Treća pobjeda bh. košarkaša

ImageKošarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zabilje¾ila je treæu pobjedu u dodatnim kvalifikacijama za EP u Poljskoj.

Izabranici selektora Mensura Bajramoviæa su u treæem susretu bara¾a veèeras u Zenici pobijedili Portugal sa 73:61 (21:22, 18:6, 18:15, 16:18).

Ovom pobjedom košarkaši BiH došli su na korak do plasmana u finale bara¾a, gdje bi se sastali s pobjednikom B-grupe dodatnih kvalifikacija.

Košarkaši BiH su, kao i u prethodna dva meèa, do pobjede došli uz dosta problema. Iako su u nekoliko navrata imali i više od deset poena razlike, bh. reprezentativci su pobjedu osigurali u posljednjim minutama.

Kljuènu prednost igraèi BiH ostvarili su u drugom periodu, kada su Portugalce zaustavili na svega šest poena. Dobra igra BiH nastavljena je i u treæem periodu u kojem su bh. košarkaši dostigli i najveæu prednost od 14 poena. No, Portugalci su u prve dvije minute posljednje èetvrtine serijom do 11:0 uspjeli priæi na samo tri poena zaostatka. Njihovu seriju prekinuo je Tuljkoviæ trojkom, a isti uèinak imao je i Gorèiæ u narednom napadu, pa je reprezentacija BiH ponovo došla do sigurne prednosti koju je oèuvala do kraja meèa.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Gorèiæ sa 18 i Bajramoviæ sa 17 poena, a kod Portugala Costa i Evora sa po 15 poena.

U posljednjem, odluèujuæem meèu košarkaši BiH u ponedjeljak igraju protiv Belgije. Za osvajanje prvog mjesta u grupi bit æe im dovoljan i poraz manji od pet poena.

sarajevo-x.com