Mujdža, Alispahić i Šehić nova imena na spisku Safeta Sušića

Bez Vladaviæa i Damjanoviæa

 Image

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušiæ objavio je spisak od 22 igraèa na koje raèuna za predstojeæe prijateljske meèeve sa Švedskom i Njemaèkom.

– Vjerovatno æe biti primjedbi. Neki æe biti razoèarani, ali moja savjest je èista – rekao je Sušiæ prije nego što je proèitao spisak pozvanih.

Postojala dilema

Na spisku su tri nova imena – Mehmed Alispahiæ, Mensur Mujd¾a i Ibrahim Šehiæ. Iznenaðenje je nepozivanje Semira Štiliæa, koji je sa Lehom osvojio naslov prvaka Poljske.

– Pozvao sam Alispahiæa, a bila je dilema izmeðu njega, Bekriæa i Štiliæa. O Alispahiæu sam dobio dobre informacije. Razgovarao sam sa ljudima koji su ga trenirali. Perspektivan je i jedan od najboljih u Hrvatskoj ligi – rekao je Sušiæ.

Nakon toga, selektor je dodao da je Hrvatska liga dosta jaèa od naše, ali izgleda i od poljske.

– Poljska liga je malo jaèa od naše – ovim rijeèima je Sušiæ završio izlaganje o nepozivanju Štiliæa.

Poljska liga je, vjerovatno, malo jaèa od naše, ali i od Hrvatske lige. I sam Sušiæ je èesto puta ponovio kako nemamo mnogo kvalitetnih igraèa i zaista nam nije jasno zašto je ignorisao Štiliæa.

Mensur Mujd¾a je, pak, najavio da æe se odazvati selektoru, a ovih dana je zauzet vaðenjem bh. dokumenata u Doboju.

Na spisku nema donedavno redovno pozivanih Admira Vladaviæa i Darija Damjanoviæa.

– Oni u posljednje vrijeme igraju veoma malo ili nikako i to je razlog zašto ih nema. Rahimiæ i Muratoviæ isto ne igraju èesto, ali to mi kod njih odgovara, a oni imaju i kredita u reprezentaciji.

Odigrati dobro

Sušiæ je proteklih dana razgovarao i sa Harisom Medunjaninom i D¾emalom Berberoviæem.

– Obojici sam rekao da, ako ¾ele igrati za reprezentaciju, moraju igrati u prvim ligama. Neka što prije pronaðu nove klubove.

Sušiæ je govorio i o znaèaju ovih prijateljskih utakmica te o onome što oèekuje da vidi protiv Švedske i Njemaèke.

– Cilj je odigrati dobre dvije utakmice i postiæi što bolji rezultat. Ne vjerujem da æe obje utakmice igrati isti sastav. Najmanje 18 ili 19 igraèa æe dobiti priliku, a mo¾da i svi, zavisi od rezultata – rekao je Sušiæ.

Nogometna reprezentacija BiH okupit æe se u Štokholmu 27. maja. Neki od igraèa doæi æe iz Sarajeva, a ostatak sa raznih evropskih destinacija. Utakmica je 29. maja, a dan poslije reprezentacija se seli u Frankfurt. U Nogometnom savezu BiH zabrinuli su se zbog najava da bi oblak vulkanske prašine koji dolazi sa Islanda mogao napraviti novu smetnju u avionskom saobraæaju.

– Pratimo situaciju i u stalnom smo kontaktu sa Švedskim i Njemaèkim savezom. Ima još dosta vremena i nadamo se da æe se situacija poboljšati. Ako ne bude moguæe putovati onako kako smo planirali, pokušat æemo pronaæi neka alternativna rješenja – rekao je generalni sekretar Jasmin Bakoviæ.

Papac se još èeka

Sušiæ je rekao da još nije odustao od vraæanja Saše Papca u reprezentaciju.

