Komitet za normalizaciju, FIFA i UEFA u Cirihu pronašli kompromis: Ukida se suspenzija NSBiH?!

Prihvaćeni su prijedlozi da se u budućem Izvršnom odboru NSBiH odluke donose sa 12 glasova

komitetosimfifauefa

Jučerašnji sastanak u Cirihu otvorio je vrata usvajanju novog Statuta i ukidanju suspenzije Nogometnog saveza BiH, jer su FIFA i UEFA prihvatile veliki broj sugestija i primjedbi Fudbalskog saveza Republike Srpske i “pobunjenih” županijskih saveza iz FBiH.

Sastanak članova Komiteta za normalizaciju NSBiH i predsjednika FIFA-e i UEFA-e, Sepa Blatera (Sepp Blatter) i Mišela Platinija (Michel), održan jučer u sjedištu FIFA-e u Cirihu, polučio je dosta optimistične zaključke.

Nakon “češljanja” teksta statuta i proučavanja primjedbi, rečeno je da će FIFA i UEFA malo omekšati stav, čime su se, praktično, stekli preduslovi da delegati Skupštine NSBiH 26. maja podignu ruku za statut i novi početak bh. fudbala.

Prihvaćeni su prijedlozi da se u budućem Izvršnom odboru NSBiH odluke donose sa 12 glasova, te da se prvi predsjednik Saveza na Skupštini bira sa 45 glasova delegata. Isto tako, međunarodne asocijacije prihvalite su primjedbu da se broj kandidata za članove Izvršnog odbora sa tri smanji na dva.

– Zvuči baš dobro, ali zaista je sve tako i izgledalo. Prijem kod Blatera i Platinija bio je više nego srdačan, a naročito poštovanje ukazali su predsjedniku Komiteta Ivici Osimu i ambasadorima Sergeju Barbarezu, Dušku Bajeviću i Faruku Hadžibegiću. Mora se reći da to nije djelovalo kao kurtoazni sastanak – prenio je generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković u telefonskom razgovoru za “Dnevni avaz”.

(Avaz)