Karatisti BiH osvojili tri bronze na SP-u u Beogradu

Karate reprezentacija Bosne i Hercegovine sa 20. svjetskog prvenstva u Beogradu vraæa se sa tri bronzana odlièja.

 Image

U nedjelju, posljednjeg dana takmièenja, naša muška reprezentacija osvojila je treæe mjesto u ekipnim borbama, savladavši Sloveniju sa 3:0.

Do ovog meèa izabranici selektora Suada Æupine, koji su nastupili u sastavu Tarik Lušija, Nermin Potur, Alem Kupusoviæ, Admir Zukan, Made Odak, Oliver Mandariæ i Adnan Adiloviæ, u èetvrtak su pobijedili selekcije Japana sa 3:2, Venecuele 3:0 i Turske sa 3:1, dok su u polufinalu pora¾eni od Azerbejd¾ana sa 1:3.

Ostala dvije bronze u pojedinaènim borbama u subotu su osvojili Nermin Potur i Merima Softiæ.

Dvadesetjednogodišnji èlan Karate kluba Ilid¾a odlièje je osvojio u kategoriji do 75 kg pobjedama u pet meèeva, uz jedan poraz u polufinalu. U borbi za medalju Potur je savladao predstavnika Engleske s 3:1.

Jedinu medalju za BiH u ¾enskoj konkurenciji izborila je Merima Softiæ u kategoriji preko 68 kg. Èlanica Kluba borilaèkih sportova Tuzla Sinbra takoðer je ostvarila pet pobjeda uz jedan poraz, a u borbi za treæe mjesto ubjedljivo je savladala predstavnicu Maroka sa 4:0.

U dosadašnjim nastupima na svjetskim prvenstvima najveæi uspjeh ostvario je Mensur Cakiæ, koji je osvojio srebro 2004. u Meksiku, kao i naša muška ekipa u borbama 2006. godine u norveškom Stavangeru.

Na smotri najboljih karatista i karatašica svijeta uèestvovalo je više od 1.000 takmièara i takmièarki iz 85 zemalja, a boje BiH branilo je 14 predstavnika.

 

(FENA)