"Mujdža će igrati u kvalifikacijama, nisam odustao od Papca"

Selektor Nogometne reprezentacije BiH Safet Sušiæ pomno prati dešavanja na Svjetskom prvenstvu na jugu Afrike. Kada smo ga nazvali, bio je raspolo¾en za razgovor. Šef nacionalne vrste za Sarajevo-x.com napominje da su Nijemci zaslu¾eno porazili Engleze, istièe da ga nije iznenadilo ispadanje Francuza u grupi, navodi da još uvijek nije odustao od vraæanja Saše Papca pod dr¾avnu zastavu.

 Image

Suparnici sa kojima je BiH igrala prijateljske dvoboje, Njemaèka i Gana, plasirale su se meðu osam najboljih na planetarnom izlogu nogometa. Je li Vas to iznenadilo?

Nije. Nijemcu su pru¾ili sjajnu partiju protiv Engleza. Trijumf protiv “tri lava“ donijet æe im dodatno samopouzdanje pred nastavak, pogotovo zato jer imaju relativno mladu ekipu. Po mom sudu oni mogu eliminisati Argentinu i otiæi do kraja. S druge strane, i Gana ima mlad sastav. Prikazali su dopadljiv nogomet i jedini su predstavnici Afrike u završnici, mada su mnogi mislili kako æe to biti Obala Slonovaèe ili mo¾da Kamerun.

Vaši izabranici porazili su Ganu, dok su okršaj sa “elfom” napustili pognutih glava. Komentar?

Moj debi na klupi BiH bio je upravo u duelu sa izabranicima Milovana Rajevca. Slavili smo rezultatom 2-1. Doduše to je bila prijateljska utakmica, ali èovjek je uvijek sretan kada pobjedi. Tako sam se i ja osjeæao. Da li taj trijumf još više dolazi do izra¾aja nakon plasmana Gane u èetvrtfinale? Svakako. Poraz u sudaru sa Nijemcima donio je i dosta kritika, mada sam ja bio zadovoljan. Veæi dio utakmice bili smo u najmanju ruku ravnopravni, a nemojte zaboraviti da smo dva gola primili sa jedanaest metara. Da smo cijelu utakmicu dr¾ali ritam kao u prvom poluvremenu bilo bi dobro.

Kojim reprezentacijama u JAR-u predviðate poredak u samom vrhu?

Ponaprije onoj koja proðe dalje u duelu Njemaèke i Argentine. Tu su još Brazil i Španija.

Zaboravili ste spomenuti Holandiju koju uvijek istièete kao “favorita iz sjene“?

Imaju odlièan tim. No, ne vjerujem da mogu preskoèiti Brazil. Suvereno su prošli i kvalifikacije i grupu na Mundijalu, ali je to vjerovatno krajnji domet.

Mo¾ete li nam reæi zbog èega su reprezentacije iz Ju¾ne Amerike u veæini utakmica dominantnije od evropskih selekcija?

Teško je dati precizan odgovor. Vjerovatno su neke selekcije sa Starog kontinenta u dvoboje ulazile sa parolom „lako æemo“, što im se na kraju vratilo kao bumerang. Istina, Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj imaju strašno kvalitetne sastave. Naposljetku, za taj dio planete nogomet je uvijek slovio kao nešto posebno.

Pratili ste nastupe Francuske, našeg buduæeg suparnika u kvalifikacijama za Euro 2012.? Kakvi su dojmovi?

Naravno! Manje-više oèekivani. Ovdje u Francuskoj niko nije bio optimista da æe nešto napraviti. Recimo i to da je u jednoj anketi 50 posto ljudi odgovorilo da neæe proæi prvi krug, što se na kraju obistinilo. Razloga za to je mnogo, a prvi je svakako – loša klima. To se potvrdilo nakon sukoba Anelke i Domenecha, koji je tvrdoglav trener. Svi su ¾eljeli da odstupi, a on to nije uèinio. Bilo je neshvatljivo ostavljanje Henrya na klupi, igraèa koji ima veliki uticaj u dr¾avnom timu.

Hoæe li se “trikolori“ oporaviti do dvoboja sa BiH?

Iskren da budem, ja bih volio da su prošli grupu. Mada su svakako planirali dovoðenje novog selektora, bez obzira na krajnji ishod na jugu Afrike. No, mislim da æe nakon ove blama¾e krenuti u potpunu rekonstrukciju i da æe mobilizirati sve raspolo¾ive snage. Moramo ih spremno doèekati.

Do tada bi trebali imati pomoæ i Mensura Mujd¾e?

Apsolutno! On je bio u kombinacijama za utakmice u Švedskoj i Njemaèkoj, ali papiri nisu bili završeni. Stalno sam na vezi sa ljudima iz NSBiH i dobio sam obeæanje kako æe do kvalifikacija sve biti uredu i da æe Mujd¾a obuæi bh. dres.

Pitanje koje se nameæe samo po sebi – jeste li odustali od vraæanja Saše Papca pod dr¾avnu zastavu?

Ne. Sada su odmori, ali èim se okonèaju lièno æu razgovarati sa njim. Tada æe ova enigma biti definitivno završena. Reæi æu mu da nam je njegova pomoæe neophodna. Ako ¾eli da igra – dobro je došao. U sluèaju da odgovor bude negativan, krenut æu u potragu za nekim drugim nogometašem. Šta mogu? No, još vjerujem da æe se ova prièa završiti happy endom.

(Sarajevo-x.com)