Sušić: Savez treba omogućiti da se nastavimo boriti za EP

Fudbalerima ću uoči meča s Rumunima reći neka izađu, igraju i ne misle ni o čemu drugom

 

 

Kada je preuzimao poziciju selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine, Safet Sušić ni slutio nije koliko ga kompleksan zadatak očekuje.

Svačiji interes

Problemi s igračkim kadrom i neodazivanje igrača nisu nikakva novost za selekciju BiH, jer su tu problematiku iskusili i skoro svi njegovi prethodnici na reprezentativnoj klupi, ali eventualna UEFA-ina i FIFA-ina suspenzija, koja je, kako se čini, sve izvjesnija, nešto je o čemu Sušić nije sanjao ni u najcrnjim snovima. Stoga je Sušić, kako se bliži meč „Zmajeva“ s Rumunima 26. marta u Zenici, osim pobjedi, prisiljen da se nada i tome da će naši fudbalski zvaničnici sakupiti malo razuma i pet dana nakon utakmice izglasati promjene Statuta. Jer, u suprotnom, eventualna pobjeda, kao i sve ono što je Sušić s reprezentacijom radio proteklih mjeseci, potpuno bi izgubilo smisao. Osim što kuje planove za Rumuniju, selektor je prisiljen i da prati šta se dešava u vezi sa Statutom, ali mu se u glasu osjeti mučnina čim se spomene ta riječ.

– Ma najradije ne bih ni ulazio u to. Na meni i igračima je da uradimo sve kako bismo i poslije utakmice s Rumunijom zadržali realne šanse da budemo među prve dvije ekipe, a na ljudima iz Saveza je da nam omoguće da nastavimo igrati – kaže Sušić.

A šta ćemo ako ne bude usvojen Statut?

– Kako sam ja čuo, velike su šanse da nas kazne, ali se nadam da je svima u interesu da ova reprezentacija odigra kvalifikacije do kraja.

Opterećuje li Vas sve to?

– Pokušavam da se ne opterećujem. Nekako neću da vjerujem da bismo mogli biti izbačeni iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. u Ukrajini i Poljskoj. Ne želim kroz to tražiti alibi za sebe i igrače. Trebamo uraditi sve što je u našoj moći da se utakmica završi dobro. A ako pobijedimo, imamo dobre šanse da budemo drugi ako ne bude sankcija.

Zvjezdan je ohrabrenje

Jeste li pričali s igračima, koliko na njih utječe stanje u NSBiH?

– Najčešće razgovaram s kapitenom Emirom Spahićem, pomalo i s Vedadom Ibiševićem, Sejadom Salihovićem… Stalno im govorim da se ne opterećuju tim stvarima. Na okupljanju ću im reći neka izađu, igraju i ne misle ni o čemu. A šta će biti poslije, ne znam.

Jeste li odlučili koga ćete uvrstiti na spisak za Rumuniju?

– Trebam pogledati još jedno kolo i poslije toga ću početi slati pozive. Za većinu igrača to ću učiniti 15 dana prije utakmice.

Sigurno ste zadovoljni što je Zvjezdan Misimović potpisao za Dinamo i konačno našao klub u kojem će igrati.

– To je ohrabrujuće, naročito zato što nam protiv Rumunije trebaju igrači spremni ne 100 posto nego kao što nikada u karijeri nisu bili.

Jeste li proučili Rumune?

– Gledao sam dva-tri puta njihovu utakmicu protiv Italije, ali možeš znati sve o protivniku pa da ne ispadne kako treba. Znao sam sve o Francuzima, ali ništa nije vrijedilo. Vjerujem da će i oni znati sve o nama, ali kada se izađe na teren, sve se mijenja.

Koliko će nam teren u Zenici pomoći?

– Išao sam da ga vidim, bit će izuzetno loš i mekan. Ko ne bude potpuno spreman, teško će izdržati utakmicu. Dobio sam uvjerenja da će teren biti bolji do utakmice, ali će, u svakom slučaju, više šansi za pobjedu imati spremnija ekipa.

Neću zvati Begovića, ko mi garantira da bi došao?

Jeste li donijeli konačnu odluku u vezi s pozivom Asmiru Begoviću?

– Već sam rekao: Begovića na ovoj utakmici neće biti. Poslije dva otkaza, ko mi garantira da bi sada došao na okupljanje? Imam tri golmana. Kenan Hasagić brani veoma dobro i zauzeo bi mjesto na golu i da Begović dođe. Ibrahim Šehić je protiv Slovačke bio odličan, a treći golman bit će Asmir Avdukić. Kada je riječ o Begoviću, nikada nisam rekao da više ne računam na njega. On je izuzetno dobar golman i redovno brani u Stouku. To kada ću ga ponovo zvati, zavisi od njega.

Bolji smo od Rumuna

Nedavno ste rekli da nismo lošiji od Rumuna, jeste li promijenili mišljenje?

– Mislim da imamo bolju ekipu od njihove. Ako malo uporedimo svoje i njihove igrače, gdje i kako ko igra, bolji smo. U tom smislu sam optimist. Osim toga, proteklih nekoliko utakmica odigrali smo dobro bez obzira na to što smo izgubili od Meksika.


(Avaz)