Taekwando turnir u Austriji-Reprezentacija BiH osvojila četiri medalje

ImageProteklog vikenda, taekwondo reprezentacija BiH je uèestvovala na otvorenom Evropskom turniru A klase za nacionalne timove i klubove, Austria Open u samom srcu Alpa, Innsbrucku.

U konkurenciji preko 150 timova i nacionalnih selekcija sa oko 900 takmièara iz 32 dr¾ave, reprezentativci naše dr¾ave osvojili su 4 bronzane medalje. Inaèe, Austria Open je jedan od 8 evropskih turnira A kategorije, a ove godine, kvalitetom takmièara koji su uèestvovali, Austria Open je postao jedan od tri najkvalitetnija turnira A klase u Evropi. Svojim prisustvom, takmièenje su uvelièali i takmièari koji nose evropske i svjetske titule kao i olimpijski osvajaèi medalja.

Bronzana odlièja za našu dr¾avu su osvojili: Amir Katana, u konkurenciji seniora do 78 kg, koji je u prvom kolu savladao predstavnika Hrvatske sa 4:0, u drugom kolu predstavnika Holandije sa 5:4, u treæem kolu predstavnika Austrije sa 2:1, a u èetvrtom kolu izgubio od predstavnika Njemaèke.

Nikola Oroz, u konkurenciji seniora do 58 kg, u prvom kolu savladao predstavnika Austrije sa 4:1, u drugom kolu savladao predstavnika Poljske 5:1, a u treæem kolu izgubio od predstavnika Danske.

Emina Ortaš, u konkurenciji seniorki do 67 kg, u prvom kolu savladala predstavnicu Italije sa 4:1, u drugom kolu savladala predstavnicu Austrije sa 2:0, a u treæem kolu izgubila od predstavnice Poljske, te Ivona Filipoviæ u konkurenciji juniorki preko 68 kg koja je izgubila u prvom kolu.

Naše takmièare su vodili Selektor juniorske i seniorske reprezentacije Boris Budor, te treneri Goran Teofiloviæ i Zlatan Despot.

„Taekwondo reprezentacija je sudjelovala na internacionalnom A turniru i postigla je polovièan uspjeh. Dok su juniori u potpunosti zakazali, seniori su naprosto ugodno iznenadili osvojivši tri bronzane medalje što i nisam oèekivao u ovome trenutku na jednom tako kvalitetnom natjecanju. No, mo¾emo reæi da je ovo natjecanje, za naše sportaše, bilo veoma inspirativno, a i struèni štab, naše reprezentacije, je dobio bolji uvid u kvalitetu potencijalnih kandidata, koji æe u narednom periodu odluèiti na koje sportaše treba raèunati tokom nastupa na predstojeæim zvaniènim natjecanjima. Od kandidata treba iznimno pohvaliti osvajaæe medalja i to Amira Katanu, Nikolu Oroza i Eminu Ortaš koji su u veoma jakoj konkurenciji uspjeli napraviti jedan znaèajni meðunarodni sportski pomak. Sve to nam daje veliki optimizam u daljem radu te ove godine imamo osnova da se nadamo evropskoj ili svjetskoj medalji“, navodi u današnjem saopæenju Boris Budor, selektor reprezentacije.

sarajevo-x.com