Teniska reprezentacija BiH danas ide u Dansku: Iz Hileroda u viši rang

Prilika da se po prvi put u historiji BiH nađe u Prvoj grupi Dejvis kupa

alt

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine pripreme za polufinalni meč II grupe Evro-afričke faze Dejvis kupa počela je još prošle sedmice, a danas će se ekipa okupiti u Danskoj.

Od 16. do 18. septembra naši teniseri igrat će protiv Danske u Hilerodu, a pobjednik će osigurati mjesto u višem rangu, I grupi.

Iako smo prije samo dvije godine bili u trećoj grupi, u debiju u drugoj grupi BiH je stigla do borbe za viši rang, ali je zaustavljena od Portugala. Ove godine sve miriše na novu stranicu historije.

– Zaista nam se otvorilo, prvo je Estonija izbacila objektivno kvalitetniju Litvaniju, a sada je Latvija bez svog prvog reketa Ernesta Gulbisa izgubila od Danske. U Portugalu smo bili autsajderi, ali sada imamo realne šanse da odemo korak dalje – rekao je Daver Vranić, selektor reprezentacije BiH.

Amer Delić, Aldin Šetkić, Damir Džumhur i Ismar Gorčić suprotstavit će se domaćinima koje predvodi Frederik Nilsen (Nielsen), trenutno 191. igrač svijeta.

– Nilsen ima bolji ranking od svih naših tenisera, ali to ne mora ništa značiti, Dejvis kup je posebna priča, tu je bitan motiv, moment. Svi naši igrači daju maksimum kada nastupaju u državnom dresu, siguran sam da će tako biti i u Hilerodu – govori Vranić.

Selektor je zadovoljan odlukom domaćina da se igra na tvrdoj podlozi koja odgovara našoj selekciji.
 
Stižu i navijači

Bosna i Hercegovina trebala bi imati veliku podršku na meču u Hilerodu. Dolazak u Dansku najavili su navijači iz cijele Skandinavije, a dvadesetak ljudi stiže iz Sarajeva.

(Avaz)