Je li Ćiro ukrao dvije godine nogometu u BiH?

Image 

1. lipnja 2008. godine na sarajevskom stadionu Koševo je igrana revijalna utakmica kojom su legende bh. nogometa ¾eljele dati podršku tek smijenjenom izborniku Mehi Kodri i njegovom struènom sto¾eru i pokrenuti akciju kojom æe se sa èela nogometnog saveza te dr¾ave maknuti kriminalci koji njime godinama vladaju i sustavno uništavaju bh. nogomet.

Istog dana u Zenici se igrala prijateljska utakmica A reprezentacije koju je tog dana vodio Denijal Piriæ, a dres reprezentacije su obukli uglavnom igraèi iz Premier lige BiH, jer su standardni reprezentativci u znak potpore smijenjenom Kodri i ¾elje da podr¾e one koji tra¾e smjenu vodstva saveza odbili odazvati se pozivu. Svi do jednog praktièki su se na ¾ivot zakleli kako više nikada neæe obuæi dres reprezentacije Bosne i Hercegovine dok sa njegovog èela ne odu kriminalci koji ga vode.

Prije poèetka utakmice odr¾ani su i protesti pred zgradom u kojoj je smješten nogometni savez, koje je policija prema nalogu politièkih struktura brutalno prekinula, a samoj utakmici prisustvovao je veliki broj bivših nogometaša i trenera, iako je veæ tada bilo jasno da se nešto sprema jer su mnogi u posljednji tren otkazali dolazak na Koševo.

I spremalo se. Vodstvo saveza izvuklo je iz rukava posljednji as – èovjeka koji je Hrvatsku 1998. godine odveo do treæeg mjesta na svijetu, èovjeka koji bi za pravu medijsku pozornost napravio sve – Æiru Bla¾eviæa. Svjesni Bla¾eviæevih sposobnosti da pozornost medija i javnosti okrene sa vodstva saveza na sebe i reprezentaciju nisu se puno dvoumili shvativši da im je on jedina moguænost da još nekoliko godina ostanu na èelu saveza, buduæi da niti jedan kvalitetan domaæi trener ne bi preuzeo tu ulogu, dok su stranci bili preskupi.

Bla¾eviæ je u naslijeðe od svojih prethodnika dobio solidnu momèad sastavljenu od kvalitetnih individualaca, ali momèad koja nije imala konstantnost rezultata i dobrih igara, momèad koja je išla od sjajnih predstava protiv najjaèih protivnika, do slabijih igara protiv potpunih autsajdera. Svi su se ti igraèi, osim Saše Papca, brzo okrenuli protiv vlastitih rijeèi i obeæanja datih navijaèima i vratili se u reprezentaciju, koja je tako u novi ciklus krenula kompletna.

Rezultatski je Æiro uspio napraviti ono što je bilo najva¾nije, stabilizirati rezultate i osvajati bodove protiv slabijih protivnika, što je bio najveæi problem njegovih prethodnika. Meðutim, isto tako treba reæi da Bosna i Hercegovina pod vodstvom Æire Bla¾eviæa nije pobijedila niti jednog protivnika bolje rangiranog od sebe na FIFA-inoj ljestvici, na kojoj je od njegovog dolaska napredovala za 19 mjesta. U skupini su ubilje¾eni poraz i remi od Turske, te dva poraza od Španjolske, što znaèi jedan osvojeni bod od 12 moguæih.

Vratimo li se u povijest, Bla¾eviæ je reprezentaciju doveo samo tamo gdje je jednom veæ bila – na korak od velikog natjecanja. Naime, 11. listopada na stadionu Koševo reprezentacija Bosne i Hercegovine, tada predvoðena Bla¾om Sliškoviæem, igrala je protiv Danske posljednju utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2004. godine. Utakmica je završila remijem, a Bosni i Hercegovini je za plasman u Portugal falio jedan gol. Ovog puta su falila tri. Æiro je, dakle, reprezentaciju vratio u 2003., a savez zadr¾ao u 2008., dok klubovi i liga i dalje grcaju u problemima, a savez vode oni koji ne bi trebali.

Teško je reæi da bi stanje bilo bolje da je 2008. pobijedio glas naroda i na izbornièku klupu vraæen Meho Kodro, a na vodeæa mjesta u savezu nogometne legende koji od saveza ne bi ¾ivjeli, nego bi radili u njegovu korist, no treba reæi kako stvari od 2003. godine do danas nisu krenule nabolje.

Kada je došao na mjesto izbornika Æiro je pompozno najavio kako æe upravo on ujediniti dr¾avu, uèiniti da svi stanovnici navijaju za njegovu reprezentaciju, koja æe svoje domaæe utakmice igrati i u Banja Luci i u Širokom Brijegu. Jasno je bilo odmah da to nije stvar koja ovisi samo o nogometu i rezultatima, o tome tko vodi reprezentaciju i tko za nju igra. Danas se sa sigurnošæu mo¾e reæi kako i 'Banja Luka' i 'Široki Brijeg' navijaju za koga su navijali i prije tri godine, a na utakmicama Bosne i Hercegovine i dalje vijore turske zastave. Stoga æe proæi još puno vremena dok Bosna i Hercegovina jednu svoju domaæu utakmicu odigra u jednom od ranije navedenih gradova.

Jasno je to davno bilo i Æiri, kao što mu je jasno da i dalje ima jako dobru priliku odvesti Bosnu i Hercegovinu na jedno veliko natjecanje. Naime, na sljedeæe europsko prvenstvo putuje praktièki polovina europskih reprezentacija i bilo bi pravo umijeæe reprezentaciju koja ima igraèe kakve ima Bosna i Hercegovina ne odvesti na to natjecanje. Zbog toga se oèekuje kako æe Bla¾eviæ, iako je rekao kako je emotivno prazan nakon neuspjeha u dvobojima protiv Portugala, ostati i dalje na kormilu reprezentacije i do kraja odraditi svoj 'labuði pjev'.

Mi mu ¾elimo uspjeh, a on neka se okrene nogometu i o nogometu dijeli lekcije, jer kada daje neke druge, napravi uèinak suprotan onome kakav je ¾elio.

nogometni magazin

Æiro, Vi ste i statistièki najslabija karika… Zbogom!!!