Sabit Hadžić: Ne bih imao ništa protiv da u grupi dobijemo Tursku

Sa Gordićem, Teletovićem i Vasiljevićem mi postajemo sasvim ozbiljna ekipa, kaže selektor BiH

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će saznati imena protivnika na Evropskom prvenstvu, koje će od 31. avgusta do 18. septembra biti igrano u Litvaniji.

Naša selekcija svrstana je u petu jakosnu grupu. Nosioci su Španija, Srbija, Grčka i Slovenija. U drugom šeširu su Francuska, Hrvatska, Rusija i Turska, trećem Njemačka, Litvanija, Crna Gora i Belgija, a u četvrtom Velika Britanija, Makedonija, Izrael i Gruzija.

Težak izbor

U petom su Italija, Bugarska, Poljska i BiH te u šestom Ukrajina, Latvija i dva tima iz baraža u kojem će igrati Mađarska, Finska i Portugal. U prvoj fazi EP-a, po šest ekipa u četiri grupe borit će se za tri prva mjesta i prolaz među 12.

Selektor BiH Sabit Hadžić kaže da su sve ekipe prilično jake, čak i kad bi mogao sam birati protivnike, teško bi se usudio reći da je napravio idealan izbor.

– Osim toga, sasvim je moguće da će biti velikih promjena u sastavima. Dovoljno je da se jednoj reprezentaciji ne odazovu, recimo, dvojica ili trojica NBA igrača, a neki su već najavili da neće igrati u Litvaniji, a drugima dođu, pa da budu srušene sve prognoze.

Ipak, to su stvari na koje ne možemo utjecati, zato je najbitnije da se okrenemo sami sebi i oformimo najbolji mogući tim, puno jači nego u kvalifikacijama – ističe Hadžić.

Selektor smatra da bi bilo dobro izbjeći, od nosilaca, Srbiju i Španiju. Mnogo prihvatljivije izgledaju Slovenci, mada Hadžić napominje da su oni dobili veliko pojačanje dolaskom trofejnog stručnjaka Božidara Maljkovića na mjesto selektora.

Imamo potencijal

Zanimljivo, Hadžić ne bi imao ništa protiv da iz drugog šešira izvučemo Tursku, koju je bivši Hadžićev trener u Bosni Bogdan Tanjević doveo 2010. do titule viceprvaka svijeta.

– Srebro su osvojili u euforičnoj atmosferi u Turskoj, kada ih je sjajno vodio Boša. Međutim, čuo sam da će dobiti novog selektora, a kako nemaju prednost domaćeg terena, smatram da neće biti jaki kao na Svjetskom prvenstvu – kaže Hadžić, koji još jednom naglašava da BiH ima značajan igrački potencijal i da na EP ne smijemo ići kao autsajderi.

– Ako smo u kvalifikacijama nekompletni mogli dobiti Makedoniju, protiv Britanije odigrati dvije ravnopravne utakmice, a ove selekcije učestvovale su i na prošlom Evropskom prvenstvu, onda je jasno da u najjačoj postavi svima možemo ravnopravno parirati.

S oporavljenim Nemanjom Gordićem i povratkom u reprezentaciju Mirze Teletovića i Saše Vasiljevića, prema meni jako bitnim igračima kojih nije bilo prošle godine, mi postajemo sasvim ozbiljna ekipa – kaže Hadžić.

Razočaran zbog Hukića

Hadžić kaže da je ime Jasmina Hukića stavio na spisak od 24 kandidata za Eurobasket ne znajući da se bivši kapiten zbog dobivanja slovenskog pasoša morao odreći našeg državljanstva i time izgubiti pravo nastupa za reprezentaciju.

– Pričao sam s Hukićem uoči kvalifikacija. Znao sam da čeka slovenski pasoš, ali nisam imao informaciju da to može utjecati na njegov status. Zbog svega što je uradio smatrao sam da treba biti na ovom spisku, kao lider našim mlađim igračima. Žao mi je što na njega ne možemo računati – kaže Hadžić.

Hadžićev izbor

NAJGORA GRUPA: Španija, Rusija, Litvanija, V. Britanija, BiH, Latvija

NAJBOLJA GRUPA Slovenija, Turska, Belgija, Gruzija, BiH, Mađarska

 

 

(Avaz)