UEFA Liga nacija: Pobjeda u Belfastu, Prosinečki: “Ova ekipa može bolje”

A reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je počela takmičenje u UEFA Ligu nacija.

Izabranici Roberta Prosinečkog su danas na stadionu Windsor Park u Belfastu pobijedili Sjevernu Irsku sa 2:1.

Terensku inicijativu u prvih 45’ je imao domaći tim, ali osim pokušaja Stuarta Dallasa u 21’ i Stevena Davisa u 23’ sa dvadesetak metara, nisu imali ozbiljnijih pokušaja.

Prvu priliku BiH je imala u 30’ kada je Edin Višća sa lijeve strane proigrao Edina Džeku koji sa 7 metara pogađa golmana Sjeverne Irske Bailey Peacock-Farrella.

Naš tim je do prednosti došao u 36’. Kapiten Džeko je prošao po lijevoj strani i poslao loptu na peterac gdje se našao Haris Duljević koji postiže svoj prvi pogodak za nacionalni tim.

Pokušao je sa distance i Kyle Lafferty u 45’, ali nije bio precizan.

Sjeverna Irska je odličnu priliku imala u 47’ kada nakon ubačaja sa desne strane Dallas neometan šutirao sa peterca, ali je Ibrahim Šehić odlično intervenisao i izbacio loptu u korner.

Oliver Norwood je u 54’ izveo slobodan udarac sa lijeve strane, Lafferty je šutirao sa suprotne stative, a Šehić je još jednom na visini zadatka.

Elvis Sarić u 64’ koristi nesporazum u odbrani reprezentacije Sjeverne Irske i kratko dodavanje Craiga Cathcarta ka golmanu Peacock-Farrella i pogađa za 2:0 u korist bh. tima.

Duljević je u 75’ šutirao odlično iskosa sa lijeve strane, ali je pogodio stativu.

Šehić je još jednom dobro intervenisao u 85’ nakon pokušaja Liama Boycea sa desne strane kaznenog prostora.

U 3’ sudijske nadoknade domaći sastav smanjuje prednost selekcije Bosne i Hercegovine. Nakon kornera Boyce je proslijedio loptu do Willa Grigga koji pogađa za konačnih 1:2.

Nakon utakmice UEFA Lige nacija u Belfastu u kojoj je Bosna i Hercegovina pobijedila Sjevernu Irsku održana je press konferencija.

Selektor Robert Prosinečki je o utakmici rekao:

„Sjeverna Irska je igrala jako dobro. U prvom poluvremenu su nam napravili pritisak i bilo je veoma teško. Napravili smo dvije akcije i postigli pogodak, ali možemo više biti zadovoljni igrom u drugom poluvremenu. Ovdje će teško i druge ekipe dolaziti do bodova. Oni trkom, dugim loptama, a i snagom dominiraju. Momcima čestitam na osvojena tri boda.“

Prosinečki je još dodao:

„Za tri dana nas očekuje nova utakmica i moramo ispraviti stvari koje nisu bile dobre. Nije ovo bila naša najbolja igra, možemo mi mnogo bolje. Imali smo problema u pripremi zbog povreda. Analiziraćemo sve, ali i vratiće nam se neki igrači. Moramo vidjeti i šta je sa Pjanićem, izašao je iz igre zbog povrede.“

Prve pogotke u dresu sa nacionalnim grbom postigli su Haris Duljević i Elvis Sarić.

Duljević nije krio zadovoljstvo zbog prvijenca:

„Prelijep je osjećaj kada postignete prvi gol za reprezentaciju, a još ljepši kad pobijedite. Nismo odigrali utakmicu na nivou. Prvo poluvrijeme je bilo za zaborav, ali dobro je da smo pobijedili. Najvažnije je da smo osvojili tri boda na početku takmičenja i nadam se da ćemo se odmoriti i spremno dočekati Austriju u utorak.“

Sarić je izjavio:

„Velika je čast postići prvi gol za reprezentaciju. Odlično je da smo pobjedom počeli takmičenje u Ligi nacija. Bilo je teško, nismo dobro otvorili utakmicu. I pored igre koja nas ne zadovoljava došli smo do bodova što je dokaz da imamo kvalitet. Vjerujem da ćemo iz utakmice u utakmicu biti sve bolji.“

Naredni meč u Ligi nacija reprezentacija BiH će odigrati već u utorak, 11. septembra u 20:45 sata kada na „Bilino polje“ dolazi selekcija Austrije.

N/FS BIH /BHF PRESS