Presretnuti razgovori: Trener i svi igrači Travnika radili za mafiju?!

Èim se ta oklada plasira, Šapina æe nazvati Marija C. i on æe dati signal travnièkim igraèima na terenu da mogu primiti još jedan gol

Image 

Sudski proces u do sada najveæem otkrivenom kladionièarskom skandalu u evropskom nogometu zapoèeo je prvom sjednicom pred njemaèkim Zemaljskim sudom u Bochumu.

Èetvero je optu¾enih, a meðu njima se najviše istièe turski dr¾avljanin Nürretin Günay koji se zbog opse¾nog iskaza tretira poput krunskog svjedoka. Osim Günaya, optu¾eni su bivši njemaèki profesionalni nogometaš Kristian Kiæo Spreæakoviæ, srpski dr¾avljanin Stevan R. te 55-godišnji Turèin Tuna A. iz Mönchengladbacha.

U istra¾nom pritvoru nalazi se još nekoliko osumnjièenika, meðu njima i Hrvati Ante Šapina iz Berlina i Marijo C. iz Nürnberga, te 39-godišnji Slovenac Dragan M.. Sumnja se da je u namještanje utakmica upleten i njemaèki profesionalni sudac Cetin Sevinc.

Na osnovi raspolo¾ivih dokumenata Dr¾avnog tu¾ilaštva u Bochumu, odnosno zapisa iz preslušanih telefonskih razgovora i komunikacije izmeðu osumnjièenih osoba u kladionièarskom skandalu, njemaèki mediji rekonstruirali su tok dogaðaja u od 24. juni do 3. juli 2009., u kojem je navodno manipulirano s pet utakmica, uvijek uz sudjelovanje bh. premijerligaša – NK Travnik.

Glavni protagonisti u rekonstrukciji namještaljki tokom pripremne turneje Travnièana u Švicarskoj navodno su bili Mario C., Ante Šapina, Dragan M. i Dejan A.

24. juni 2009., Travnik – Young Boys Bern 0:5

Marijo C. lièno je došao na utakmicu. Uvjeren je da æe tako bolje moæi uticati na tok susreta u kojem æe snage odmjeriti bosansko-hercegovaèki prvoligaš NK Travnik i Young Boysi iz Berna. Marijo C. ¾eli biti siguran da æe Travnik izgubiti tu utakmicu, što bi njemu donijelo pozamašne dobitke na kladionici.

Njegov je plan u nadolazeæoj sedmici vrlo ambiciozan. Oko 300 hiljad eura treba zaraditi na ekipi iz Travnika koja se nalazi na maloj turneji pripremnih utakmica u Švicarskoj. Marijo C. zove svoju kontakt osobu Tunu A. koji ga uvjerava da je cijela ekipa Travnika upoznata s planom manipuliranja.

“Imaš na raspolaganju taèno jedanaest radnika“, rekao mu je doslovce u telefonskom razgovoru koji je preslušan od strane bochumskog dr¾avnog odvjetništva.
Ukupno je, naime, u zadnjoj sedmici juna 2009. preslušano i pregledano 186 telefonskih razgovora i SMS poruka. Marijo C. je dogovorio s trenerom Ned¾adom Selimoviæem da sjedi pored njega na travnièkoj klupi te da u prvom poluvremenu nastupi najjaèi sastav Travnièana kako bi susret, po moguænosti, ostao što du¾e u egalu.

U toku dana pojavljuje se prvi problem: koeficijenti se mijenjaju. Oèito je neko èuo za moguænost manipuliranja i takoðer ulo¾io novac na utakmicu Travnik – Young Boys. Meðutim, Marijo C. ima spremno rješenje i mijenja svoju taktiku. Sada ¾eli plasirati oklade u¾ivo. Tek nakon što je susret krenuo, ula¾e novac na promjene rezultata.

Plan glasi ovako: nakon poluvremena Travnik mora doæi u zaostatak od tri gola razlike. Nakon 77. minute Marijo C. æe nazvati berlinskog Hrvata Antu Šapinu kako bi ovaj pomoæu još jednog posrednika u Londonu ulo¾io novac na èetvrti gol Švicaraca.

Èim se ta oklada plasira, Šapina æe nazvati Marija C. i on æe dati signal travnièkim igraèima na terenu da mogu primiti još jedan gol. Plan je perfektan.

Meðutim, na kraju se ispostavlja da susret Travnika i Young Boysa uopæe nije uveden u ponudu za oklade u¾ivo. Cijeli napor bio je, dakle, uzaludan. Prvi dan nije bio sretan dan za Marija C. i njegove saradnike.

