Edin Bašić: Stižem na naredno okupljanje

 

Ne postoji više bilo kakva prepreka da se moje odazivanje u reprezentaciju dovodi u pitanje – U sljedeæe kvalifikacije kreæemo s puno bolje pozicije nego što je to bilo ranije, ka¾e bek Šamberija

Image

Rukometna reprezentacija BiH bi u narednim kvalifikacijama mogla bi biti sna¾nija za još jednog igraèa. Selektor Vojislav Raða najavio je povratak Edina Bašiæa koji je za bh. tim nastupao posljednji put 2005. godine.

Bez polemika

Od tada se nije odazivao na pozive selektora niti je objasnio odbijanje, a kako nije sudjelovao u nikakvom veæem sukobu s bilo kim iz struènog štaba ili igraèkog kadra, njegov nestanak do danas je ostao neraznjašnjen.

– Nikada nisam ¾elio ulaziti u brojne polemike koje su se tada vodile oko mene. Nikome nisam trebao pravdati svoju odluku jer sam ¾elio riješiti neke stvari, prije svega privatne prirode. Sada je sve to prošlost i ne postoji više bilo kakva prepreka da se moje odazivanje u reprezentaciju dovodi u pitanje. Doæi æu na prvo sljedeæe okupljanje, a mislim da æe to biti u sljedeæoj sedmici EHF-a koja je u junu – ka¾e Bašiæ.

Kao potencijalni povratnik smatra da je dosta pozitivno što se u selekciji u posljednjih pet godina nametnuo veliki broj novih igraèa.

– Èini mi se da æemo u sljedeæe kvalifikacije krenuti s puno bolje pozicije nego što je to bilo ranije. Ne mislim da nam je ¾rijeb dao tako laku grupu da mo¾emo garantirati prolazak, ali sada imamo širinu. Vidim da su se nametnuli mnogi drugi i mlaði igraèi, sada imamo širinu i nismo više limitirani na mali broj igraèa koji moraju iznijeti cijeli ciklus kao što je to bilo ranije.

Upravo iz tog razloga vjerujem da mo¾emo napraviti dobar rezultat protiv Maðarske i Makedonije i konaèno se plasirati na jedno veliko takmièenje.

Sa Šamberijem sve ide po planu. Bašiæev novi klub je na drugoj poziciji koja ga vodi u Ligu prvaka.

– Moramo do kraja izdr¾ati i odbraniti to drugo mjesto. Imamo pet  bodova više od treæeplasiranog Dankerka koji je nedavno kiksao na domaæem terenu. Ne smijemo se opuštati jer ovdje bukvalno svako svakoga mo¾e pobijediti i bodovi se lako gube. U svakom sluèaju bilo bi lijepo da iskoristimo priliku koja nam se pru¾ila.

Sretan zbog Grahovca

Od ljeta 2011. na golu Šamberija stajat æe bh. reprezentativac Nebojša Grahovac. Bašiæ ka¾e da je našao pravi klub.

– Sreatn sam zbog Grahovca i smatram da je napravio jako dobar potez. Svi smo još ranije znali kako je Šamberi veliki klub, ali tek kada doðeš ovdje onda se i uvjeriš kakva je to jednostavnost. Klub vodi svu brigu oko igraèa, tvoje je samo da se koncentriraš na treninzima i igraš utakmice najbolje što mo¾eš.

Zato, Grahovac sigurno nije pogriješio, ali nije ni Šamberi jer æe imati jako dobrog golmana. Iako meni ugovor istièe na ljeto 2011. postoje izgledi da sa Grahovcem budem u klubu. Veæ su mi najavili pregovore oko produ¾enja, pa æemo vidjeti.

To dovoljno govori koliko su u francuskom viceprvaku zadovoljni igrama Bašiæa.

– Zadovoljni su mojim igrama, ali i ja sam sretan ovdje. Dogovorili smo se da pregovore zapoènemo u maju pa æemo vidjeti. Ja oèekujem da æemo na obostrano zadovoljstvo produ¾iti saradnju – zakljuèio je Bašiæ.

Debitirao još 97’

Edin Bašiæ prvi nastup za reprezentaciju BiH ubilje¾io je još 1997. godine na utakmici sa tadašnjom Jugoslavijom. Do 2005.godine sakupio je 54 nastupa u kojima je postigao 128 golova. 

Postao otac

Edin Bašiæ prije 15-tak dana postao je tata. Njegova supruga Lara rodila im je djevojèicu koju su nazvali Ilaria.

 – To nam je bio najdra¾i dan u ¾ivotu. Najva¾nije je da se i Ilaria osjeæaju dobru – dodao je bh. rukometaš.

 

(BHF PRESS/Avaz Sport)