– Sa njim je razgovarao Tomislav Piplica. Saša mu je rekao da nije još spreman da zaigra. Ima vremena. Pokušat æu ga nagovoriti da se odazove za meè u avgustu. Nadam se da æemo moæi raèunati na njega, jer nam je takav igraè neophodan. Ako odbije poziv u avgustu, vjerovatno æu odustati od njega – kazao je Sušiæ.

D¾eko prvo ime, Spahiæ,Misimoviæ i Pjaniæ briljirali

Analizirali smo uèinak u protekloj sezoni 22 pozvana igraèa za utakmice sa Švedskom i Njemaèkom.

Kenan Hasagiæ (Istanbul BB, Turska)

Nakon oporavka od povrede, branio je odlièno u proljetnom dijelu turskog prvenstva i pomogao svom Istanbulu da završi ligu na 6. mjestu. Produ¾io je ugovor za još jednu sezonu. Branio je 17 utakmica.

Asmir Begoviæ (Stouk, Engleska)

Turbulentna sezona za našeg golmana poèela je na klupi Portsmuta. Kada je iskoristio priliku, branio je odlièno, što mu je donijelo transfer u Stouk. Pred kraj prvenstva stao je na gol i pokazao svoj kvalitet. Begoviæ je 15 puta branio za Portsmut, a 4 puta za Stouk.

Ibrahim Šehiæ (®eljeznièar)

Mladi golman i kapiten ®eljeznièara zaslu¾io je svojim dobrim odbranama poziv u reprezentaciju. Jedan je od najzaslu¾nijih za ®eljin pohod u Premijer ligi i Kupu BiH. Do sada je u Premijer ligi branio 27 puta za ®eljeznièar.

Emir Spahiæ (Monpelje, Francuska)

Kapiten iza sebe ima sjajnu sezonu. Poèetak u Francuskoj bio je iz snova. Odlièno se uklopio u ekipu Monpeljea i pokazao svoj nesporni kvalitet. Monpelje se plasirao u Evropsku ligu, a Spahiæ u tim sezone. Odigrao je 34 utakmice i postigao 2 pogotka.

Safet Nadareviæ (Eskišehirspor, Turska)

Eskišehirspor je završio prvenstvo na sedmom mjestu. Nakon jeseni tokom koje je èesto bio na klupi ili tribinama, Nadareviæ se ovog proljeæa ustalio u prvom timu i bio je jedan od najboljih igraèa svoje ekipe. Odigrao je 23 utakmice i postigao 2 gola.

Sanel Jahiæ (AEK, Grèka)

Još današnji meè sa Olimpijakosom odluèuje o plasmanu u Evropsku ligu. Ako AEK izbori plasman na evropsku scenu, bio bi to dobar rezultat za ovu ekipu. Do sada je upisao 29 nastupa i postigao jedan gol.

D¾emal Berberoviæ (Denizlispor, Turska)

Sezona za zaborav! Denizlispor je ispao iz Prve lige Turske, a naš reprezentativac bi najradije sve to zaboravio. U brodolomu Denizlija Berberoviæ je upisao 24 nastupa.

Boris Pand¾a (Hajduk, Hrvatska)

Stoper Hajduka bio je standardan tokom jesenje polusezone, ali su ga promjene trenera na proljeæe udaljile od prve ekipe. Sa Hajdukom je osvojio Kup Hrvatske i drugo mjesto u prvenstvu. Nastupio je 19 puta.

Adnan Mravac (Vesterlo, Belgija)

Nakon što nije bio pozvan za meè protiv Gane, Mravac se vratio na spisak kandidata za reprezentaciju. Iza sebe ima solidnu sezonu u belgijskom Vesterlou. U 24 odigrane utakmice postigao je 3 gola.

Mensur Mujd¾a (Frajburg, Njemaèka)

Novo ime na spisku. Brat nekadašnjeg reprezentativca Jasmina ove je sezone u timu Frajburga zaigrao u samom finišu, kada je izboren opstanak u Bundesligi. Mujd¾a je odigrao 14 susreta ove sezone.