26. juni 2009., Travnik – Sion 1:4

Danas Marijo C. u saradnji sa svojim agentom Draganom M. ¾eli ulo¾iti 70 hiljada eura putem dviju kladionica u Aziji. Marijo C. se sjetio posebne taktike. Kako bi podigao koeficijente za pobjedu Siona, najprije æe ulo¾iti pet hiljada eura na pobjedu Travnika. Tek nakon što se pomaknu koeficijenti, otkriva svome prijatelju u telefonskom razgovoru, u Kini æe ulo¾iti novac na pravome mjestu.

Usput istra¾itelji doznaju da je Marijo C. oèito izre¾irao i finansirao cijelu turneju Travnièana u Švicarskoj. Ka¾e da ga je sve skupa koštalo oko 50 hiljda eura, a igraèi bi trebali kasirati još dodatnu premiju. Nedugo zatim Dragan M. informiše Marija C. da je ponuðaè iz Azije plasirao okladu od 50 hiljda eura i da nešto kasnije planira još jednu takvu okladu.

Sa Šapinom Marijo C. analizira situaciju kod drugih kladionica. Šapina sjedi u Njemaèkoj i plasira oklade prema uputama Marija C. SMS porukom Marijo C. mu javlja da od sada igra ne hendikep. Šapina odmah zove svoga suradnika Erica H. u Londonu.

U najkraæem vremenskom razdoblju ula¾e stotinu hiljda eura. Plan ovaj put glasi ovako: dok Marijo C. kontroliše ekipu iz Travnika, njegov prijatelj Dejan A. putem trenera ima uticaj i na igraèe FC Siona. Dejan A. telefonom, naime, javlja da æe doæi ranije na utakmicu kako bi treneru objasnio što treba odraditi. Trener Siona Didier Tholot za švicarske medije je kasnije izjavio da ga nije niko kontaktirao.

Meðutim, Marijo C. æe srediti da Travnièani pola sata odigraju svoj maksimum i po moguænosti zabiju jedan gol. U drugom poluvremenu najbolji igraèi sjest æe na klupu i Travnik mora primiti još najmanje èetiri gola. Plan uspijeva: dobit iznosi oko 90 hiljada eura posredstvom Šapine i 80 hiljada eura posredstvom Dragana M.

27. juni 2009., Travnik – Winterthur 1:7

Malo prije prvog suèeva zvi¾duka Šapina zove Marija C. i pita kako da postavi oklade. Marijo C. najprije ¾eli prièekati kako æe se utakmica razvijati. Šapina mu šalje SMS poruku:

“Upravo za takve situacije si ih i platio. Neka sada stisnu zube i riješe sve kako treba“. Marijo C. se javlja Šapini i ka¾e mu da mu se javi u 79. minuti. Šapina u tom vremenu kod Erica H. naruèuje oklade u visini od 40 hiljada eura.

Sekundu prije kraja susreta Winterthur zabija sedmi gol. Šapina èestita Mariju C. na dobitku od najmanje 82 hiljade eura. U razgovoru s Dejanom A., Marijo C. kasnije je potvrdio da je u poluvremenu s golmanom Travnika dogovorio da primi još najmanje tri gola, što se i dogodilo.

Posebno je upeèatljivo da je zadnji gol Winterthura pao samo jednu minutu nakon što je Šapina dobio potvrdu iz Londona o primljenoj okladi.

1. juli 2009., Travnik – Xamax 2:3

Marijo C. je na putu. Nalazi se sa Šapinom u Nürnbergu, gdje mu ovaj daje 30 hiljada eura za plaæanje hotelskih troškova NK Travnika. Marijo C. javlja Šapini da stavi okladu na to da æe pasti pet golova u utakmici sa Xamaxom.

U zadnjih deset minuta susreta ekipa iz Travnika sve mora riješiti. Tada æe se i plasirati oklade, ali æe biti potrebno platiti još šest hiljada eura igraèima. Golman i još jedan igraè u krajnjem sluèaju su spremni autogolom osigurati kolièinu potrebnih golova na utakmici.

Marijo C. je dogovorio s trenerom da u drugom poluvremenu pošalje samo mlade igraèe (“djecu“) na teren. Kada samo nekoliko minuta prije kraja susreta još uvijek nedostaje jedan pogodak za ispravnu raèunicu, Marijo C. smiruje Antu Šapinu:

“Ako treba, odigrat æemo kombinaciju. Jedan æe igraè vratiti loptu golmanu, a ovaj æe propustiti loptu u mre¾u“.

Šapina zove London i raspituje se za koeficijente. Još za vrijeme razgovora agent mu potvrðuje primanje uloga od 40 hiljada eura. Još 20 hiljada eura kladionièari ula¾u na pobjedu Xamaxa.

