Sušić pred Meksiko : Džeko nije insistirao da bude pošteđen, ja sam odlučio

Važnije mi je da se Edin adaptira u Sitiju i da ga protiv Rumunije imam u najboljem izdanju • Ne bojim se fijaska

Edin Džeko ne ide u Sjedinjene Američke Države, jer ga je selektor Safet Sušić odlučio poštedjeti nastupa protiv Meksika.

Ova odluka izazvala je različite komentare, a vjerovatno je više onih koji kažu da naša najveća zvijezda nije smjela biti izostavljena te da je selektor morao istrajati u namjeri da Džeko zaigra u Atlanti. Ako ništa, onda zbog autoriteta, ali i mira u kući, jer je u isto vrijeme odbio poštedjeti neke druge igrače, poput Elvira Rahimića i Senijada Ibričića.

Primjer Hernandeza

I dok Džeko ostaje da se priprema za Sitijev sudar sa Mančester junajtedom 12. februara, napadač “Crvenih đavola” Havijer Hernandez (Javier) ima drugačije planove. Meksikanac, koji igra u većem klubu od Sitija, sa mnogo autoritativnijim i prgavijim trenerom za kormilom, nosit će dres svoje reprezentacije u susretu protiv Bosne i Hercegovine pa makar na kocku stavio nastup u gradskom derbiju. I tako, valjda, treba biti.

No, iako bi mogao biti na meti kritika zbog odluke da pusti Džeku, selektor Safet Sušić odaje dojam čovjeka koji zna šta radi. Kaže da je pošteda napadača Sitija njegova odluka i da zna zašto je to uradio.

– Moram sam odlučiti tako. Jedini izlaz iz ćorsokaka bio je da Edin u ponedjeljak ujutro dođe u Sarajevo da vadi vizu, a ne znam bismo li prije polaska tog poslijepodneva stigli sve završiti. Naime, Mančester siti ima obavezu da ga pusti na utakmicu, ali nema obavezu da mu dozvoli odlazak u London, u našu Ambasadu po vizu – kaže Sušić.

Osim ovim tehničkim problemom, selektor Džekino izostavljanje objašnjava i željom da se Edin što prije skrasi u Sitiju kako bi protiv Rumunije bio u top-formi.

Bit će dobro

– Treba doći do Atlante, odigrati utakmicu i vratiti se, a u tom slučaju, vjerovatno ne bi igrao protiv Mančester junajteda, a on ima veliku želju da nastupi. Pričao sam s njim i, da odmah razjasnim, Edin nije insistirao na tome da ne ide u SAD. Ovo je moja odluka, a ne njegova.

Džeko bi se odazvao pozivu, ali je u ovom trenutku značajnije da se adaptira u novom klubu i da počne davati golove kako bismo ga protiv Rumunije imali u najboljem izdanju nego da mu odlazak u Ameriku dodatno oteža adaptaciju. Jer, sudeći prema onome što sam vidio u duelu Sitija i Birmingema, nije mu nimalo lako – objašnjava Sušić.

Upitan je li ga strah da provjera protiv Meksika ne ispadne fijasko, selektor je odgovorio:

– Ne. Ne brinem se za to. Čak i bez jednog ili dvojice igrača, imamo dobru ekipu. Pa i u kvalifikacijama se dešava da neko bude suspendiran. Bit će sve dobro – rekao nam je Sušić.

Drago mi je što je Meksiko jači

I dok je naš sastav slabiji u odnosu na prvobitni spisak, Sušićev kolega s klupe Meksika Hoze Manuel de la Tore (Jose Torre) odlučio je da pojača tim. Uprkos tome, Papeta raduje to što će na drugoj strani terena biti Havijer Hernandez (Javier) i Đovani dos Santos (Giovanni).

– Volio bih da izvedu najjači tim. Jer, ako budemo igrali protiv slabije ekipe Meksika, ne bi valjalo kako god da se završi. Da dobijemo, svi bi rekli: “Lako je njih dobiti”, a da izgubimo, onda bi komentari bili: “Od koga ste to izgubili?” Znači, ne bi bilo nikakve koristi. Volim igrati protiv jakih – kaže Sušić.

Bešić bi ipak mogao na put

Kada je riječ o Muhamedu Bešiću, njegov odlazak u SAD nije otpao. Mladi igrač Hamburga ipak bi mogao na vrijeme dobiti vizu.

– Američka ambasada u Sarajevu intervenirala je kod svog osoblja u Njemačkoj pa postoje šanse da Bešić u ponedjeljak dobije vizu – rekao je Sušić.

Situacija s Elvirom Rahimićem, koji nije predao zahtjev za vizu, još je neizvjesna.


(Avaz)