Igrači i treneri prozivaju selektora, Bubalo se pravda

«Talenti» se pozivaju po èudnim kriterijima * Zašto nema igraèa za A tim iz mlaðih selekcija * Bubalo: Makedonci su odigrali 10 pripremnih susreta, a mi dva

 Image

 

Juniorska reprezentacija BiH, pod vodstvom Zorana Bubala do¾ivjela je debakl i to kao domaæin kvalifikacijskog turnira. I da stvar bude gora, nikad nije bila slabija grupa. Osim BiH, na turniru su bili još Bjelorusija, Makedonija i Èeška. Naša je reprezentacija zauzela posljednje mjesto, sa samo jednim bodom. I prije turnira, pobunili su se klupski treneri, igraèi, javnost, jer su shvatili da od mlaðe selekcija najviše koristi imaju sumnjivi menad¾eri. Dobar dio bh. sportske javnosti i domaæih fudbalskih struènjaka upire prstom u selektora Bubala koji, po mišljenju mnogih, poziva igraèe po èudnim kriterijima. Bubalo i njegov kolega Velimir Stojniæ u kadetskoj reprezentaciji, slove kao «vjeèiti» selektori, premda nema ni spektakularnih rezultata ni igraèa za A tim. Najbolje je to potvrdio posljednji turnir juniora u Sarajevu, a kada bi se i desilo u da proðemo u drugi krug, bilo je to zahvaljujuæi spletom okolnosti, pa smo veæ u drugom krugu do¾ivljavali neuspjeh.

Selektor Bubalo o svom radu ka¾e:

Grupa je bila izjednaèena i ko prati fudbal znat æe da su svi imali šanse za prolaz. Imali smo i slabe pripreme. Nismo imali ni kamp koji odr¾avamo svake godine. Naši protivnici Makedonci su odigrali 10 pripremnih utakmica, a mi dvije, protiv Hrvatske – ka¾e Bubalo.

®ali što se nije odazvao Muhamed Bešiæ

Bešiæ iz HSV-a je bio pozvan, ali je tra¾io da igra odmah za U- 21 tim. Zar to nije bezobrazno? Ako neko misli da u ovom trenutku mo¾e naæi igraèa koji je mogao više pomoæi ekipi od ovih što sam ih ja pozvao, neka mi se odmah javi! Nismo imali odgovarajuæih zamjena, to odgovorno tvrdim! Niko ne igra za prve timove svojih klubova! Ovi igraèi koje sad vodim, u prošlom ciklusu, u kvalifikacijama u Maðarskoj, kao kadeti nisu napravili ništa – naglašava Zoran Bubalo.

Haris Alihod¾iæ, trener ®eljeznièara ne sla¾e se sa Bubalom

– Gledamo sam juniore. Moralo je biti bolje! Vrijeme je da okrenemo stranicu i da za selektore mlaðih selekcija postavimo bivše reprezentativce kao što to rade u susjednim zemljama. Kod nas je naopako. Treneri su ljudi koji nikad nisu igrali fudbal – ka¾e Alihod¾iæ.

Katalinski: Sramotna selekcija

Koordinator omladinskog fudbala u BiH i nekadašnja igraèka legenda, Josip Katalinski, ka¾e kako æe nam biti ovako sve dok se svi prave pametni i i tvrde da sve znaju najbolje.

– Veæ sama selekcija selektora je sramotna. Slobodno æu reæi, pa neka se ljuti ko god hoæe, da veæ godinama iz grada Sarajeva, koje je realno vrh bh. fudbala kad su treneri u pitanju, nemamo nijednog selektora u mlaðim selekcijama. Dok treneri ne budu talentovani i školovani ljudi, nema na nigdje. Juniori su morali bolje odigrati ovaj ciklus. Onaj odnos prema dresu svoje zemlje nije dopustiv – ka¾e Katalinski, koji je mnogima trn u oku zato što se godinama bori da istjera mešetare oko dr¾avnih selekcija.

 

(SAN)