Dvije minute kasnije Marijo C. javlja Š
apini da je Xamax došao u vodstvo, što donosi najmanje 52.400 eura dobiti. U 21.23 Šapina se ¾eli informisati da li se radilo o “normalnom pogotku“. Marijo C. mu odgovara da Xamax bez pomoæi ni za “sto godina“ ne bi postigao gol.

3. juli 2009., Servette – Travnik 1:3

Tokom dana Šapina i Marijo C. dogovaraju taktiku za utakmicu sa Servette Genf. Marijo C. predla¾e igraèima isplatiti oko èetiri do pet hiljada eura za zadnju utakmicu na turneji. Šapina se sla¾e. Ali za vrijeme utakmice, kladionièari saznaju da susret Genta i Travnika nije u ponudi azijskih kladionica. Trener Travnièana 4. jula se javlja Mariju C. da su dobro stigli kuæi.

Sedam dana manipuliranja donio je kladionièarima oko 300 hiljada eura dobiti. Meðutim, istra¾itelji pretpostavljaju da su osumnjièenici plasirali još nekoliko oklada putem interneta i time dodatno uveæali svoju dobit.

Pogledajte video zapis sa poèetka saslušanja u Bochumu gdje su na prvo roèište izvedeni Turèin Nurettin G. i Tuna A, optu¾eni za 24 sluèaja namještanja utakmica…

Kliknite na >>> VIDEO<<<

 

 

Ned¾ad Selimoviæ: Nemam ništa s tim

Pored Sarajèiæa na pripreme nije povedeno još nekoliko igraèa, a meðu njima i tadašnji prvi napadaè ekipe Feða Dudiæ

 

O poèetku suðenja u kojem se spominje i bh. premijerligaš Travnik, odnosno njihove «sumnjive pripreme u Švicarskoj», razgovorali smo i sa trenerom, sportskim direktorom Travnièara, te travnièkom novinarkom Adom Kos Lepara, koja je još u sedmom mjesecu prošle godine prva pisala o pomenutoj aferi. Do izjava Smaje Hod¾iæa tadašnjeg generalnog sekretara kluba i tadašnjeg predsjednika Travnika D¾evada Beèiragiæa, koji su kao èelnici kluba išli u Švicarsku još uvijek nismo uspjeli doæi.

Ned¾ad Selimoviæ, trener Travnika

»Mi smo se zbog toga kao klub oglasili i stvarno ne znam šta bih rekao više na tu temu. Nemam ništa s tim. Ja svoje probleme rješavam na terenu», kratko je za SCsport.ba prokomentirao navode sa poèetak suðenja u Bochumu trener Travnièana Ned¾ad Selimoviæ.

Midhat Sarajèiæ, sportski direktor i igraè Travnika

»Ja nisam išao na te pripreme iz porodiènih razloga. Ono što ja mogu reæi je da ne vjerujem u tu prièu. Znam da svoj posao radim pošteno, trudim se dati svoj doprinos da od Travnika napravimo respektabilan klub», ka¾e Sarajèiæ, sportski direktor Travnièana koji nije putovao na sporne pripreme ekipe. Pored Sarajèiæa na pripreme nije povedeno još nekoliko igraèa, a meðu njima i tadašnji prvi napadaè ekipe Feða Dudiæ.

Ada Kos Lepara, novinarka iz Travnika

Prvi put prièa o sumnjivim igrama Travnièana na pripremama u Švicarskoj pojavila se u sarajevskim novinama San. Autor je bila travnièka novinarka Ada Kos Lepara.
»Kada sam to napisala, svi su mi se smijali i niko me nije shvatao za ozbiljno. Dobijala sam tada èak i prijetnje da æe me ostaviti bez posla zbog toga što pišem. Tek nakon tri mjeseca je ista tema preplavila sve medije u BiH», kazala je Lepara za SCsport.ba.

Evo šta je tada napisala novinarka iz Travnika u tekstu koji je u Sanu objavljen još 17.jula 2009.godine.

Nakon povratka sa priprema u Švicarskoj u novim prostorijama NK Travnik odr¾ana presica, na kojoj su predsjednik kluba D¾evad Beæiragiæ i trener Ned¾ad Selimoviæ pripreme ocijenili kao pozitivno iskustvo te naglasili da zbog finansijskih teškoæa nijedan od igraèa koji je bio na probi sa ekipom u Švicarskoj neæe potpisati ugovor.


