Nenad Ćeća Bijedić 1959 – 2011

Mostar se posljednji put oprostio od svog Ćeće

Bilo je dosta tužno u srijedu biti u Mostaru, na Gradskom groblju Sutina, gdje se veliki broj prijatelja, građana, saigrača opraštao od legendarnog fudbalera Veleža Nenada Bijedića Ćeće, koji je u ponedjeljak u 52. godini preminuo u svom rodnom gradu.

Nemilosrdna sudbina

Na sahrani su se, između ostalih, mogli vidjeti Ćećini saigrači iz generacije koja je 1986. godine osvojila Kup Jugoslavije, najviše zahvaljujući Bijedićevim pogocima. Bili su tu kapiten Vladimir Matijević, zatim Sead Kajtaz, Avdo Kalajdžić, Anel Karabeg, Veselin Đurasović, Adnan Međedović, zatim direktor “Rođenih” iz tog perioda Marijan Kvesić.

Legendarni golgeter i trener Veleža Duško Bajević oprostio se u ime prisutnih posljednji put od Ćeće, kojeg je vodio od pionira do seniora i trofeja u Kupu bivše države.

– Kad god dolazim u Mostar, kažem sebi da neću nositi odijelo za sahrane i dženaze, ali je u posljednje vrijeme sudbina nemilosrdna, moramo se opraštati od svojih velikana.

Danas je to naš Ćeća, veliki čovjek i sjajan fudbaler. Potekao iz divne familije, uvijek pošten i dobar. Pored karijere, imao je vremena i da završi fakultet, čime je pokazao još jednu ljudsku dimenziju.

Hvala ti za sve ono što si dao ovom gradu i Veležu. Imao si široko srce kao naša Neretva, ali svaka rijeka ima i svoj kraj – teško se suzdržavao od suza Bajević.

Za sva vremena

Svim navijačima Veleža ostat će upamćena slika od 14. maja 1986. godine, kada je Ćeća, nakon svog drugog gola zagrebačkom Dinamu, s uzdignutom rukom potrčao prema navijačima.

Brojna delegacija iz Turske

Sahrani su prisustvovali i predstavnici turskih klubova u kojima je Bijedić radio kao igrač ili trener. Također, stiglo je i nekoliko novinarskih ekipa, među njima i izvještači TV Burse, kluba u kojem je Ćeća ostavio veliki trag.

U srijedu su se od Ćeće oprostili i nekadašnji selektor reprezentacije BiH Fuad Muzurović, Elvir Bolić, Elvir Baljić, Salem Halilhodžić, Mirza Varešanović…. 

(Avaz)