Selektor Safet Sušić odahnuo: Samo sam želio da zabijemo jedan gol

Momci su pokazali da im je stalo do dresa koji nose

Selektor Safet Sušić je odahnuo. Nakon pobjede je ponovo govorio s osmjehom.

– Nisam od onih koji vole laskati. Igračima sam prije utakmice rekao da su dobili više komplimenata za pobjedu nad Rumunijom u Zenici nego kritika za poraz u Bukureštu, što je valjda neki znak da se u njih još uvijek vjeruje.

Sa psihološkog aspekta, ovo je bio vrlo težak meč, strašno težak. Igračima sam na poluvremenu rekao da se lako razboljeti, ali da treba vremena da se ozdravi. Priželjkivao sam da zabijemo samo jedan gol. Drugi nisam. Bio bih prezadovoljan i sa 1:0 – rekao je Sušić. 

Prije nekoliko dana je govorio da nisu niti “i” od igrača, a sinoć je Pape imao drugačiju priču.

– Pa rekao sam da sam pretjerao u onome što sam rekao, isto kao što pretjeram i kada ih hvalim. Momci su dali sve, pokazali su da imaju karakter i želju i da im je stalo do dresa koji nose. Nadam se da će im nakon ove pobjede mnogi oprostiti za ono iz Bukurešta. Možda je to bio samo incident – kazao je selektor.

Pred reprezentacijom je pauza, a onda slijedi dvomeč sa Bjelorusima. Opet odlučujući.

– Sada se možemo u miru pripremati za utakmice, jer će biti ključne. Mislim da sa četiri boda u duelima s njima možemo biti drugi u grupi – rekao je Sušić.

Nemojte više o bojkotima

Selektor je u svom izlaganju imao jednu molbu za novinare.

– Čim se izgubi, svi počinju postavljati pitanja o bojkotima. Ja sam selektor godinu i po i da sam i jednog trenutka pomislio da da me neko bojkotuje, ne bih bio ovdje.

Ima igrača s malo težim karakterom, poput Spahića, ali oni bi dali srce za BiH – rekao je Sušić.

Kuže: BiH bolja u lošoj utakmici

Josip Kuže izjavio je da je BiH zasluženo pobijedila, ali je imao dosta kritika za obje ekipe.

– BiH je zasluženo pobijedila u utakmici koju sam vidio kao vrlo lošu. Vaša ekipa je očito bila umorna, a mi smo igrali sa dosta fudbalera koji su u lošoj formi.

Dugo smo čuvali neriješen rezultat, ali nismo igrali dobro niti u odbrani niti u napadu. BiH je postigla gol iz jedne za nas neoprezne situacije – rekao je Kuže.

Medunjanin: Ako radimo kao tim, možemo dobro odigrati

Strijelac prvog gola, Haris Medunjanin, na kojeg je gostujuća odbrana nakratko zaboravila i bila kažnjena, istakao je da smo trijumf potpuno zaslužili.

– Pokazali smo da, ako svi radimo kao tim, možemo odigrati dobro i pobjediti. Naravno, sretan sam zbog postignutog gola, ali još više zbog pobjede. Ponovo smo u igri za drugu poziciju- kazao je Medunjanin.

Požrtvovanost se isplatila i omalenom Darku Maletiću, koji je na centru hrabro išao glavom na kopačku, i postigao gol.

– Bila je odlična kontra. Sačekao sam Misketa, da ne bih ušao u ofsajd i pogodio. Zaslužili smo pobjedu, vratili se u igru, ali ima još puno da se igra – kaže Maletić.

Edin Džeko nije postigao gol, ali je imao neugodnog čuvara u stamenom Kani.

– Za mene su ovo bile su dvije najteže utakmice u dresu reprezentacije – kako psihički, tako i fizički. Najbitnije je da smo pobijedili, a sada ima vremena da se oporavimo i spremimo za duele s Bjelorusijom – kaže Džeko.

Salihović: Ima još igre

Sejad Salihović, nakon odrađene suspenzije od četiri utakmice, zbog povrede ponovo nije mogao pomoći svojim saigračinma, ali je, kao i uvijek, bio na tribinama i prvi čestitao.

– Jako bitna pobjeda, koju smo i zaslužili. Momci su znali da će biti teška utakmica, jer su se morali iskupiti za Rumuniju. Najvažnije je da smo došli do ova tri boda, ali još ništa nije gotovo. Albanija je dobar tim i još se može vratiti- kaže Salihović.

(Avaz)