Klubovi i reprezentacija najmanje su krivi

Fudbalski savez Republike Srpske, po svemu sudeći, neće pristati na ukidanje Predsjedništva N/FSBiH i uvođenje institucije jednog predsjednika.

Ovakav stav znači da će UEFA i FIFA nametnuti sankcije državnom savezu, kada istekne rok za implementiranje statuta koji je predložen iz međunarodnih fudbalskih asocijacija.

Međutim, u Fudbalskom savezu Republike Srpske ističu kako im nije želja da UEFA i FIFA suspenduju klubove i reprezentaciju Bosne i Hercegovine, već da se jednom za sva vremena riješe problemi koji nastaju u federanom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Ovdje se ne radi samo o stavu FSRS. Poznato je od ranije kakve su bile odluke Izvršnog odbora i Skupštine državnog saveza (oba ova tijela odbila su prijedlog statuta FIFA-e i UEFA-e op.a.). Mi zajedno moramo razmotriti sve opcije koje su pred nama, da nam se ne desi najopasnija varijanta, a to su sankcije”, kaže za SportSport.ba generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković.

“Potcrtavam, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se izbjegne kažnjavanje bh. klubova i reprezentacija Bosne i Hercegovine, koji su najmanje krivi za ovu situaciju u kojoj smo se našli. Međutim, mora se urediti stanje u pojedinim dijelovima federalnog dijela saveza, pogotovo nakon tužbe Kentara koja je stigla prije nekoliko dana. Moraćemo se na neki način odrediti prema tim stvarima. Ukoliko bude realizovana tužba Kentara, odnosno ukoliko budu naplaćena potraživanja, onda neće ni biti potrebe za sankcijama. To će svakako uništiti N/FSBiH”, dodao je Petković.

 

(SportSport)