Nije mi žao što su me otjerali iz reprezentacije

– Znaš kako se kod nas kaže: možeš kako hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš. Nadam se da će i njihovo vrijeme proći – kaže Kodro * Osim je preveliko ime, prejak stručnjak za njih. Oni ne vole da budu u bilo čijoj sjeni * Kenan je Bosanac i Hercegovac i tu nema dileme. Međutim ne mogu pričati o nečemu što je još daleko

Bh. nogometom vladaju još s kraja prošlog stoljeća. Rotiraju se, pričaju lijepe priče, obećavaju, lažu i mažu, a sada svako iz svog tora se javljaju kao spasioci. Sadašnje vodstvo sa manjim izmjenama promijenilo je desetak selektora, koji su vodili našu najbolju i mladu selekciju. Otjerani su, najprije Fuad Muzurović, potom Džemaludin Mušović, pa Faruk Hadžibegić, za njim Mišo Smajlović, poslije Blaž Slišković… Otjerali su i Miroslava Blaževića… Prije Blaževića smjenjen je Meho Kodro, legendarni bh. nogometaš, a da nije dobio priliku voditi niti jednu kvalifikacijsku utakmicu.

Nazvali smo Kodru, koji radi sa mlađim kategorijama u San Sebastianu, da čujemo njegovo mišljenje o vlastodršcima u NSBiH, o reprezentaciji.

Bh. reprezentaciji prijeti eliminacija. Da li je bolje da ovo vodstvo usvoji statut,a da i dalje vladaju bh. nogometom ili su sankcije šansa da se zauvjek otjeraju kočničari, anonimusi…?

– Sve je bolje od sankcija, odnosno isključenja klubova i reprezentacije sa internacionalne scene. Kao sportista spreman sam prihvatiti da ovi još vladaju ali da ne diraju reprezentaciju – kaže za «San Sport» Kodro.

I po cijenu da i dalje trenere troše kao prljave čarape?

Znaš kako se kod nas kaže: možeš kako hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš. Nadam se da će i njihovo vrijeme proći.

Sulejman Čolaković galantno nudi svoj mandat samo da ne bude suspenzije. Vaš komentar?

Ko još vjeruje u Suljine priče. To je kupovina vremena. Oni vole slatko pričati.

Ima li naš nogomet perspektivu ako se sve radi po nacionalnom ključu, od pozicija u stručnim štabovima, do raspodjele pozicija u “izvršnoj” vlasti?

Dok je tako, dok se bira po nacionalnom ključu, ne vidim perspektivu u skorije vrijeme. Trebaju se birati najstručniji, najbolji, najusješniji, bez obzira iz kog naroda dolaze.

Ivica Osim u razgovoru za naš list je izrazio spremnost da pomogne, ali niko ga ne zove.

I neće ga nikad zvati, jer je on neko i nešto. Osim je preveliko ime, prejak stručnjak za njih. Oni ne vole da budu u bilo čijoj sjeni. Žalosno je da tako veliko dokazano fudbalsko ime nije u nogometu, a opet kada znam ko vodi naš nogomet, možda je za čovjeka bolje da nema posla sa njima.

Žalite li što ste otjerani?

Žalim zbog reprezentacije, zbog momaka, sjajnih igrača, zbog vremena koje gubimo. Želio sam najbolje, želio sam dati nešto reprezentaciji, usrećiti naš narod, ali nismo bili na istim talasima. Međutim, ne kajem se što je završilo kako je završilo. Oni bi me svejedno trošili i potrošili. Nisam čestito ni počeo raditi, a već su mi sjeli za vrat, postavljali ultimatume. Oni samo izgledaju naivno, ali su vrlo opasni tipovi.

Kako ćete se postaviti ako iz NSBiH dođe poziv Vašem sinu Kenanu, koji slovi kao najtalentovaniji napadač u Real Sosiedadu?

– Kenan je Bosanac i Hercegovac i tu nema dileme. Moj stav se zna, međutim ne mogu pričati o nečemu što je još daleko. Kada i ako dođe do takve situacije, Kenan će sam odlučiti. Moj je stav da je reprezentacija najvažnija. Zato bih istrpio ove koji sada drže ključne pozicije, samo da ne isključuju reprezentaciju, jer bi imali dalekosežne posljedice – poručio je iz San Sebastiana Meho Kodro, koji je izrazio zadovoljstvo odličnim igrama Veleža u bh. ligi.

O, Barsa je najbolja!

Kodro je u Barseloni igrao kratko, ali je ostavio zapažen trag. Zanimalo nas je njegovo mišljenje o Gvardiolinim “vanzemaljcima”.

– Sadašnja Barsa je jedna od najboljih ekipa na svijetu, možda i najbolji tim svih vremena. Vjerovatno će ove godine osvojiti sve trofeje – hvali Meša tim za koji je nastupao devedesetih godina.


(SAN)