Èetiri bh rukometne selekcije u martu na meðunarodnoj sceni

Image

U drugoj polovini marta èak èetiri bosanskohercegovaèke rukometne selekcije oèekuju nastupe na meðunarodnoj sceni.

Najbolji rukometaši BiH, koji poèinju prvu fazu priprema za junske susrete bara¾a protiv Maðarske za nastup na svjetskom prvenstvu 2009. godine u Hrvatskoj, od 20. do 23. marta uèestvovat æe na meðunarodnom turniru u Skoplju. Pored BiH i selekcije domaæina Makedonije, na turniru æe još igrati reprezentacije Srbije i Turske. Selektor Halid Demiroviæ ranije je objavio širi spisak igraèa na koje raèuna za nastup na ovom turniru, a konaèan spisak putnika za Skoplje bit æe objavljen naredne sedmice.

Muška juniorska selekcija æe od 21. do 23. marta u Nikšiæu (Crna Gora) uèestvovati na kvalifikacionom turniru za nastup na evropskom prvenstvu. Uz ekipe domaæina i BiH na turniru æe još igrati juniori Švedske i Slovenije. Dvije prvoplasirane ekipe na turniru izborit æe nastup na EP-u, koji æe u julu biti odr¾an u Rumuniji.

Selektor juniora Aleksandar Dugiæ ranije je objavio imena 16 igraèa, koji æe braniti boje naše zemlje u Nikšiæu. Na spisku su: golmani: Adis Kamberoviæ, Edin Tatar i Nikola Knezoviæ; krilni igraèi: Deni Veliæ, Faruk Vra¾aliæ i Milan Duvnjak, pivoti: Damir Salman i Stanko Sabljiæ; bekovi: Goran Šarenac, Ivan Periæ, Esad Zeèeviæ, Alen Ovèina, Filip Jojiæ, Emir Suhonjiæ, Mirza Mimiæ i Marko Paniæ. Okupljanje bh. juniora planirano je 10. marta u Meðugorju.

®enska juniorska reprezentacija naše zemlje (U20) uèestvovat æe u evropskim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo. Kvalifikacioni turnir æe se igrati u rumunskom gradu Burzau. Uz BiH i Rumuniju na turniru æe još igrati ekipe Austrije i Portugala. Pobjednik grupe izborit æe nastup na SP-u, koji æe u augustu biti odr¾an u Makedoniji.

Neposredno nakon ovog turnira ¾enska seniorska ekipa BiH trebala bi da uèestvuje na meðunarodnom turniru "Challenger trophy" od 25. do 30. marta u kiparskoj Larnaki. Na turniru æe igrati selekcije Kipra, Farskih Otoka, Malte, Estonije, Finske, Velike Britanije i Izraela. Prema rijeèima generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH Smaje Karaèiæa nastup na Kipru je pod znakom pitanja zbog teške finansijske situacije i velikih troškova istovremenog igranja svih selekcija na spomenutim turnirima.

Spiskove igraèica za obje naše ¾enske selekcije naredne sedmice objavit æe treneri Rade Unèanin, Nermin Glamoè i Ned¾ad Mašiæ, koji bi trebalo da predvode ekipe u Rumuniji i na Kipru.

fena