Sreća nije bila na našoj strani

ImageNakon završetka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Austriji 2010. godine, našu rukometnu reprezentaciju oèekuju kvalifikacije za SP 2011. u Švedskoj. Prije nekoliko trenutaka u Beèu je bilo ¾rijebanje, a naša reprezentacije i nije baš imala sreæe.

Naime, naš nacionalni tim æe igrati u grupi 2, a protivnici æe nam biti reprezentacije Rumunije, Finske i Velike Britanije. Samo prvoplasirane reprezentacija iz sedam grupa izboriæe bara¾, u kojem æe pobjednike grupa èekati neka od rukometnih velesila (Hrvatska, Danska, Španija, Maðarska, Island, Rusija, Srbija, Èeška, Slovenija, Ukrajina, Norveška, Poljska, Njemaèka, Austrija). Najte¾i protivnik našoj selekciji biæe reprezentacija Rumunije, i kada se uzme u obzir da smo prvi put bili nosioci, onda slobodno mo¾emo reæi da sreæa ovaj put nije bila naš saveznik.

Kvalifikacije æe najvjerovatnije biti organizirane po turnirskom sistemu, a pravo domaæinstva dobila je Finska. Ukoliko Finci ne budu htjeli organizirati kvalifikacioni turnir, onda bi naša zemlja bila domaæin istog. Meðutim, postoji moguænost da se kvalifikacije igraju kao što su igrane za Evropsko prvenstvo u Austriji (svako sa svakim kuæi i na strani), ali za tu soluciju sve momèadi iz grupe moraju dati saglasnost. Ukoliko se bude igralo samo u jednoj dr¾avi, odnosno Finskoj ili BiH, termin odigravanja je od 11. do 17. januara 2010. godine, dok bi u sluèaju igranja kuæi i na strani sve utakmice bile odigrane od kraja oktobra ove godine do januara naredne.

Plasman na Svjetsko prvenstvo u Švedskoj direktno su izborile Francuska i Švedska, a to æe još uspjeti i tri reprezentacije koje budu najbolje plasirane na Evropskom prvenstvu u Austriji. Sedam pobjednika kvalifikacionih grupa i 11 reprezentacija koje æe uèestvovati na EP u Austriji, a koje neæe biti meðu tri najbolje plasirane na istom, igrat æe u bara¾u. Izvlaèenje parova za bara¾ je 31. januara 2010. godine.

Grupa 2:

BiH
Rumunija
Finska
Velika Britanija

sportsport.ba