Sepp Blatter, pedofil-egzibicionista

Je l’ da ste primijetili da na SP nema nijednog holandskog sudije? U pravu ste. Neæete ga ni primijetiti. Nema ih. Doduše, bio je jedan, zalutao, prije 4 godine, u Njemaèkoj. Pa ga protjeralo poslije prvog oèajnog fuækanja.

 

 Image

 

Ali, tada Veliki Šef još nije bio sasvim sredio “mangupe u svojim redovima”.

Godinama sam tvrdio da najgore sudije na dunjaluku dolaze upravo iz moje nove domovine. Izmeðu ostalog i zbog toga što, mislim, nigdje drugdje ljudi u crnom,zemaljski predstavnici her Blattera na ciriškim nebesima, nisu toliko zaštiæeni kao u Zemlji Lala? Svi, ama baš svi na i oko zelenog travnjaka, na, pa èak i poslije tekme, na osnovu video-snimaka, mogu biti suspenovani. Svi, osim “svetih krava” sudijskih. Šta god da èinili, kakve god fatalne greške pravili – za njih nema kazni! Samo u sluèaju najte¾ih prekršaja –2 nedosuðena penala, 3 slomljene noge bez crvenog – “mudri starci” iz ovdašnjeg FS-a im pedagoški zaprijete prstom: “No, no, nikad više…”

Pa slijedeæe nedjelje opet bezbri¾no istrèe na livadu. “Da dijele (ne)pravdu.

Ma, fuæka se njima!

Ovdje se, kao što vidite, ipak koriste televizijski snimci spornih situacija.Ništa logiènije, reæi æete. Ali hajde ti to objasni Blatteru! Pa njegove se sudije u spornim situacijama ne usude èak ni gvirnuti u veliki stadionski ekran, sve u strahu od strogog pogleda proæelavog, besprijekorno odjevenog diktatora na tribinama.

Uostalom, hajde da malo zavirimo u svlaèionicu sudija, na poluvremenu utakmice Argentina-Urugvaj.

Mobilni suca Roberta Rosettija zvoni italijansku himnu. Na displayu se pojavljuje Njegovo kodno ime: “Seppi!”

“Halo, šefe! Vi ste?”, drhtavim glasom pita jedan od zasigurno najboljih evropskih sudija.

“Ja, bogati, ko bi drugi bio”, osorno æe Blatter. “Jesi li pogledao snimak?”

“Koji snimak, šefe?”

“Pa snimak prvog gola, nesposobnjakoviæu nijedan! Koji drugi?”

“N…n…n… Nisam šefe.” Sad Blaterov mobilni prosto podrhtava od Rosettijevog mucanja. “Evo upravo pijem èaj.” Èelo mu se obilno rosi znojem.

“I dobro da nisi. Nemoj da bi se usudio … “ mirno æe, ali veoma autoritativno jedan od najboljih znalaca vatikanskog mehanizma moæi.

I spusti slušalicu, nastavljajuæi da pogledom šara po tribinama, sve ne bi li “uhvatio” kojekakve nadobudne, hodajuæe reklame firmi koje ne stoje na dugaèkom popisu FIFA-inih sponzora. Kao ono prije par dana, kad su naivne holandske, “bavarijine” zeèice mislile da smiju neka¾njeno reklamirati pivo èiji proizvoðaè nije izdašno “istresao kesu” u cirišku kasu ionako prebogatog “fudbalskog vatikana”.

Kad veæ spominjem ovu paralelu, evo još jedne sliènosti izmeðu dr¾ave i dr¾ave-u-dr¾avi: naime, dok sveæenici one prve svoje mlade, sirote štiæenike prljavo “stistišæu” iza debelih samostanskih zidova, ovi Blaterovi  njihove mlade podanike-fudbalere j… posve otvoreno, pred samozadovoljnim pogledom Šefa, ali i milijardi tv-gledalaca

Pedofil-egzibicionista. Kud æeš gore kombinacije?!

A trebao sam, znam, pisati o treæoj rundi, i osmini finala. O tome kako sam sretan što su galski pijetlovi otišli bez ijednog valjanog “kukurika”, a meni (fudbalski) mrski Italijani bez prave šanse da nekog fudbalskog genija opet isprovociraju do ludila, to jest – do iskljuèenja. O tome kako mi uopšte nije ¾ao kukavièkih “zmajèeka” i tek nešto malo manje loših orlova, koji u tekmu sa planetarno nezgodnim Australijancima ulaze sa jednim špicom i jasnom namjerom: ne izgubiti! Pa onda, s punim pravom, dobiju po guzici.

(®ao mi je, naravno, zbog onog nedosuðenog penala, ali on se toliko uklapa u glavni tok ove prièe da ga ne vrijedi posebno ni spominjati.)

Moglo se, u pravu ste, pisati o odliènim Paragvajcima i Èileancima, o totalno neoèekivanom afrièkom fijasku, pa o Slovacima, koji nakon dvije blijede partije onako maestralno nadigraše azure, o …

Ima toga koliko hoæeš.

Ali, priznaæete, zasad su glavni FIFA-ini “crnci”, isti oni što su Amerikance zamalo, a Srbijance, Engleze, i Meksikance potpuno zavili u crno.

Sve mi nešto šapæe da lista ovim, na ¾alost, neæe biti zakljuèena.

Æeraæemo se još, što bi reklo ono od akademika!

 

 

vijesti.nl