U-17 (žene): Norveška bolja od BiH

I u drugom kolu grupe 2 elitnog kruga kvalifikacija za EP ženska U-17 reprezentacija BiH je poražena.

Ovaj put od izabranica Ilije Lucića bile su bolje Norvežanke pobijedivši sa 2:1. Baš kao i protiv Danske prije dva dana, BiH je bila ravnopravan protivnik i imala je prednost nakon prvih 40 minuta igre, ali su na kraju ostale bez bodova.

U prvih dvadeset minuta utakmice nije bilo previše uzbuđenja. Igralo se uglavnom na sredini terena, a Sunde je za Norvešku imala jedan pokušaj u 8’.

Prva velika prilika desila se u 21’ kada je i postignut pogodak. Ajla Okanović je odlično proigrala Minelu Gačanicu koja izlazi sama pred golmanicu Norveške i pogađa mrežu za prednost bh. tima.

U finišu prvog poluvremena Tvedten je imala odličnu priliku za Norvešku kada je primila loptu na deset metara od bh. gola i šutirala u donji desni ugao, ali je Fačić zaustavila njen udarac.

U drugom poluvremenu prve su zaprijetile Norvežanke. Bjalde je pokušala sa distance u 48’, ali je bh. golmanica bila na visini zadatka. Dvije minute poslije i Nygard je se desne strane ubacila loptu u kazneni prostor selekcije BiH, a lopta je iznenadila Ajlu Fačić i završila u mreži za 1:1.

Norveška je preokrenula rezultat u 71’. Bjalde je sjajno asistirala za Naomi Griffin koja iskosa sa desne strane šesnaesterca bh. tima pogađa suprotni ugao za konačnih 2:1.

Norveška-Bosna i Hercegovina 2:1 (0:1)
Stadion: FK Mladost, Doboj Kakanj.
Sudija: Elvira Nurmustafina (Kazahstan).
Sudije asistenti: Elena Alistarova (Kazahstan), Karolin Kaivoja (Estonija).
4. sudija: Triinu Laos (Estonija).

Golovi: 0:1 Gačanica (21’), 1:1 Nygard (50’), 2:1 Griffin (71’).

Žuti kartoni: Gavrić (BiH).

Norveška: Kristin Rage, Silje Bjorneboe, Malin Sunde, Rikke Bogetvelt Nygard, Thea Bjelde, Jenny Kristine Rosholm Olsen (77. Ylinn Tennebo), Elin Ahgren Sorum (54. Naomi Griffin), Vilde Birkell, My Sorsdahl Haugland, Olaug Tvedten, Elisabeth Terland. Selektor: Borje Sorensen.

Bosna i Hercegovina: Ajla Fačić, Frančeska Šimić, Andrea Gavrić, Aldina Hamzić, Edenina Husić, Ana Bakalar, Edina Habibović (51. Nikolina Milović), Ajla Okanović (80. Merjema Bajrić), Vina Crnoja, Minela Gačanica, Maja Hrelja (41. Marija Damjanović).Selektor: Ilija Lucić.

Danska je u drugom meču grupe pobijedila Vels sa 2:0

Nakon utakmice selektor Ilija Lucić je rekao: „Čestitam gošćama na pobjedi. Dok smo mogli fizički da pariramo bilo je dobro, ali na kraju je ponestalo snage i koncetracije što je Norveška iskoristila. Ostaje nam još utakmica sa Velsom gdje se nadamo da ćemo ostvariti prvu pobjedu. U prva dva kola smo bili blizu i nastojaćemo u subotu da osvojimo tri boda.“

U posljednjem kolu 25. marta u 15:00 sati BiH će se sastati sa Velsom.

N/FS BIH