Kolarići (Novo) Paniću, sami sebe saplićemo…

ImageBruka vijeka! U prošloj sedmici naš fudbal dobio je novu "šamarèinu“ od Michela Platinija i njegovih saradnika u Nionu. Iole moralnima obrazi se još uvijek crvene, ali ne i èlanovima Predsjedništva N/FS BiH?!

UEFA je do¾ivotno suspendovala Novu Paniæa, u proteklim godinama jednog od "najboljih“ bh. sudija. Platinijevi "disciplinci“ u saradnji sa njemaèkim Tu¾ilaštvom došli su do neoborivih dokaza prema kojima je Dobojlija sudjelovao u namještanju utakmice mladih reprezentacija Švicarske i Gruzije, odigrane u 18. novembra prošle godine u Luganu.

Nesagledive posljedice

Presreli su telefonske razgovore u kojima je svjetska fudbalska mafija "nagovorila“ Paniæa da za njih obavi prljavi posao radi dobiti na kladionicama. Evropski mediji pišu kako je Paniæ za uslugu dobio 50.000 eura. "Dobio“ i završio "obeæavajuæu“ karijeru! Mudro i moralno, nema šta?!

U N/FS BiH i nisu šokirani Paniæevim gestom koji je diljem planete dodatno izblamirao naš fudbal. Predsjednik Sulejman Èolakoviæ i ostala "vrhuška“ tek su stidljivo rekli: "To je to. Ne mo¾e ni kod nas suditi, ako ga je do¾ivotno suspendovala UEFA“?! To je to?

Sluèaj Paniæ imat æe nesagledive posljedice za ionako loš utjecaj N/FS BiH u evropskoj fudbalskoj porodici. Sudijama iz BiH njihov "uzorni“ kolega zakljuèao je neprobojna, blindirana vrata napretka na ino sceni. Do kljuèa kojim bi barem odškrinuli vrata i provirili ka boljoj buduænosti neæe moæi u skorije vrijeme. Pohranjen je u odaje UEFA sa kojom, još jednom se dokazalo, apsolutno nema šale.

Šta sudije rade u BiH?

Postavlja se opravdano pitanje. Šta rade sudije i šta se dešava na našim premijerligaškim terenima, kada je "najbolji“ od njih, blago reèeno, imao petlje varati u strogoj Evropi? U Bosni i Hercegovini "osobe u crnom“ niko ne kontrolira. SIPA i Tu¾ilaštvo BiH, opet se ispostavilo, "nemaju vremena da se podrobnije pozabave lopovlucima u našem nacionalnom šampionatu“. U minuloj deceniji, gotovo svi graðani ove zemlje, od šest do 66 godina, prièaju o neregularnoj ligi. A, onda nam svake godine u kasno proljeæe iz Saveza ka¾u: "Liga regularna, jer nema dokaza da nije?!“

Nikada, ama baš nikada, ni Tu¾ilaštvo BiH, ni SIPA nisu istra¾ili javne tvrdnje brojnih sportskih radnika o namještenim utakmicama, potkupljenim sudijama i ostalim slu¾benim licima na premijerligaškim stadionima u ovoj dr¾avi. Mogli bi na veoma lagan naèin. Konkretno, na osnovu modela primijenjenog od strane njihovih evropskih kolega i u primjeru "Paniæevog posljednjeg ¾vi¾duka“, odnosno presretanjem telefonskih poziva moguæe upetljanih u dodavanju ljutih zaèina u bosanskom fudbalskom loncu.

Svi kod nepotkupljivog "arbitra“

Naravno, cijelu prièu trebali bi inicirati oni koji vode fudbal u BiH. Meðutim, od funkcionera u sarajevskoj ulici Ferhadija 30 ni ne treba oèekivati inicijativu za bolje sutra bh. fudbala. Njima odgovara "da nemaju dokaza“.

Dragi Bog samo zna u šta su sve oni upetljani i u domaæem šampionatu. No, jednog dana svi æemo biti jednaki na drugom, boljem svijetu, te æe nam suditi prema djelima iz ovog prolaznog ¾ivota. Sudija æe biti pravedan i nepogriješiv, nepotkupljiv za razliku od Paniæa i sliènih, itd…

Do tada. Kolariæi (Novo) Paniæu, sami sebe sapliæemo…

sarajevo-x.com/Bakir Tiro