Savez manipulira bodovima u slučaju Gavarić

ImageNogometni savez BiH nikako da uspije s dnevnog reda skinuti sluèaj Gavariæ, iako je isti postao aktualan još 1. o¾ujka kada je Sarajevo ulo¾ilo ¾albu i zatra¾ilo da se utakmica Sloboda – Sarajevo (3:1), igrana 27. veljaèe u okviru 16. kola, registrira rezultatom 3:0 u njihovu korist.

Propisi? Natjecateljska, Apelacijska i Disciplinska komisija su amnestirali krivnje Slobodu, dok je Komisija za propise donijela zakljuèak da su iznad nabrojane komisije pogriješile i da je utakmicu na Tušnju trebalo registrirati 3:0 u korist Sarajeva. Kako Komisija za propise ne mo¾e donositi odluke, nego samo zakljuèke i preporuke, o ovom sluèaju mora se oèitovati Izvršni odbor, a on nikako da nešto odluèi – sjednica koja se trebala odr¾ati 20. travnja je otkazana, ona koja se odr¾ala 28. travnja prošla je bez odluke, baš kao i današnja.

Pokušati æemo biti objektivni i dati svoj sud u ovom sluèaju, a ukratko bi se on mogao rezimirati ovako – na snazi ostaviti rezultat (1:0) ponovljene utakmice koja se odigrala 24. o¾ujka, a Slobodu kazniti oduzimanjem tri boda. Teško da æe se to dogoditi, ali smatramo da bi to bila najpravednija odluka. Lako æemo argumentirati zašto.

Sloboda treba ostati bez tri boda iz razloga jer je u utakmici protiv Sarajeva nastupila s igraèem koji nije imao pravo nastupa. Bez obzira što su Natjecateljska i Apelacijska komisija pronašli rupu u propisima i donijeli odluku koja bi se mogla okarakterizirati kao kompromisno rješenje, a Disciplinska komisija svojim kaznama u potpunosti amnestirala krivnje Slobodu (ka¾njen Olimpik), svima je jasno da se utakmica trebala registrirati rezultatom 3:0 u korist Sarajeva. Igrao je igraè koji nije imao pravo nastupa i tu svaka prièa završava.

Nakon prethodne teze sigurno se pitate zašto onda na snazi treba ostati rezultat ponovljene utakmice. Stvar je vrlo jednostavna. Naime, da je Sarajevo kojim sluèajem u ponovljenoj utakmici upisalo pobjedu, danas sluèaj Gavariæ, svima je jasno, ne bi nitko spominjao. Ako su u Sarajevu smatrali da su u pravu, a i naše je mišljenje da jesu, morali su biti odluèniji i odbiti odigrati ponovljenu utakmicu. Ovako ispada da su se odluèili na vrlo licemjeran potez. Prvo su pokušali u ponovljenoj utakmici doæi do pozitivnog rezultata, a kada im to nije uspjelo, odluèili su zatra¾iti zaštitu UEFA-e, Komisije za propise…

Bez obzira jesu li Natjecateljska i Apelacijska komisija bile u pravu kada su donijeli odluku o ponavljanju utakmice ili je, pak, u pravu Komisija za propise koja smatra da se prva utakmica trebala registrirati rezultatom 3:0 u korist Sarajeva, ono što u èitavoj ovoj prièi bode oèi su – datumi. Apelacijska komisija je ¾albu Sarajeva odbila 18. o¾ujka, dvanaest dana nakon sjednice Natjecateljske komisije, a šest dana prije ponovljene utakmice. Komisija za propise svoju sjednicu je, pak, odr¾ala tek 13. travnja, dakle gotovo mjesec dana nakon odluke Apelacijske komisije, odnosno nakon 22 odigrana kola.

Umjesto da Izvršni odbor, kako bi koliko-toliko spasio regularnost prvenstva, što hitnije sazove sjednicu i raspravi o preporuci Komisije za propise, IO se prvi put sastao tek – 28. travnja, dakle nakon 25. kola. Sporim rješavanjem ovog sluèaja samo se dobiva dojam da se ¾eli manipulirati bodovima koji bi, lako je moguæe, mogli biti vrlo va¾ni, kako u borbi za ostanak (Sloboda), tako i u borbi za Europu (Sarajevo).

sportin.ba