Deretić odbio BiH, "Britanci" novi na spisku

Toni Karačić, odnedavno novi selektor naše juniorske selekcije, poslao je naknadne pozive za okupljanje u Visokom na adrese Celtica i Watforda.

alt

Nakon postavljanja novih ličnosti na selektorske pozicije, svi u državi gledaju prema naprijed. Karačić je na spisak uvrstio 44 igrača, a mi smo sa njim ponajviše razgovarali oko (ne)pozivanja određenih igrača i šansama u grupi.

Selektore, okupljanje je za tri dana, da li je do sada došlo do ne prihvatanja poziva?

– Upravo tako, s obzirom da je okupljanje u srijedu, moji saradnici i ja želimo što prije znati s čime raspolažemo. Što se tiče otkaza, nije ih bilo mnogo, bar do sada. Direktan je bio Bojan Deretić (Crvena zvezda), na kojeg je ranije računao i bivši selektor kadeta Velimir Stojnić, koji je istakao svoju želju da igra u dresu Srbije. Meni je iskreno žao, kvalitetan je igrač, ali evo sad bar znamo na čemu smo. Sličnog mišljenja je i bivši kadetski reprezentativac naše zemlje i nogometaš banjalučkog Borca, Petar Kunić.

Pored ove dvojice, da li postoji mogućnost da neko otkaže, zbog klupskih obaveza?

– Imam zabilježeno da se Emir Imširević iz Grasshoppersa neće pojaviti na okupljanju. Kod njega nikad nije bilo dvojbi, on ostaje u bh. dresu. Također, nedavno sam pročitao da se možda ne pojavi ni malac pod palicom Mehmeda Baždarevića, igrač Sochauxa Sanjin Prcić. Međutim to još nije zvanično, Sanjin meni ništa nije javio, tako da očekujem vidjeti njegovo lice na okupljanju. Ipak, on je bio kapiten kadetske selekcije i trebao bi biti jedan od nosilaca igre naših juniora.

Da li ste poslali naknadne pozive umjesto ovih igrača, i koga ćete, u slučaju novih otkaza, pozvati?

– Do sada sam poslao dva naknadna poziva, i to nešto mlađem lijevom bočnom Hodžiću (Watford), te napadaču Atajiću (Celtic). Igraju u renomiranim klubovima, a pozitivne kritike su pale na njihov račun. Ako mogu pomoći selekciji da postigne što bolje rezultate, dobrodošli su.

Kad smo već kod napadača, poziv ste uputili i na adresu sina legendardnog Mehe Kodre, izrazito visokog Kenana, člana Real Sociedada.

– Mlađi Kodro također ne igra u tako malom klubu, a do mene je došla informacija da već igra već za njihov drugi tim.. S druge strane, znate kako kažu, “jabuka ne pada daleko od stabla”, uz osmijeh ističe vidno raspoloženi Karačić te nastavlja, ipak, nikad nismo imali problema sa napadačima, pa tako ni sad.

Ipak, ne možemo isto reći za poziciju rezervisanu za igrača među stativama, golmana.

– Od četiri pozvana golmana, najozbiljnije računam na Kristijana Jajala, juniora Dinama. On je standardni prvotimac, a znao se naći i na klupi prvog tima ranije. Nedavno je često spominjam kao moguće pojačanje naše zemlje Ermin Bešić, prvak Francuske sa njegovim Beauvaisom. Međutim, Kristijan je ovdje već dva ciklusa i on ima kredit, a vjerujem i u ostalu trojicu iz naše BiH. Ako ne zadovolje, za Makedoniju su otvorena vrata svim kvalitetnim golmanima, pa tako i Bešiću.

Za kraj se Karačić osvrnuo na prethodnog selektora i grupu u kojoj se trenutno nalazimo.

– Iskreno ne slažem se sa činjenicom da je selektor Bubalo ostvario loše rezultate vodeći ovu selekciju. Skoro svi će reći da smo bolji od selekcija od kojih gubimo, ali samo će pojedinci shvatiti da talenat nije sve. Ovi momci, kao i svi prethodni, talentom mogu parirati, ali da mogu pobjeđivati sve, to je nemoguće.

Zašto to kažete?

– Zato jer te iste selekcije imaju i do četiri mjeseca okupljanja, a pogledajte nas, imamo dva, tačnije jedno pravo okupljanje. Znači najveći problem je organizacija. Ipak, imamo dosta momaka vani zbog kojih se omalovažaju naši momci ovdje. Recite, zar ne postigne više igrač koji ide iz Sarajeva, Širokog, Slobode i šta ja znam, od onoga koji ode u isti ili sličan klub iz Austrije, Švedske, Danske? Nedavno je formirana jedinstvena omladinska liga što smatram odličnim potezom jer će mladi nogometaši imati više utakmica u nogama. Iskreno se nadam da će za koju godinu i igrači u BiH biti cijenjeni i da više Premijer liga neće biti na dnu evropskog nogometa, zaključio je selektor Karačić u telefonskom razgovoru za Sportin.ba.