BIH – SAD: Sušić objavio spisak, Bičakčić novo ime

Selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić objavio je spisak 20 igrača na koje računa za prijateljsku utakmicu protiv Sjedinjenih Američkih Država na Koševu 14. augusta.

Selektor Sušić je pozvao sljedeće igrače:

 1. Asmir Begović,
 2. Asmir Avdukić,
 3. Jasmin Fejzić,
 4. Ermin Bičakčić,
 5. Emir Spahić,
 6. Toni Šunjić,
 7. Mensur Mujdža,
 8. Ervin Zukanović,
 9. Miralem Pjanić,
 10. Senad Lulić,
 11. Sejad Salihović,
 12. Adnan Zahirović,
 13. Elvir Rahimić,
 14. Haris Medunjanin,
 15. Miroslav Stevanović,
 16. Zvjezdan Misimović,
 17. Avdija Vršajević,
 18. Edin Džeko,
 19. Edin Višća,
 20. Vedad Ibišević.

Novo ime na spisku je odbrambeni igrač Braunschweiga, Ermin Bičakčić, koji će se konačno pridružiti našem državnom timu. On bi na Koševu protiv SAD-a trebao upisati prve minute u dresu svoje domovine.

“Bičakčić može nastupiti jer mu pasoš ne treba za ovu prijateljsku utakmicu i u ovom slučaju nije potrebna promjena sportskog državljanstva jer nije nastupio ni za jednu selekciju Njemačke, a pasoš će mu biti gotov do utakmice sa Slovačkom”, rekao je Sušić i dodao da je njegov dolazak veliki dobitak za ekipu. Podsjećamo da je Bičakčić proglašen najboljim stoper u prošloj sezoni 2. Bundeslige.

Osim Bičakčića, reprezentaciju će do kvalifikacijske utakmice sa Slovačkom “pojačati” Sead Kolašinac, Izet Hajrović i Anel Hadžić.

“Begić i Spahić su razgovarali s Kolašincem i tu dilema nema. On će igrati za BiH. Sada je potrebno proći proceduru, koja podrazumijeva primanje u državljane BiH, kao i promjenu sportskog državljanstva. Zahtjev je upućen FIFA-i, kako u njegovom, tako i u Hajrovićevom i Hadžićevom slučaju”, kazao je selektor.

Povratnik u reprezentaciju je i Zvjezdan Misimović, koji je zbog povrede propustio utakmicu u Latviji.

“Želio sam poštedjeti Misimovića da u kratkom vremenu dva puta krene na dug put, no on je insistirao da dođe. S obzirom na to, nije bilo razloga da ga ne pozovem. Uželio se reprezentacije i saigrača. Da igramo s nekom manje atraktivnom reprezentacijom, vjerovatno bih ga oslobodio obaveze dolaska”, kazao je Sušić.

Sušić je sa spiska izostavio Borisa Pandžu, Muamera Svraku, Senijada Ibričića i Ivana Sesara.

“Sesar, Pandža i Ibričić nisu dobili pozive jer nemaju klub, a to važi i za ostale igrače koji nemaju klub i na njih ne računam. Mi smo danas ozbiljna reprezentacija sa visokim rejtingom, tako da pozivanje igrača koji nemaju klub nema smisla pozivati. Međutim, kada oni pronađu klub i budu barem sjedili na klupi, ponovo ćemo računati na njih. Vrata reprerentacije im nisu zatvorena. “, rekao je Sušić.

Klix.ba/BHF PRESS