Zašto Novo Panić mirno spava

Image

I dalje je kladioničarska afera vruæa tema u fudbalskoj Evropi. Što se bh fudbala tiče još jedno ime je postalo velika mrlja na ionako srozanom imidžu našeg krovnog Saveza kojeg vode osuđeni kriminalci i neznalice.

Naime, radi se o sudiji Novi Paniću. Iako je Paniæ važio za jednog od boljih sudija u Premijer Ligi BiH, UEFA ga je optužila da je namjestio pobjedu Gruzije protiv Švicarske. Radilo se o kvalifikacionoj utakmici U21 reprezentacija. Nakon istrage i dokazane krivnje UEFA je doživotno zabranila Novi Paniću da se bavi sudijskim poslom jer je on, kako je istraga pokazala, za namještanje ovog meča inkasirao 50 000 eura. Zabrana važi za sve internacionalne i domaće utakmice.

Krovna kuća bh. fudbala nije pokrenula nikakvu istragu oko Panića, a kamol’ tužbu bh Tužilaštvu o ovom slučaju, iako je prošlo već par mjeseci od izrečene presude od strane UEFA-e. Ovo nas baš i ne čudi kad znamo da su među tim istim čelnicima Saveza osuđeni kriminalci koji su svojim sumnjivim malverzacijama itekako doprinijeli mutnim radnjama u kojim je nalazi BH Fudbal.

Vjerujemo da Novo Panić zna puno toga oko namještanja utakmica i u Premijer Ligi BiH kao i o neregularnostima u Savezu, pa zbog toga baš i ne brine o nekoj kazni ili eventualnoj optužnici od strane ove institucije.

I sve dok je sudaca kakav je Panić i Saveza sa osudjenim kriminalcima u svom vodstvu našim klubovima koji se takmiče na Europskoj sceni i dalje će biti glavne prepreke ekipe iz Erevana, Bakua, Košica ili Sant Julie. Predsjednik Saveza Sulejman Čolaković je nedavno izjavio ‘shit’ godine kada je rekao da mu je novo što čuje to da se u Premijer Ligi utakmice namještaju. Svojom glupavom izjavom Čolaković neodoljivo podsjeća na Izeta Fazlinovića, iz dobro nam poznate serije, u kojoj ovaj lik prelazi u “stanje šoka” poslije par čašica svoje legendarne ‘maksuzije’. Ne vidi Suljo dalje od nosa, a pred istim mu se nosom ponavlja utakmica izmeðu Sarajeva i Slobode upravo zbog očite neregularnosti koju čak i hajvan konta.

I taman kada pomislimo da je sivilo u institucijama bh fudbala dotaklo dno ponora pojavi se informacija o novom kandidatu iz FS-a sarajevskog kantona u Izvršni Odbor. Kandidat je niko drugi nego glavom i bradom stari BOSS, Murga drot – Jusuf Pušina. Da se razumijemo, nebi tu bilo nikakvih “zamjerki” da je Pušina igrom slučaja kakav legendarni fudbaler ili istaknuti sportski radnik. Ali nije. Pušina je prošlost Saveza i tamo bi trebao i ostati. Budućnost i perspektiva treba pripasti istinskim fudbalskim znalcima kojima Bosna i Hercegovina obiluje. Za takve ljude očito nema mjesta ni u rukovodstvima kantonalnih saveza. Očito da je “korumpirana hobotnica” fudbalske bh mafije pružila svoje pipke u sve pore bh fudbala.

I šta se na kraju može zaključiti!? Novo Panić i N/FS BiH su jedno te isto. Imaju zajedničke interese koji se svode samo na kriminal i pronevjere novca. Kod tih ljudi moral ne postoji jer da ga imaju davno bi otišli i prepustili poslove vođenja Saveza onima fudbalskim zvijezdama koji to znaju. Uhljupi izmišljaju sebi nove funkcije jer u tome traže spas. Od generalnog sekretara, dokazanog lopova, postaneš ‘reprezent bh fudbala’. Ni budućnost nam se ne čini ništa svijetlijom. Dok god kantonalni i opštinski fudbalski savezi budu birali piljare, policajce i one “bez kapac'teta”, ekipe iz Erevana, Bakua, Košica ili Sant Julie ne treba da se boje naših predstavnika na evropskoj sceni. A ni bh klupski navijači se ne moraju brinuti da će, nedaj Bože, na gostovanjima slijedeće evropske sezone morati kupovati karte za Englesku, Njemačku, Italiju….. Jer eto nemože se drugačije. “Nemamo mi kapac'teta ba”.

BHF Press