Reprezentacija beskućnika BiH putuje u Meksiko na SP

Reprezentacija beskućnika BiH saznala je svoje protivnike za Svjetsko malonogometno prvenstvo koje će se održati od 06. do 14. oktobra ove godine u Mexico Cityju.

alt

Naša zemlja bit će među 56 koje će se takmičiti na malonogometnom Svjetskom prvenstvu beskućnika koje će se igrati na glavnom trgu Plaza de la Constitucion, a protivnici naše reprezentacije u grupi C su Ukrajina, Poljska, Filipini, Švicarska i Finska. Kako kaže naš sagovornik Elmedin Škrebo, selektor reprezentacije beskućnika BiH i koordinator projekta, u Meksiko 04. oktobra iz Graca putuje osam igrača i dva prateća člana. 

“Zvanično, ovo će biti prvi nastup naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu a u cijeli projekt krenuli smo prošle godine. Nas isključivo finansira Međunarodni forum solidarnosti Emaus, nevladina organizacija koja pruža pomoć različitim kategorijama ljudi, a dobili smo i finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH “, kaže Škrebo. 

Prvo prvenstvo održano je 2003. godine u Gracu na kojem su nastupili samo beskućnici osobe sa ulice i prihvatilišta. Međutim, kasnije su prošireni kriteriji na mnoge druge katoregorije. 

” S obzirom da kod nas ne postoji zakon niti definicija beskućnika, dali su mogućnost da reprezentaciju čine osobe iz socijalno marginaliziranih grupa kao što su bivši ovisnici, izbjeglice i prognanici, osobe koje žive u kolektivnim i izbjegličkim centrima, osobe iz prihvatilišta za beskućnike, tražioci azila, pripadnici manjina, djeca bez roditeljskog staranja…”, pojašnjava naš sagovornik.

Svake godine, kaže Škrebo, iz temelja se mijenja ekipa kako bi što više osoba prošlo kroz projekt.

Našu reprezentaciju čine:

  • Alen Bešić,
  • Nedim Bečić,
  • Filip Alvir,
  • Almir Alić,
  • Mirsad Makarević,
  • Drenko Vulin,
  • Ahmet Lihić,
  • Azmir Alihodžić. 

Reprezentativci BiH su štićenici kolektivnih centara i bivši ovisnici o drogama. Igrači mogu nastupiti na samo jednom svjetskom prvenstvu kako bi što više socijalno ugroženih i marginalizovanih pojedinaca prošlo kroz ovo takmičenje. Za selekciju Bosne i Hercegovine nastupit će igrači iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Doboja i općine Doboj Istok. Prema riječima Škrebe, karte za put u Meksiko našu reprezentaciju koštale su oko 21.000 KM. 

Svjetsko prvenstvo reprezentacija beskućnika u malom nogometu je međunarodni sportski projekt koji su 2003. godine pokrenuli socijalni radnici iz Austrije i Škotske. Njihova ideja je bila da pronađu jezik koji mogu razumjeti svi beskućnici svijeta, a nogomet se pokazao kao pravo rješenje.

Grupe za muškarce: 
Grupa A: Meksiko, Južna Afrika, Danska, Hrvatska, Kanada i Haiti 
Grupa B: Irska, Kostarika, Argentina, Norveška, Slovenija i Kambodža. 
Grupa C: BiH, Ukrajina, Poljska, Filipini, Švicarska i Finska
Grupa D: Škotska, Litvanija, Indonezija, Grčka, Indija i Peru. 
Grupa E: Rusija, Engleska, Francuska, Njemačka, Hong Kong i Bugarska.
Grupa F: Italija, Čile, Češka, Mađarska, Luksemburg i Wales
Grupa G: Portugal, Austrija, SAD, Rumunija, Švedska i Zimbabve. 
Grupa H: Brazil, Holandija, Gana, Namibija, Južna Koreja i Obala Slonovače. 

Grupe za žene: 
Grupa A: Meksiko, SAD, Kolumbija, Holandija, Čile, Mađarska i Paragvaj.
Grupa B: Brazil, Engleska, Argentina, Indija, Kanada, Nigerija i Kirgistan.

Klix.ba