»Razmišljamo da eventualno dovedemo jednog golmana i napadaèa”, istakao je trener Selimoviæ. Najbolji strijelac Travnika Feða Dudiæ koji se takoðer pojavio na presici je naglasio da je pred klubom teška polusezona, ali i da Travnièani imaju iskusan i uigran tim. Ipak, pomenuti hvalospjevi se nikako ne uklapaju u prièu dobro upuæenih, a koji tvrde da su se Travnièani propisno obrukali u Švicarskoj. Zanimalo nas je ko je, osim igraèa i struènog kadra, još putovao sa ekipom u Švicarsku, ali i zašto je igrao tako veliki broj stranih igraèa? Predsjednik D¾evad Beæiragiæ je negirao sve negativne konotacije, a ekipu, odnosno delegaciju Travnika, kako je nazvao, lièno je predvodio, te da su osim generalnog sekretara kluba i fizioterapeut, u “delegaciji” bili još tri trenera i 18 igraèa.

– Na put je trebao krenuti i sportski direktor Midhat Sarajèiæ, ali zbog privatnih problema nije išao iako je na vrijeme dobio vizu” – dodao je Beæiragiæ.


O tome zašto je kroz ekipu prodefilovala kamara igraèa sa strane, a niti jedan od njih neæe obuæi dres Travnika, Beæiragiæ je kazao:


– Organizator puta je tra¾io da pokušamo s nekoliko igraèa, da vidimo da li nam odgovaraju. Šef struke i ostali su bili mišljenja da bi mogli krenuti sa nama. Meðutim, iako su kvalitetni, nismo u stanju da ih anga¾ujemo. Rijeè je o igraèima prvoligaša iz Belgije, Austrije, Švicarske, Francuske… Oni su nam poslu¾ili više za sticanje iskustva – pojasnio je Beæiragiæ, ne ¾eleæi imenovati baš niti jednog od igraèa kojima je Travnik poslu¾io kao promocija u Švicarskoj.


Prema nepotvrðenim informacijama, ne radi se ni o kakvim igraèima iz evropskih prvoligaša, veæ o djeci bh. dijaspore, koja igraju za lokalne klubove. Na pitanja da li je taèno da su rezultati ekipe u Švicarskoj usko povezani sa kladionicama, trener Ned¾ad Selimoviæ je umjesto bilo kakvog odgovora, potpisniku ovog teksta zaprijetio “urednikom sportske redakcije Sana, a potom i vlasnikom naše novine”, te potom napustio presicu, da bi se nakon par minuta ponovo vratio.


– Mene kao trenera takve stvari bole i veæ me stomak zabolio – kazao je Selimoviæ. Odluèno je demantovana i prièa kako je jedan od domaæina iz Švicarske veæ dolazio u Travnik da ispita prièu o navodnom namještanju rezultata zbog kladionica. Zanimalo nas je i zašto je nedavno došlo do sukoba izmeðu predsjednika Beæiragiæa i sportskog direktora Sarajèiæa, zbog kojeg je èak intervenisao i naèelnik Travnika Tahir Lendo, te je li sportski direktor veæ smijenjen. Beæiragiæ je prvo negirao, a potom i sam potvrdio ove navode.


– Èaršija svašta prièa! To je bezveze konflikt. Èaršija je to probubala, a nesporazum je u njegovoj (valjda Sarajèiæevoj) glavi u koju ne mo¾e da smjesti da on ima 38 godina. Mislim da on treba graditi karijeru sportskog direktora, a ne fudbalera – kazao je Beæiragiæ i dodao da je Sarajèiæ i dalje i igraè i sportski direktor ekipe.


Kako doznajemo, naèelnik Travnika se nije ¾elio upuštati u taj “bezveze konflikt” veæ je zatra¾io hitan izvještaj sa priprema u Švicarskoj. Predsjednik Travnika je još naglasio da su igraèi prije polaska na put u Švicarsku dobili plate.

Vodili i Adisa Lihovca

Prema rijeèima trenera Ned¾ada Selimoviæa u Švicarskoj je boravio i igraè Travnika Adin Lihovac, koji je ako je vjerovati ljudima u klubu bio suspendovan zbog napada na novinare. Pouzdano znamo da disciplinski postupak protiv Lihovca nikada nije ni pokrenut, isto kao što znamo da je pored prekršajnog postupka protiv Lihovca pokrenut i krivièni postupak za nasilnièko ponašanje, kod nadle¾nih sudova u Trvniku.
Selimoviæ je opet ustvrdio da to nije istina.

Hod¾iæ: Èetiri meèa u pet dana

Predsjednik Beæiragiæ je negirao sve pomenute tvrdnje, a u pomoæ iznerviranom
Selimoviæu je pritekao i generalni sekretar kluba Smajo Hod¾iæ koji je objasnio:
”Da smo bilo koga uspjeli pobjediti, moglo bi se i sumnjati. Ali, mi smo sa Šafhauzenom odigrali 0:0. Jednostavno, naši igraèi fizièki nisu mogli podnijeti da u pet dana odigraju èetiri utakmice – istakao je Hod¾iæ.

 (SCsport)