Safet Sušić o statusu naših plejmejkera: Problem nije Pjanić nego Misimović

Razmišljam o tome da pozovem Zvjezdana da trenira sa Sarajevom ili Željezničarom, jer mi ovakav ne može mnogo koristiti

 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će ove godine odlučujuće utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine, a prve dvije možda će biti i najvažnije, jer se radi o dva okršaja s najvećim konkurentom za drugo mjesto Rumunijom.  

Uoči utakmica 26. marta u Zenici i 3. juna u gostima Safet Sušić, sada već po nekom pravilu, imat će dosta problema.

Hoće li Edin Džeko proraditi u dresu Mančester sitija, hoće li Vedad Ibišević početi davati golove u kontinuitetu… neka su od pitanja koja muče selektora. Ono koje je možda i najvažnije je u kakvom će nam stanju biti organizatori igre, jer svaka ekipa počiva upravo na njima.

Više na klupi

Ako se vratimo nekoliko sezona unatrag, Miralem Pjanić i Zvjezdan Misimović bili su veznjaci evropskog kalibra. Jedan vrlo nadaren, a drugi dokazan. Ali, kako vrijeme odmiče, tandem koji je na sebi trebao nositi reprezentaciju, ne uspijeva ispuniti naša očekivanja.

Kao što je poznato, Miralem Pjanić češće sjedi na Lionovoj klupi nego što igra. Statistika kaže da se u francuskom prvenstvu ove sezone našao samo osam puta u početnom sastavu, dok je u 11 utakmica ušao kao zamjena. Premalo.

A kada je riječ o Zvjezdanu Misimoviću, on ove godine nikako nije igrao za Galatasaraj.

– Pjanić nije toliki problem. Lion u programu ima još dosta utakmica i Miralem će imati dovoljno šansi da igra. Poznavajući njegovog trenera Kloda Puela (Claude), Pjanić sigurno dobro radi. Naravno, bilo bi bolje da više igra, jer mislim da za njega u prvoj postavi Liona ima mjesta.

No, kada je riječ o Zvjezdanu, to je već problem. O njemu razmišljam svakog dana. Postoji mogućnost da ode u Rusiju, što i ne bi bilo loše, jer bih volio kada bi prije utakmice s Rumunima u martu zabilježio nekoliko dobrih nastupa. Vidi se na njemu da ne igra, osjeti se razlika. Ako ne promijeni klub i ne počne igrati, ne znam koliko ću koristi od njega imati – rekao nam je Sušić.

Osjeti se razlika

Selektor je ostavio mogućnost da, ako ne bude promjena u njegovom statusu, Misimovića pozove da mjesec prije Rumunije dođe u BiH i trenira sa Sarajevom ili Željezničarom.

Bilans naših veznjaka

Miralem Pjanić

Nastupi u sezoni 2010/2011: 19

Od početka: 8

Minute na terenu: 789

Golovi: 0

Nastupi u 2011. godini: 4

Zvjezdan Misimović

Nastupi u sezoni 2010/2011: 9

Od početka: 8

Minuta na terenu: 632

Golovi: 0

Nastupi u 2011. godini: 0

Gol u 93. minuti kazna za Begovića

Asmir Begović je, na Papetovo čuđenje, u subotu bio u postavi Stouka nakon što se engleski klub oglušio na obavijest iz NSBiH o primjeni pravila o neodazivanju u reprezentaciju BiH. Begović je morao pauzirati, ali je Stouk to ignorirao.

– To je njihova stvar. Mi smo obavili naš dio posla i prijavili Begovića. Ja sam uradio ono što bi svako na mom mjestu. Ne može nas dva puta ostaviti na cjedilu. Jedan od njegovih saigrača iz Senegala zvao me je i pokušavao izgladiti situaciju, ali nisam promijenio mišljenje i nije mi žao zbog toga.

Na kraju se potvrdilo da ipak ima pravde. Ne može se neko ponašati nekorektno i očekivati da sve bude kako treba. Možda su zato primili gol u 93. minuti. To neka bude kazna i za Begovića i za Stouk – kaže Sušić.

Ibričiću bitniji oproštaj od Hajduka nego reprezentacija

U vezi sa Senijadom Ibričićem, koji se, poput Begovića, nije odazvao pozivu za prijateljsku utakmicu protiv Meksika, Sušić kaže da još nije donio odluku šta da poduzme.

– Postupio je nekorektno, a davao je i izjave koje su više ličile na ucjenjivanje nego na objašnjavanje. Valjda mu je bitniji oproštaj od Hajduka nego reprezentacija. Još ne znam hoću li ga pozvati za Rumuniju. Ne želim prije vremena donositi odluku, ali on je u ovom trenutku za mene na tribinama.


(Avaz)


Sredojević: Slažem se da treba biti kažnjen

Nakon što se misteriozno razbolio pred prijateljski duel sa Slovačkom, bh. golman Asmir Begović je i po drugi put iznevjerio selektora Safeta Sušića, neodazivanjem na provjeru u Atlanti. Ponovo bez valjanog opravdanja.

Kap je prelila čašu i iznervirani Sušić odlučuje izostaviti Begovića protiv Rumuna, a predložio je i čelnicima NSBiH kaznene mjere, tačnije prijavu FIFA-i, kao i matičnom klubu. Pravila svjetske nogometne asocijacije nalažu da igrač koji se ne odazove u reprezentaciju bez razloga, ne smije igrati za svoj klub najmanje pet dana nakon reprezentativne akcije. Ipak, Begović je u subotu branio za Stoke u utakmici engleskog Premieršipa. Primio je gol, ali čini se i dao “autogol” sebi i selekciji BiH, što nam potvrđuje Sušićev pomočnik na klupi, Borče Sredojević.

– Zajedno smo donijeli odluke u stručnom štabu povodom ovog slučaja i u potpunosti se slažem sa selektorom. Asmir je napravio grešku i sam je kriv za sve što će uslijediti. Očito je poredao prioritete tako da su mu nastupi u klubu najvažniji. Vjerovatno će i Stoke biti kažnjen, ali na to ne možemo previše uticati. Međutim, ono što možemo, a tako je i odlučeno, da Begović ne nastupi protiv Rumuna – jasan je Sredojević.


(SAN)