Francuska je favorit, ali mi smo jak kolektiv i sposobni smo svakog pobijediti

ZA SLU®BENU stranicu Meðunarodne nogometne federacije (FIFA) na temu klupskog i reprezentativnog nogometa prièao je BiH reprezentativac Sejad Salihoviæ.
 
 Image

Nakon dva odigrana kola Hoffenheim je s maksimalnih šest bodova na vrhu bundesligaške ljestvice. Kako biste vi ocijenili ulazak momèadi u sezonu?

"Tijekom ljeta smo imali vrlo dobre pripreme. Sada nam je cilj nastaviti pokazivati za što smo u njemaèkom prvenstvu sposobni."

Hoffenheimova momèad nije bitno mijenjala izgled u odnosu na prošlu sezonu. Koliko je momèad uistinu dobra?

"Mislim da nam je momèad, unatoè tomu što nismo radili znakovite promjene, vrlo dobra. Veæina onih koji su napustili klub nije imala veæu minuta¾u, uz iznimku Carlosa Eduarda. Ostali su na okupu i spremnost su dokazali rezultatima. Povuèemo li momèadski, imamo lijepu šansu nešto i napraviti."

Prošlu ste sezonu okonèali na razoèaravajuæem jedanaestom mjestu. Ciljevi za ovu?

"Ne mo¾e se u ovako ranom stadiju sezone prièati o ciljevima i pozicijama koje ciljamo. ®elimo dobru sezonu, svakako korak naprijed u odnosu na prošlu. Cilj nam mora biti proboj u Europu, što sam si sam zacrtao. Dobro smo krenuli, ali iæi æemo utakmicu po utakmicu kako æe one stizati."

U Hoffenheim ste stigli 2006. godine i bili ste dio momèadi koja je napredovala od treæe lige do njemaèkog prvenstva. Vaše viðenje tog puta?

"Mnogo smo toga napravili. Ono što se ovdje dogodilo je fenomenalno, ali sljedeæi korak je ustabiliti se u Bundesligi. Potencijala za to zasigurno imamo."

Bili ste kapetan. Kakva je trenutaèno vaša uloga u klubu?

"®elim se postaviti momèadi na raspolaganje, kao što ¾elim i da za mene govore moje izvedbe. Samo sam na to usredotoèen."

U reprezentaciji Bosne i Hercegovine ste nezamjenjiv èlan od 2007. godine. Što za vas to znaèi?

"Igrati za moju nogometom zaluðenu domovinu znaèi mi mnogo. Pri prvom pozivu sam bio oduševljen, kao što sam i danas. Igranje za reprezentaciju je ostvarenje sna, a stajati s tim momcima na travnjaku pravi u¾itak."

U doigravanju za odlazak na Svjetsko prvenstvo svladao vas je Portugal. Kako su igraèi podnijeli to razoèaranje?

"Morate se s time nositi. Naravno da je bilo teško, no morate se nakon svega podiæi i nastaviti dalje. Naša je momèad mlada i potentna. Cilj je plasman na Euro 2012., što bi bilo veliko postignuæe."

Kakav je novi izbornik Safet Sušiæ?

"I sam je bio sjajan nogometaš. Zna sve što o nogometu treba znati, a u obraæanju nama je miran. Poštujem ga. Gleda kako promijeniti neke stvari. Mislim da æe napraviti korak naprijed. Nadam se da æe s nama dugo ostati."

Nedavno ste odigrali 1:1 protiv Katara. Znaèi li to da je reprezentacija daleko od forme pred poèetak kvalifikacija za Euro?

"Veæina igraèa stigla je s priprema za sezonu. Èak smo i igrali relativno dobro. Sada kada je sezona zapoèela, bit æemo na visokoj razini i za nastupe reprezentacije."

Suparnici u skupini su vam Albanija, Francuska, Luksemburg, Rumunjska i Bjelorusija. Vaše viðenje grupe?

"S obzirom na povijest, favorit je Francuska. Ipak, naša je momèad dobra i sposobna svakoga pobijediti. Jak smo kolektiv, uz uvjet da su svi vitalni igraèi spremni za igru. Nikoga se ne bojimo te samouvjereno doèekujemo poèetak kvalifikacija."

BiH još èeka na nastup na nekom od velikih turnira. Koji igraè vam mo¾e pomoæi da to postignete?

"Imamo nekolicinu sjajnih, primjerice, Miralema Pjaniæa iz Lyona. Ali ne smatramo se zvijezdama, skromni smo, nismo zaboravili odakle dolazimo. Pogrešno bi bilo nekoga izdvajati jer uspjehe mo¾emo postiæi samo kao kolektiv", zakljuèio je Salihoviæ.

(index.hr/UEFA.com)