Reprezentacija bh. beskućnika najbolja u Zagrebu

alt

Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH koja je u augustu prošle godine formirana zahvaljujući humanitarnoj organizaciji “Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus” iz Doboj-Istoka, uspješno je započela pripreme za nastup na Svjetskom prvenstvu beskućnika koje se igra od 6. do 14. oktobra u Meksiku.

Pobjeda u Zagrebu

Pripreme za nastup u Meksiku, bh. reprezentacija je započela više nego uspješno nastupom na Međunarodnom turniru socijalno isključenih skupina koji se igrao 10. marta u Zagrebu, javlja portal Reprezentacija.ba

Naša reprezentacija je na kraju turnira zauzela prvo mjesto pobjedivši u finalu reprezentaciju Hrvatske rezultatom 8:4. U našim redovima je bio i prvi strijelac turnira Nedim Bečić sa 10 golova, kao i najbolji igrač turnira Ramiz Ramić. Treće mjesto zauzela je reprezentacija Slovenije. Organizator turnira bio je Crveni križ grada Zagreba, a glavni pokrovitelj turnira gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, koji je nastupio za ekipu Zagreba.

Sretan zbog uspješnog nastupa ekipe po završetku turnira selektor reprezentacije Elmedin Škrebo koji radi kao socijalni radnik u “Međunarodnom forumu solidarnosti-Emmaus” kazao je kako je najvažnije da se počelo više raditi na jednom društveno-korisnom projektu.

San: prvenstvo u Meksiku

„Zbog socijalnog sivila u našoj državi i svakodnevne borbe za život dostojan čovjeka ovi momci nisu ni u snu vjerovali da će nekada braneći boje BiH makar na nekoliko dana biti u boljem svijetu i tako zaboraviti na svoju crnu svakodnevnicu. San koji žive za sada podržava i finansira isključivo ‘Međunarodni forum solidarnosti-Emmaus’ kao partner na projektu ispred BiH, a odnedavno je i NS/FS BiH prepoznao njegovu vrijednost, te iz tog razloga i donirao sportsku opremu za potrebe reprezentacije“, kazao je Škrebo za Reprezentacija.ba portal.

Reprezentacija okuplja ne samo beskućnike već i druge socijalno isključene kategorije ljudi, među njima prognanike, izbjeglice, osobe koje žive u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, bivše ovisnike i druge.

Nastavak priprema za nastup u Meksiku naša reprezentacija ima već u mjesecu aprilu kada igra prijateljski meč sa Hrvatskom na domaćem terenu, a nakon toga gostuju u Parizu gdje će odmjeriti snage protiv domaćina Francuske.

Šansa za promjenu

Svjetsko prvenstvo beskućnika u nogometu osnovano je 2001. godine Mel Young, škotski aktivista, i Herald Schmied, osnivač austrijskih uličnih novina Megafon, tražeći način da ujedine beskućnike svijeta. Fudbal se pokazao kao uspješan univerzalni jezik.

Prvo prvenstvo odigrano je 2003. u Grazu u Austriji. Potom se igralo u Gothenburgu, Edinburghu, Kopenhagenu, Cape Townu, Melbournu, Milanu, Rio de Janeiru i Parizu.

Prvenstvo je do sada uključilo preko 200.000 ljudi, a prema nekim medijskim izvještajima, preko 70 posto učesnika promijenilo je svoj život.

Radiosarajevo.ba