Ajaks želi Bosanca Dennija Avdića

Deni Avdiæ (21), Šveðanin bosanskohercegovaèkog porijekla, mladi švedski reprezentativac, na meti je holandskog Ajaksa.

Image

 

Skauti i treneri, te menad¾eri koji rade za slavni Ajaks, mjesecima prate sjajnog nogometaša, u kojem struènjaci vide novog Zlatana Ibrahimoviæa. I Zlatan je iz Malmea, preko Ajaksa, došao do reflektora slave; u Juventus, potom Inter, pa u Barselonu. I Ibrahimoviæ je igrao za Švedsku. Na¾alost. Jer su tako htjeli «struènjaci» i raznorazni selektori i skauti u NSBiH.

– Imamo mi takvih koliko hoæeš – bio je odgovor jednog selektora iz bh. Saveza, kada su mu prijatelji BiH iz Skandinavije, moleæivo ponudili tada šesnaestogodišnjeg Ibrahimoviæa. Ni nekoliko godina kasnije, nije bilo sluha. Èelnici Saveza su, kad god bi neko nazvao i pitao za Ibrahimoviæa, prebacivali telefonsku slušalicu jedan drugom. I tako smo zauvjek izgubili Zlatana.

– Deni Avdiæ æe uskoro biti evropska zvijezda. Bilo bi šteta da ga izgubimo. Švedski mediji pišu kako je jednom nogom u Ajaksu – upozorava Ismet Turšiæ, sportski radnik, patriota i navijaè bh. reprezentacije.

Avdiæ je prošao švedske mlaðe selekcije. Logièno. Sada je najvrjedniji eksponat u izlogu švedskom prvoligaša IF Elfsborga. Takav fudbalski dragulj nije mogao izmigoljiti trenerima u švedskom Savezu. Koji je ozbiljan, za razliku od našeg. Avdiæ još uvjek mo¾e igrati za BiH. Naravno, ako se gospoda iz Saveza pozabavi ovim sluèajem i krene u akciju. Put do dobijanja Avdiæa je jednostavan, jer su Avdiæevi roditelji dr¾avljani BiH, za razliku od, recimo Brazilca Bajana, koji je roðen u nekoj brazilskoj «vukojebini», ali to nije smetalo tadašnjim èelnicima Saveza da mu preko noæi nabave bh papire i naðu mu «nenu i didu» u hercegovaèkom kršu oko Širokog Brijega, kako bi dobio bh pasoš. Koji je, vjerovatno završio u nekom jarku, èim se ovaj prodao. A, bh. dr¾avljanstvo mu je trebalo zbog transfera. Bajano nije trebao reprezentaciji, ali jeste trebao njemu nastup za BiH. Jasmin Bakoviæ, generalni sekretar Saveza, koji je u kratkom mandatu poduzeo nekoliko akcija ka «spašavanju» naših talenata, sada je na potezu. Anga¾iranjem oko Avdiæa, mo¾e koliko toliko sprati hljagu sa Saveza, koji je proteklih godina svjesno ustupao naše vanserijske dragulje selekcijama Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemaèke, Švedske, Švicarske, Austrije… Avdiæ im je uveliko olakšao posao. Gospodo iz Saveza; Deni ¾eli igrati za BiH!

Hamdija kao Šefik Ibrahimoviæ

Avdiæ je sa petnaest godina ljesnuo u Huskvarni iz Jonchepinga, odakle je otišao u dabnsku Brodnbi, gdje je stekao rutinu i nagovijestio dolazak novog Ibrahimoviæa sa Balkana. Veæ drugu sezonu je u švedskom If Elfsborgu, sa kojim je prošle godine bio prvak Švedske, igrao kvalifikacije za Ligu prvaka. Izbacili su portugalsku Bragu, ali su « naletjeli» na rimski Lacio, koji je u prvoj utakmici slavio uvjerljivo (3:0), pa ni jedini gol u revanšu (1:0) Avdiæa nije pomogao za prolaz dalje. Sve ovo potvrðuje da je Avdiæ rasni i klasni napadaè. I njegov otac Hamdija, baš kao i Zlatanov Šefik, silno ¾eli da mu sin igra za BiH.

(SAN)