FIFA je izbacivala čak i evropske prvake

Ako je nako i pomislio da će FIFA imati milosti prema našem Savezu onda se žestoko prevario. Naime, BiH nije prva, a vjerovatno ni posljednja, članica svjetske nogometne federacije koja će biti suspendovana i isključena iz svih takmičenja.

alt

Desetak je svjetskih država zadesila sudbina da budu potpuno isključene iz FIFA-e, dok je veliki broj njih dobio neke druge kazne u vidu privremene zabrane igranja, smanjenja finanijske pomoći itd. Ono što još govori da je FIFA nemilosrdna u ovakvim situacijama je činjenica da su isključivane i mnogo jače i bogatije zemlje od naše.

Da s FIFA-om nema igranja pokazuje i podatak da je Grčka isključena samo dvije godine nakon što je postala evropski prvak. Grci su bili izbačeni jer je Vlada ove zemlje izglasala sporni Zakon o profesionalnim ligama koji se nije svidio čelnicima FIFA-e. Međutim, Grci su bili pametni, pa su odmah izglasali ono što je FIFA tražila i samo osam dana kasnije FIFA je primila nazad u svoju porodicu evropske prvake.

Pored Grčke još je Albanija od evropskih država bila suspendovana. Kod Albanaca se u usvajanje novog Statuta miješala Država, pa je FIFA posegla za suspenzijom, koja je trajala, na radost Albanaca, samo mjesec i pol dana. U tih mjesec i pol dana Albanci nisu izgubili ništa, pa su nastavili normalno raditi.

Ostale članice FIFA-e koje su dobijale “nogu” nisu toliko zvučne, radilo se uglavnom o državama sa nestabilnom političkom situacijom, ali bilo je i onih koje nisu baš samo slušajni prolaznici u FIFA-i.

Naprimjer, reprezentacije Nigerije i Perua su nekoliko puta bile učesnice Svjetskih prvenstava i imena njihovih igrača nisu nepoznata, ali to kod ljudi iz FIFA-e nije značilo ništa. Nigerija je u oktobru prošle godine izbačena iz FIFA-e zbog uplitanja politike u njihov Savez, i sve dok nisu ispunjeni svi zahtjevi FIFA-e suspenzija nije ukinuta. Ipak, ona je trajala samo 25 dana. Dvije godine ranije ista situacija je zadesila Peruance koji su pod suspenzijom bili otprilike dva mjeseca.

Ostale zemlje koje su bile suspendovane nisu neka velika nogometna imena (Iran, Irak, Samoa, Kenija, Kuvajt), ali bez obzira na sve pravila FIFA-e su jasna. Ili igrač po našim pravilima ili ne igraš nikako.

Najbolji primjer koliko su FIFA i UEFA rigorozne pokazuje suspenzija engleskih klubova nakon nereda navijača Liverpoola na utakmici protiv Juventusa u Briselu 1985. Tada su engleski klubovi izbačeni iz svih evropskih takmičenja na pet godina. UEFA je mogla i bez Liverpoola, Manchester Uniteda i Arsenala, a da ne može bez Želje, Sarajeva, Borca ili Zrinjskog.

Pravila se znaju, onaj ko ispuni FIFA-ine zahtjeve vrlo brzo će biti vraćen u njeno članstvo. Takav primjer je Kenija, koja jednom bila izbačena, pa su vraćeni nakon što su ispunili zahtjeve FIFA-e, a izbačeni su i drugi put nakon što su opet počeli raditi po svome. Prema tome, stvari su jasne. Što prije uradimo ono što se od nas traži, prije ćemo se vratiti u “normalu”.

(SportSport)