Ženski rukomet je dotakao dno!

Liga nam je užasna. Ono malo igračica što je vrijedilo, završile su karijeru, dok su druge otišle u inozemstvo. Treninzi su loši, odnos nadležnih insistucija prema sportu također je loš. Situacija je krajnje dramatična ! – tvrdi je Sarajlić-Beganović

 

Mersiha Sarajlić-Beganović uspješna bh. rukometašica, nedavno je dobila povjerenje čelnika Rukometnog saveza BiH kao selektor omladinskih ženskih reprezentacija. Mersiha je rođena 27. avgusta 1980. godine u Bugojnu. Prve rukometne korake napravila je upravo u svom rodnom gradu tačnije u bugojanskoj Iskri, a nastupala je još i za mostarski Galeb, Zrinjski, Ljubuški, Željezničar iz Hadžića dok je danas član Igmana s Ilidže. Igra na poziciji vanjskog. Prošla je sve omladinske selekcije naše reprezentacije te jedno vrijeme nosila i kapitensku traku. U Mostaru je završila Fakultet za sport i zdravlje, odsjek rukomet. Sarajlić-Beganović je “San Sport” govorila o svemu pomalo.

Koliko Vam znači ukazano povjerenje čelnika saveza?

Ovo je prvi put da će ženska reprezentacija imati omladinske selekcije. Čast mi je da upravo ja budem selektor generacija ‘94., ‘95., i ‘96. godište. Radi se o mlađim kadetkinjama i kadetkinjama. Potpisala sam četverogodišnji ugovor. Ovaj potez ljudi iz krovne kuće bh. rukometa je za svaku pohvalu. U ovako teškoj finansijskoj situaciji konačno ćemo okupiti djecu. Bilo je vrijeme i ranije, ali nikada nije kasno – kaže Mersiha.

Prvo okupljanje mlade bh. rukometašice imat će 19. marta u Sarajevu.

Poslala sam dopis svim bh. klubovima i onima u RS-u. Želim što više djece uključiti u reprezentaciju. Konačan spisak imat ću za dva-tri dana. Uigravat ćemo se kroz treninge i prijateljske utakmice. Kadetkinje ću ove godine pripremati za juniorsku reprezentaciju.

Mersiha napominje da je “ženski rukomet u našoj zemlji već odavno dotakao dno”.

– Pokušat ću ostvariti saradnju sa svim našim klubovima. Nažalost, nema riječi hvale za ovaj sport. Liga nam je užasna. Ono malo igračica što je vrijedilo, završile su karijeru, dok su druge otišle u inozemstvo. Treninzi su loši, odnos nadležnih insistucija prema sportu također je loš. Situacija je krajnje dramatična ! – tvrdi Mersiha i nastavlja:

Nijedana rukometašica nema ugovor sa klubom. Sve se svodi na neki usmeni dogovor. Čelnici klubova tako mešatare kako hoće…

Imate li uzora?

Dankinja Anja Andersen bivša najbolja rukometašica svijeta bila mi je uzor dok sam bila u punoj snazi. Sviđa mi se njen stil, ponašanje…

Osim rukometa, Merisha prati i nogometna zbivanja.

Volim sport općenito. Rukomet je na prvom mjestu, pa onda nogomet.

Sarajevo ili Željo?

Definitivno Željo.

Mersiha je svim srcem uz muške reprezentativne kolege i kada oni igraju ne štedi grlo ni dlanove.

– Želim im puno uspjeha u ovim kvalifikacijama. Neka se bar oni plasiraju na EP kada ne mogu nogometaši – kazala je Mersiha Sarajlić-Beganović na kraju razgovora za za “San Sport”.

Anesa najbolja prijateljica

Kada smo pitali ko joj je najbolja prijateljica, Sarajlić-Beganović je odgovorila:

– Prijateljstvo je teška riječ. Raja je nešto drugo. Imam jednu dobru prijateljicu Anesu Heleg. Družimo se od školskih dana.

Dajdžine zasluge

Nesib Redžić, Mersihin dajdža najviše je zaslužan za njene sportske uspjehe.

– On je čovjek neprocijenjivih ljudskih kvaliteta, i jedan od glavnih “krivaca” zbog kojih sam zavoljela rukomet.


(SAN)