Hoće li Bajramović biti nagrađen novim mandatom?

ImageČelnici KSBiH nikada nisu održali sjednicu na kojoj bi se oèitovali o podršci ili smjeni Mensura Bajramoviæa. No, to ne treba da èudi, jer se u krovnu kuæu bh. košarke veæ odavno uvukao amaterizam.

®rijebanje kvalifikacionih grupa za Evropsko košarkaško prvenstvo u Litvaniji 2011. godine bit æe odr¾ano 16. januara. Naša reprezentacija naæi æe se u treæem jakosnom šeširu zajedno sa Finskom i Belgijom. Iz svake od pet grupa nastup na kontinentalnoj smotri izborit æe prvoplasirane i najbolje drugoplasirane reprezentacije. Prve utakmice na programu su u avgustu ove godine.

Rukopis neuspjeha

Kako sada stvari stoje i u ovaj ciklus ponovo æe nas povesti Mensur Bajramoviæ, struènjak koji nije uspio sa dr¾avnim timom izboriti plasman na Eurobasket u Poljskoj 2009. godine. I onda nakon neuspjeha, gdje je oèit bio njegov rukopis, niti moralnog èina, niti mrvice korektnosti koja bi pokazala poštovanje prema reprezentaciji i navijaèima jednostavnom reèenicom – „Dajem ostavku!“. Èak je otišao toliko daleko da je odmah nakon blama¾e u kljuènoj utakmici sa „evropskom košarkaškom velesilom Belgijom“ od 23 poena razlike najavio kako je spreman odraditi još jedan mandat na selektorskoj klupi.

Lutao je u taktièkim postavkama, a najveæu grešku napravio je u trenucima kada je svom prezimenjaku Kenanu dao mnogo više prostora od sjajnog Mirze Teletoviæa. Nakon toga jedan od najboljih igraèa španske lige nije ¾elio igrati dodatne kvalifikacije. Tada je Bajramoviæ navjerovatnom brzinom poèeo da skuplja antipatije. No, osim evidentnog neuspjeha javnost mu zamjera što sjedi na dvije stolice.

Potrebna rehabilitacija

Naime, šef dr¾avne košarkaše selekcije BiH je trener u Siriji. Djeluje potpuno nezainteresovano za dešavanja u BiH. Sigurno je da su mu finansijski uslovi mnogo prihvatljiviji, ali teško da mo¾e pratiti nastupe igraèa koji igraju za nacionalnu vrstu. Kako smo uspjeli saznati plata selektora je mizerna i sa te strane treba shvatiti njegov odlazak u Aziju.

S druge strane, èelnici KSBiH nikada nisu odr¾ali sjednicu na kojoj bi se oèitovali o podršci ili smjeni Bajramoviæa. No, to ne treba da èudi, jer se u krovnu kuæu bh. košarke veæ odavno uvukao amaterizam. Posrnuloj muškoj košarkaškoj reprezentaciji, koja je preskoèila dva uzastopna Evropska prvenstva potrebna je rehabilitacija. Imali li Bajramoviæ štofa za posao bh. selektora, prosudite sami.

Stvaranje ekipe za sljedeæi kvalifikacioni ciklus je velika enigma aktuelne reprezentacije. Èinjenice pokazuju da Bajramoviæ nije znao uigrati ekipu, nije znao zaustaviti strmoglav pad. Pa zašto na kraju ne reæi da nije znao raditi svoj posao onako kako to dr¾avna selekcija tra¾i.

sarajevo-x.com