Republika Irska – BiH 1:0

alt

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u prijateljskoj utakmici sa Republikom Irskom u Dublinu poražena je sa 1:0 (0:0). Susret je odigran na stadionu “Aviva Arena” pred oko 37.000 gledalaca, a strijelac pobjedničkog gola za domaću ekipu bio je Shane Long u 78. minuti. Nogometaši BiH, oslabljeni neigranjem Spahića, Papca i Salihovića, u prvom dijelu bili su ravnopravan protivnik učesniku predstojećeg EP i 18. reprezenaciji svijeta.

Iako je prvo poluvrijeme proteklo bez izrazitih prilika na obje strane, utakmicu su bolje otvorili izabranici selektora Safeta Sušića, koji su u 4. i 6. miniuti preko Ibiševića i Medunjanina zaprijetili domaćem golomanu Westvoodu. Jedni šut u okvir gola u prvom dijelu uputio je Pjanić u 39. minuti sa oko 30 metara.

Finiš prvog dijela protekao je u znaku domaće selekcije, ali je prilike Duffa, Keana i McCleana sigurno je zaustavio Begović.

Domaća reprezentacija krenula je znatno ofanzivnije u drugom poluvremenu, a najbolji priliku imao je Mc Geady, igrač utakmice, koji je koji je u 47. minuti pogodiio stativu. Nakon što su uspostavili ravnoteži na terenu bh. nogometaši su zaprijetili sjajanim udaracem Pjanića iz slobodnog udarca u 59. miniti.

Zadnjih 25 minuta proteklo je u potpunoj dominaciji Iraca. Najprije je 74. minuti Walters glavom šutirao i pogodio prečku, a u 76. je McGeadyjev udarac zaustavio Begović. Dva minuta kasnije Irci su positgli pobjednički gol. Nakon greške Jahića na sredini terena McGeady je centrirao s desne strane, a Long je pogodio mrežu Begovića.

U 89. minuti Mehmed Alispahić propustio priliku da poravna rezultat, kada se našao sam pred domaćim golmanom.

U sudijskoj nadoknadi Irci su propistili priliku da povećaju rezultat, ali je udarac Andrewsa je odbranio Begović, naš najbolji pojedinac u ovom susretu.

Boje reprezentacije BiH u Dablinu su branili:

Begović; Mujdža (Zahirović), Lulić, Jahić, Pandža, Rahimić (Stvenović), Medunjanin (Vrančić), Misimović (Alispahić), Pjanić, Ibišević, Džeko.
 
Reprezentacija BiH već sutra putuje u Čikago, gdje će 31. maja protiv Meksika odigrati treći prijeteljski susret u ovoj godini.

(Fena)