Namješteno osam nogometnih utakmica u BiH?

Uvidom u dokumente njemaèkih istra¾nih organa, Deutsche Welle saznaje za koje se nogometne utakmice sumnja da su bile namještene u BiH i Hrvatskoj. Na listi se nalazi desetak meèeva bh. timova i 15 susreta hrvatskih klubova.
 
Image 

U Bosni i Hercegovini Dr¾avno tu¾ilaštvo iz Bochuma istra¾uje osam utakmica. Prema informacijama kojima raspola¾e Deutsche Welle, ilegalni dogovor oko konaènog rezultata postignut je u susretu Premijer lige izmeðu NK Travnika i FK Slavije iz Sarajeva (3:0) u augustu 2009. Sumnja se da su dva visokorangirana klupska du¾nosnika i nekoliko igraèa Travnika umiješani u manipulaciju.

Na listi njemaèkih organa nalazi se i utakmica izmeðu Travnika i mostarskog Zrinjskog (3:3), takoðer iz augusta 2009. godine. U organizaciju namještaljke su po sadašnjim saznanjima i u ovom sluèaju bili umiješani dva (veæ spomenuta) klupska èelnika i nekoliko igraèa Travnika. Navodno je bio podmiæen i sudija te utakmice. Travnik je trebao pobijediti.

Sumnja se da nisu namještane samo utakmice bh. lige. Dr¾avno tu¾ilaštvo iz Bochuma vodi istragu i oko nekoliko utakmica u kvalifikacijama za Evropsku ligu (bivši Kup UEFA) u kojima su proteklih sezona sudjelovali timovi iz BiH.

Po saznanjima njemaèkih istra¾itelja, namještanje rezultata je bilo planirano i u susretu Širokog Brijega protiv Banantsa iz Erevana (0:1) u julu 2009. godine, a dvije ekipe i sudija trebali su dobiti ukupno 50.000 eura. Dr¾avno tu¾ilaštvo iz Bochuma još ne zna je li novac bio isplaæen ili ne.

Istra¾uju se i okolnosti utakmice FK Slavija – Aalborg BK (3:1) iz jula 2009. S obzirom da je Slavija pobijedila u ovom meèu, njemaèki istra¾ni organi pretpostavljaju da je manipulacija mo¾da bila “otkazana”. No, istra¾itelji su utvrdili da su u kladionicama mafijaši ipak uplatili odreðenu svotu na poraz sarajevske ekipe.

Na popisu utakmica koje istra¾uju njemaèki pravosudni organi nalazi se 15 nogometnih susreta u Hrvatskoj. Na listi sumnjivih utakmica je i finale nacionalnog Kupa, u kojem su se u maju 2009. sastali zagrebaèki Dinamo i splitski Hajduk. Na meti njemaèkih istra¾itelja nalazi se i sedam utakmica iz Slovenije, te još najmanje pet utakmica u takmièenju Evropske lige u kojima su sudjelovale sumnjive momèadi iz Crne Gore, te jedna evropska utakmica u kojoj je nastupio i jedan makedonski klub. Utakmice klubova iz Srbije se ne spominju.

(FENA)