo je oprečnih izjava u medijima, no u pitanju je bio klasični nesporazum..

– Nema nikakvog sukoba na relaciji čelnici Saveza i selektor. U odličnim sam odnosima sa rukovodstvom Saveza. To je bila čista nesuglasica. Jedini problem je bio što nisam bio obaviješten o detaljima, u suštini radi se o veoma dobroj ideji, kazao je selektor Sušić.

Spisak za Sloveniju

Golmani: Asmir Begović (Stoke City), Asmir Avdukić (FK Borac)
Odbrana: Emir Spahić (Sevilla), Ervin Zukanović (Gent), Ognjen Vranješ (Alania), Mensur Mujdža (Freiburg), Josip Kvesić (Željezničar), Toni Šunjić (Zorya) i Muhamed Bešić (Ferencváros)
Sredina: Senad Lulić (Lazio), Miralem Pjanić (Roma), Avdija Vršajević (Hajduk), Adnan Zahirović (Spartak Nalchik), Muamer Svraka (Željezničar), Haris Medunjanin (Gaziantepspor), Senijad Ibričić (Kasimpasa), Ivan Sesar (Elazigspor) i Miroslav Stevanović (Sevilla)
Napad: Edin Džeko (Manchester City) i Vedad Ibišević (Stuttgart).

Avaz