Sušić: Rezultat je realan, a ja sam zadovoljan

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u trećem kolu G-grupe kvalifikacija za SP u petak u Atini s Grčkom odigrala neriješeno 0:0.

alt

Izabranici selektora Safeta Sušića uspjeli su osvojiti bod na gostovanju prvom favoritu i nakon tri kola ostaju na prvom mjestu tabele G-grupe, s istim brojem bodova kao Grci i Slovaci.

Susret je protekao u blagoj dominaciji grčkih nogometaša, koji su bili nešto ofanzivniji, posebno u drugom poluvremenu.

Najbolje prilike Grci su imali u 5. minuti kada Gekas nije uspio pogoditi prazan gol s pet metara i u 78. minuti, kada je Salpingidis izašao sam pred Begovića koji je odbranio njegov šut i tako reprezentaciju BiH spasio poraza.

Reprezentacija BiH također je imala nekoliko dobrih prilika. U 24. minuti Misimović je s desetak metara oštro šutirao i pogodio prečku, a u finišu poluvremena udarac Lulića krajnjim naporom odbranio je Karnezis.

Susret je na kraju završen najrealnijim rzeultatom, remijem koji reprezentaciju BiH ostavlja na čelu tabele u grupi.

U večerašnjem meču ekipe su nastupile u sljedećim sastavima:

Grčka: Karnezis, Maniatis (od 80. Mitroglou), Spiropoulos, Tziolis, Samaras, Malezas (od 67. Karagounis), Torosidis, Gekas (od 56. Salpingidis), Papastathopoulos, Katsouranis, Fortounis.

Bosna i Hercegovina: Begović, Mujdža, Spahić, Vrašnješ, Salihović, Lulić (od 74. Stevanović), Zahirović, Medunjanin (od 74. Ibričić), Misimović, Džeko, Ibišević.

Susret na stadionu “Georgios Karaiskaki” sudio je Italijan Antonio Damato.

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić nakon utakmice sa Grčkom večeras u Atini (0:0) izjavio je da je zadovoljan rezultatom.

Naglasio je da nije nočekivao da se susret može završiti bez golova.

“Mislim da je rezultat realan. Nisam očekivao da se susret može završiti bez golova. Igrali smo s dva napadača i tri ofanzivna vezna igrača, ali nismo uspjeli postići pogodak. Ono čime mogu biti zadovoljan je rezultat“, kazao je Sušić.

Avion s reprezentativcima BiH, koji su u petak ostvarili dobar rezultat odigravši neriješeno na teškom gostovanju u Grčkoj, sletio je u subotu u 15.30 sati na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.
 
Zahvaljujući pozitivnom rezultatu iz Grčke, Bosna i Hercegovina je trenutno prva u svojoj G grupi za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, i to s najvećom gol razlikom.
 
Prema posljednjoj listi koju je FIFA objavila 3. oktobra, reprezentacija Grčke nalazi se na desetom, a reprezentacija BiH na 29. mjestu.
 
Narednu kvalifikacionu utakmicu za Mundijal 2014. godine u Brazilu selekcija BiH odigrat će na Bilinom polju u Zenici 16. oktobra, gdje će bh. reprezentacija igrati protiv reprezentacije Litvanije.

SUTRA.ba/BHF PRESS