Ljiljani venu: FIFA suspendira BiH jer Republika Srpska blokira promjenu statuta saveza

KVALIFIKACIJE za Euro morat će se igrati bez reprezentacije BiH jer NS Republike Srpske ne želi da se umjesto (za Fifu neprihvatljivog) tročlanog predsjedništva saveza uvede uobičajena institucija predsjednika NS BiH.

Kao i u toliko drugih područja, ono što je drugdje u svijetu normalno, ne važi za Bosnu i Hercegovinu. Svjetska i europska nogometna unija više puta su s pravom zahtijevale promjenu neuobičajene i nelegalne prakse da nogometnim savezom jedne države “predsjedava” predsjedništvo, u slučaju Bosne i Hercegovine sastavljeno od po jednog člana iz sva tri konstitutivna naroda.

Pravila i praksa su jasni: Savez vodi jedan predsjednik kojeg bira skupština, ali u Bosni i Hercegovini je u nogometu, kao i u svemu ostalom, nužno zadovoljiti načelo tripartitnosti, kako ni jedan narod ne bi bio povlašten u odnosu na ostala dva, pa tako i savez ne može voditi “samo” Bošnjak, Hrvat ili Srbin.

U BiH međutim, postoje dva saveza, osim onog državnog, tu je i nogometni savez Republike Srpske, čija je skupština odbila prihvatiti zahtjev za izmjenama statuta državnog nogometnog saveza, kojima bi se umjesto tročlanog predsjedništva uvela dužnost predsjednika NS BiH.

“Tročlano predsjedništvo NS BiH mora ostati, a nikakvog učinka ne bi bilo ukoliko bi se uvela dužnost predsjednika jer bi svi problemi ostali”, izjavio je glavni tajnik NS Republike Srpske Rodoljub Petković.

Banjalučke Nezavisne novine citiraju riječi predsjednika NS RS Mile Kovačevića koji je poručio Fifi i Uefi kako nametanjem zahtjeva nogometnoj Bosni i Hercegovini “uskraćuju temeljna demokratska prava”.

Oglasio se i predsjednik NS BiH Sulejman Čolaković u Oslobođenju: “Ako mene pitate, pristajem da Srbin bude predsjednik NS BiH u narednih sto godina!” i zavapio da će suspenzija reprezenatcije (klubovi su ionako odavno poispadali iz euro-kupova) donijeti ogromnu štetu reprezentaciji, navijačima, ali i državi.

Naizgled, postoji “svjetlo na kraju tunela”, a to je rok dokraja ožujka, do kada su Fifa i Uefa odredile da se mora promijeniti statut državnog Saveza. Njegova skupština je 29. ožujka, ali teško da će do tada njeni članovi iz Republike Srpske promijeniti tvrdi stav.

Procedura nakon toga jasno je naznačena iz Nyona: Nogometni savez BiH se raspušta, a do uspostave novog saveza, koji bi radio po legalnim normama, nogomet u zemlji bi vodilo povjerenstvo u kojem ne bi mogao biti nitko od onih koji su savez doveli tu gdje je. Naravno, reprezentacija države ne bi mogla igrati međunarodne utakmice.

Kako sada stvari stoje, BiH sigurno igra samo jednu utakmicu: Onu kvalifikacijsku za Euro protiv Rumunjske, 26. ožujka u Zenici. Odigravanje sljedeće službene utakmice, protiv istog suparnika u Bukureštu u lipnju, prilično je upitno.


(index.hr)