Mehmed Alispahiæ (Šibenik, Hrvatska)

Još jedan debitant. Dobre igre za Šibenik nisu prošle nezapa¾eno. Klub je završio prvenstvo kao finalista Kupa, a u prvenstvu je osvojio èetvrto mjesto. Alispahiæ je odigrao 28 utakmica i postigao 8 golova.

Samir Muratoviæ (Šturm, Austrija)

Iskusni vezni igraè imao je sezonu u kojoj se svaðao sa trenerom i selio sa klupe na teren. Na kraju je odigrao 28 utakmica i zabio 1 gol. Šturm je osvojio Kup Austrije i bio 4. na tabeli.

Sejad Salihoviæ (Hofenhajm, Njemaèka)

Slaba forma obilje¾ila je proteklu sezonu. I on je, kao i cijeli Hofenhajm, dosta lutao i tra¾io pravu formu. Hofenhajm je na kraju bio deveti. Salihoviæ je odigrao 31 meè i postigao èetiri gola.

Haris Medunjanin (Valjadolid, Španija)

Poput Berberoviæa se proveo i Medunjanin, èiji je Valjadolid ispao u Drugu ligu. Naš reprezentativac imao je problema sa povredama tokom cijele sezone. Na kraju
je odigrao 24 utakmice i zabio 5 golova.

Miralem Pjaniæ (Lion, Francuska)

Lion je došao do polufinala Lige prvaka i drugog mjesta u prvenstvu. Pjaniæ se u ovoj sezoni etabilirao kao nosilac igre Liona i pokazao da je pred njim sjajna buduænost. U 37 utakmica francuskog prvenstva postigao je 6 golova.

Zvjezdan Misimoviæ (Volfsburg, Njemaèka)

Volfsburgu nije išlo, ali Misimoviæ je cijelu sezonu igrao vrlo dobro. Izabran je u tim sezone. U Bundesligi je namjestio 15 golova, a zabio 10. Statistièari su izraèunali da je tokom sezone namjestio 102 gol-šanse.

Elvir Rahimiæ (CSKA, Rusija)

Veteran CSKA i reprezentacije BiH upisao je u novom prvenstvu Rusije 6 utakmica u 11 odigranih kola. Rahimiæ još ne pomišlja na oproštaj i, kako stvari stoje, i naredne kvalifikacije iznijet æe na svojim leðima.

Senijad Ibrièiæ (Hajduk, Hrvatska)

Bez dileme, najbolji igraè osvajaèa Kupa Hrvatske. U prvenstvu je odigrao svih 29 utakmica. Postigao je 17 golova, od kojih su mnogi bili kljuèni za osvajanje bodova. Sam je vukao Hajduk ovog proljeæa.

Edin D¾eko (Volfsburg, Njemaèka)

Golgeter Bundeslige sa 22 postignuta gola. Za njega se otima pola Evrope. A kako i ne bi kad zabija i lijevom i desnom nogom, a još i glavom. Bez dileme, bio je prošle sezone naš najbolji igraè.

Vedad Ibiševiæ (Hofenhajm, Njemaèka)

Poput Seje, ni Vedo se ne mo¾e pohvaliti sjajnom sezonom. Nakon povratka poslije pauze zbog povrede, mo¾da se oèekivalo i previše, ali kada se sve sagleda, nije bilo ni loše, jer je u 34 meèa 12 puta bio strijelac.

Zlatan Muslimoviæ (PAOK, Grèka)

Svojim golovima je prvi put u historiji odveo PAOK u Ligu prvaka. Dosta je kuburio sa povredama, ali kada je igrao, bio je pravi. Odigrao je 29 utakmica ove sezone i upisao uèinak od 8 golova.

Ermin Zec (Šibenik, Hrvatska)

Zec je sa Alispahiæem bio najbolji igraè Šibenika u ovoj sezoni. Prvi je strijelac svoje ekipe sa 11 golova u 22 odigrana meèa. Nakon što prošle zime nije otišao u inozemstvo, zapao je u manju krizu iz koje se brzo izvukao.

(Avaz)