Đonlagić o pregovorima s FIBA-om: Savez je učinio sve da vrati igrače

U slučajevima Rizvića i Preldžića bilo je previše kontradiktornosti da bi se mogao očekivati pozitivan ishod

alt

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine učinio je sve što je mogao da vrati naše igrače iz inozemstva pod svoje okrilje i da pojača reprezentaciju, tvrdi Mirsad Đonlagić.

– Ako je nešto i propušteno, reagirali smo čim bi nam se ukazala šansa, kao, recimo, u slučajevima Saše Vasiljevića i Ratka Varde, kojima smo osigurali status bh. igrača iako su imali košarkaška državljanstva Srbije – kaže dugogodišnji član Upravnog odbora KSBiH.

Stvorili probleme

Đonlagić naglašava da je od 1992. do danas rješavao status praktično svih naših igrača, ali da nikada nije naišao na veće komplikacije nego posljednjih godina, posebno u slučajevima dvojice “bh. Slovenaca” (Hasan Rizvić, Emir Preldžić).

– Igrači nisu dužni nikome polagati račune, ali trebaju biti pošteni i stati iza svojih odluka. Ponašanje pojedinaca prelazi granice dobrog ukusa, stvara nam probleme i čini da naš entuzijazam Svjetskoj košarkaškoj federaciji (FIBA) izgleda neozbiljno – kaže Đonlagić.

Sve te kontradiktornosti (neodlučnost igrača, interesi više federacija…) razlozi su što je Đonlagić u razgovoru s generalnim sekretarom FIBA-e Patrikom Baumanom (Patrick Baumann) osjetio priličnu rezerviranost.

Nauk za ubuduće

– U FIBA-i su, vjerovatno, imali dodatne informacije, poput bojazni Slovenskog saveza da bi se mogao steći dojam da trguje pasošima, jer dovode igrače, a potom ih vraćaju matičnoj državi, te, kada je riječ o Preldžiću, čak i interes Turske federacije. Zbog toga možemo reći da od povratka Preldžića i Rizvića nema ništa – kaže Đonlagić.

Dok je Đonlagić bio ključna ličnost u kontaktima s FIBA-om, razgovore s igračima vodio je generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović, koji nije krio gorčinu i razočarenje postupcima nekolicine nesuđenih bh. reprezentativaca.

– Mahmutović uživa moju apsolutnu podršku, napravio je mnogo dobrih stvari za Savez. Shvatam njegovo razočarenje u ovom slučaju, mi ponekada reagiramo previše emotivno, ali ovo nam je svima nauk da ubuduće ne dozvolimo da naše dobre namjere bilo ko kompromitira – rekao je Đonlagić.

Predsjednik svjetske Komisije

Mirsad Đonlagić je najviše pozicionirani predstavnik Bosne i Hercegovine u nekom od međunarodnih sportskih tijela. Član je Upravnog odbora Evropske košarkaške federacije (FIBA Evropa) i predsjednik Takmičarske komisije na svjetskom nivou (FIBA).

Odskora je uključen i u Komisiju za razvoj informacionih tehnologija pri evropskoj FIBA-i.

(Avaz)