Veliki preokret Džumhura za pobjedu BiH | Delić: Finska je jaka, ali ovo je Davis Cup

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u 2. kolo II grupe Evro-afričke zone Dejvis kupa nakon što je u dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu savladala Grčku, 3:1.

Da je Dejvis kup takmičenje u kojem previše ne znači ranking na ATP listi pokazao je i ovaj duel, iako smo prije meča smatrani velikim favoritima Grčka je pala tek nakon velike borbe.

Nakon prva dva dana BiH je vodila 2:1, pobjedama Mirze Bašića u singlu i Bašića i Brkića u dublu, te porazom Damira Džumhura od Markosa Kalovelonisa. Prvi na teren završnog dana izašao je Džumhur, a na drugoj strani bio je Aleksandros Jakupović (Alexandros). 

Grčki teniser porijeklom iz BiH (otac rođen u Mostaru), odigrao je prva dva seta bez gotovo ijedne greške, oba osvojio, ali Damir je nošen velikom podrškom sa tribina napravio veliki preokret i osigurao prolazak u 2. kolo.

U prvom setu Damir je brejkom došao do 3:2, ali Jakupović kod 3:4 uzima dva gema zaredom i vodi 5:4, a onda ponovo oduzima Džumhuru servis i dolazi do vodstva u setovima. Drugi set je bio ravnopravan do sredine, a onda sličan scenario kao u prvom, Jakupović ima više koncentracije i preciznosti, sa 6:3 dolazi do velikih 2:0 u setovima.

Selektor Amer Delić je vidno potresenog Džumhura uspio smiriti i fokusirati na meč, i u trećem setu na teren izlazi onaj Damir koji je prošlog mjeseca blistao na Australian openu gdje je kroz kvalifikacije stigao do 3. kola.

Džumhur je u trećem setu razbio Jakupovića, koji je uspio osvojiti samo dva gema, atmosfera na tribinama je proključala a naš teniser sa 6:2 smanjuje vodstvo Grka.

I u četvrtom setu mnogo bolja igra Džumhura , kod rezultata 3:2 koristi treću brejk loptu i povećava vodstvo na 4:2, a zatim svojim servisom na 5:2. Jakupović smanjuje na 3:5, a Damir ne koristi prvu set loptu, onda svojim osmim as udarcem stiže do nove prednosti i primorava grčkog reprezentativca na grešku, 2:2 u setovima.

Već u prvom gemu petog seta dvije brejk lopte za Damira, drugu uzima i dolazi u vodstvo koje svojim servisom pretvara u 2:0. Kod rezultata 5:4 Džumhur je servirao za set, meč i ukupnu pobjedu Bosne i Hercegovine i koristi već prvu meč loptu kod 40:30. Veliki preokret za veliku pobjedu najboljeg bh. tenisera koji se na najbolji način iskupio za lošu igru prvog dana.

– Niko nije očekivao da će biti ovako teško, da će Grci pružiti ovakav otpor, ali drago mi je da sam uspio donijeti posljednji bod. Naravno, čestitke idu i ostalim momcima, Bašiću i Brkiću koji su odigrali odlično u dublu i Mirza koji je odigrao odlično u prvom singlu. Najviše hvala najboljoj poblici na svijetu koja je došla u ovako velikom broju i podržavala nas, pogotovo u ovom posljednjem meču. Oni su mi dali snagu da se vratim nakon što sam gubio sa 2:0 – kazao je Džumhur.
 
U narednom kolu reprezentacija BiH u gostima igra protiv Finske.
 
– Ne možemo sada reći ko je favorit. Možda su blagi favoriti Finci zbog Nieminena. No, u svakom slučaju, mislim da imamo šansu. Nieminen je dobar igrač kojeg je teško pobijediti, ali ako uspijemo da pobijedimo u dublu mi smo u prednosti – dodao je prvi bh. teniser.
 
Susret protiv Grčke bio je debitanstki za Amera Delića na selektorskoj klupi. Delić je priznao da nije očekivao ovako jak otpor Grčke, ali je naveo da u Davis Cupu pobjede autsajdera nisu nepoznanica.
 
– Da se tenis igra na papiru, onda bi sve bilo gotovo, ali to nije tako. Jednostavno, Davis Cup je čudno takmičenje, ako pogledamo druge mečeve možemo vidjeti da igrač koji zauzima 200. mjesto pobjeđuju one iz Top 60. Ovdje se igra za nešto više, za svoju državu i navijače i taj pritisak može donijeti i dobro ali i loše – kazao je Delić.
 
Za narednog protivnika, reprezentaciju Finske, Delić ima samo riječi hvale.
 
– Finska ima jake igrače, tu je njihov najbolji igrač Nieminen, jako dobar i iskusan teniser. Ja se nadam da će momci biti zdravi i spremni i znam da će dati sve od sebe – kazao je selektor bh. tima.
Prema pravilima Dejvis kupa peti meč se ne mora igrati ukoliko u četvrtom bude više od tri seta, pa je delegat u dogovoru sa selektorima odlučio da meč bude okončan 3:1.

Rezultat: BiH – Grčka 3:1

Bašić – Jakupović 6:3, 6:2, 6:2
Džumhur – Kalovelonis 6:7, 6:7, 6:3, 2:6
Bašić/Brkić – Jakupović/Kalovelonis 5:7, 6:0, 6:1, 7:5
Džumhur – Jakupović 4:6, 3:6, 6:2, 6:3, 6:4 

Navijači su bili velika snaga naše reprezentacije tokom sva tri dana Dejvis kup meča protiv Grčke, ali u nedjelju je dvorana bila premala da primi sve one koji su željeli gledati svoje teniske ljubimce.

Na Mojmilu se okupilo 1200 gledalaca, a u Teniskom savezu BiH bili su primorani da zatvore kapije jer više nije bilo mjesta za sjedenje. 

Naredni protivnik naše reprezentacije je Finska koja je u Helsinkiju savladala Bugarsku, 3:1. Gosti su bili bez svog najboljeg igrača, Grigora Dimitrova.

Prvi reket Finaca je 36. igrač svijeta Jarko Nieminen (Jarkko), ali drugi igrač je Mike Kontinen (Micke), 457. na ATP listi. Naša selekcija definitivno će imati svoje šanse, a presudan bi mogao biti meč dublova, gdje su Bašić i Brkić pokazali da su izuzetno jak tandem. Meč će se igrai od 4. do 6. aprila u Finskoj.

Avaz