Sve Ćirine greške i javašluk priprema

Image 

Iza nas je ciklus kvalifikacija za odlazak na SP u kojem reprezentacija BiH nije uspjela naæi put do Afrike. Mnogo je faktora koji su uticali na to, a osim (ne)sreæe, sudija i jakog Portugala, treba izdvojiti još pokoju "sitnicu".

Pomalo smiješno sada zvuèe izjave selektora Bosne i Hercegovine Miroslava Bla¾eviæa kako æe "jebati Portugalcima majku". Njegov kolega na drugoj strani, Carlos Queiroz nije davao bombastièno optimistiène izjave kao Æiro. Ne, portugalski struènjak je anga¾ovao skautsku agenciju iz Birminghama da napravi studioznu analizu ama baš svakog detalja igre naših Zmajeva.

Priprema utakmica

Znali su Portugalci danima uoèi utakmica bara¾a odakle taèno i na koji naèin BiH mo¾e najozbiljnije zaprijetiti. Portugalskom je selektoru dostavljen materijal na 11 strana u kojima se do najsitnijeg detalja opisuje ponaosob svaki bh. reprezentativac, veæina akcija, mane i vrline naših Zmajeva. Quieroz je znao sve. Æiro, s druge strane, nije mogao gledati ni utakmice naših reprezentativaca u svojim klubovima, jer ga je bilo "strah gledati da se neko ne povrijedi".

Ozbiljan selektor, poput Quieroza ili recimo Fabia Capella, neæe propustiti ni jednu utakmicu evropskih liga na kojima mo¾e dobiti uvid u trenutno stanje i formu svojih igraèa. Ni to nije sluèaj kod Æire. Selektoru Bosne i Hercegovine mnogo je bitnije kakva æe mu pitanja postavljati novinari, jer, ipak, to više utièe na situaciju i atmosferu u ekipi nego bilo šta drugo.

Bla¾eviæ je u prvoj utakmici u Portugalu trebao izvršiti izmjene mnogo ranije, što je kasnije i sam morao priznati. Miralem Pjaniæ i Zlatan Muslimoviæ ranije su trebali dobiti priliku, što se uostalom moglo lako zakljuèiti, jer kada su ova dvojica igraèa ušla u igru, Portugalci su bili satjerani u æošak. U Zenici je bila druga prièa. Æiro je uranio sa izmjenama. Iz igre je nakon prvih 45 minuta izveo Harisa Medunjanina, a ubacio Zlatana Muslimoviæa, èime je usamljenim u sredini terena ostavio Zlatana Bajramoviæa i Miralema Pjaniæa, èiji je uèinak u nastavku bio daleko manji.

Na¾alost, Æiro æe uvijek jako teško htjeti priznati svoje greške, iako stoji jedna neoboriva èinjenica. Bosna i Hercegovina je pod selektorskom palicom Miroslava Bla¾eviæa u jakim utakmicama, protiv jakih ekipa, iz šest susreta uspjela zabilje¾iti jedan remi i pet poraza, bez pobjede. Bolji od nas su bili po dva puta Španci i Portugalci, dok smo Turcima (u Zenici) uspjeli uzeti bod, uz poraz u Istanbulu.

Nije samo Æiro kriv

Meðutim, daleko od toga da je Æiro iskljuèivi krivac.

Poèetkom ovih kvalifikacija, kada su Zmajevi poèeli nizati pobjede, nekako se u drugi plan izgubili svi aferimi Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Javnost je bila opijena šansom koju smo imali da konaèno izborimo plasman na neko veliko fudbalsko takmièenje. Meðutim, san je završen i polako se budimo u surovoj realnosti u kojoj su èelni ljudi bh. fudbala korumprirani i nesposobni do sr¾i. Odavno im je vrijeme da odu sa svojih funkcija, ali se to èini kao Sizifov posao. Ili ne?

Na dušu Savezu ide organizacija gostovanja, pogotovo u Lisabonu, gdje je u hotelu Merriot doslovno vladala ludnica. Mnogobrojna bh. delegacija, sastavljena od svega i svakog, nije dala mira reprezentativcima. Slika, autogram, dres, kopaèka, navijaèi nema šta nisu tra¾ili od igraèa, a ovi nisu mogli imati ono što im je najviše trebalo. Mir.

Nermin Durmo protiv "nepodobnih" novinara

O tome šta se sve dešavalo u lisabonskom hotelu, mo¾da æe te moæi zakljuèiti iz situacije u kojoj je pijani v.d. generalnog direktora BHT Nermin Durmo krenuo da se verbalno obraèuna sa novinarima, koji su Æiri postavljali "neugodna" pitanja na konferenciji za medije. Durmo je takoðer savjetovao Bla¾eviæu da iz aviona izbaci nepodobne novinare. Sve se to dogaðalo u holu hotela Merriot, gdje su se reprezentativci Bosne i Hercegovine spremali za odluèujuæu utakmicu bara¾a sa Portugalom. A likova kao što je Durmo, bilo je mnogo. Sreæom, vaš izvještaè putovao je u vlasitom aran¾manu, pa je bez problema stigao kuæi.

Svaka èast našim Zmajevima

Najmanje u svemu su krivi fudbaleri. Trebalo je samo vidjeti lica naših reprezentativaca nakon poraza od Portugala u Zenici pa da se stekne utisak koliko je njima ovaj bara¾ znaèio. Svi, ali ama baš SVI reprezentativci dali su i više od svog maksimuma, ali jednostavno nije išlo. Momci, svaka èast. Asmir Begoviè, Nemanja Supiæ, Kenan Hasagiæ, Emir spahiæ, Boris Pand¾a, Zlatan Bajramoviæ, Sanel Jahiæ, Haris Medunjanin, Senijad Ibrièiæ, Edin D¾eko, Safet Nadareviæ, Vedad Ibiševiæ, Sejad Salihoviæ, Miralem Pjaniæ, D¾emal Berberoviæ, Damir Mirviæ, Dario Damjanoviæ, Zlatan Muslimoviæ, Adnan Mravac, Samir Muratoviæ, Elvir Rahimiæ i naravno Zvjezdan Misimoviæ, imena su koja æe zlatnim slovima ostati upisana u istoriju fudbala, sporta, ali i Bosne i Hercegovine opæenito.

Hoæe li vremešni selektor BiH ostati i dalje na svojoj funkciji ne znamo. Ipak, i pored svega gore nabrojanog, Æiro je uspio izvuæi rezultat, ali ne na terenu. U rekordno kratkom vremenu postao je ljubimac širokih narodnih masa i tako je po ko zna koji put pokazao šta zapravo znaèi "Æirolija".

sportsport.ba